Sfat de la FBI: Aveți grijă la ce vă expuneți creierul! Infomații utile pentru părinți

415
Sfat de la FBI: Aveți grijă la ce vă expuneți creierul! Infomații utile pentru părinți - jmg9ndqwjmhhc2g9mjbiowzlothjmmnj-1571037236.jpg

Articole recomandate

Tehnologia rupe relația părinte-copil. Este concluzia expertului mondial în cyberpsihologie, doctor Mary Aiken, care a venit în București pentru a vorbi despre capcanele din lumea virtuală. Cunoscutul cyberpsiholog este consilier la Centrul pentru Infracțiuni Cibernetice al Europol și colaborează cu FBI, Casa Albă și Interpol.


"Aveți mare grijă la ce vă expuneți creierul! Nu există comandă 'șterge fișierul' (delete file) pentru creier. Ce a fost văzut nu mai poate fi șters!".

Este doar unul dintre sfaturile pe care Mary Aiken, expert mondial în cyberpsihologie, le-a dat studenților de la Universitatea Politehnică din București.

Încă din anii 80 a început să studieze psihologia și modul în care spațiul virtual poate să ne modifice percepția asupra celor din jur, dar și asupra timpului.

"Este foarte simplu să pierzi timpul în spațiul virtual. Le spun oamenilor: vi se întâmplă vreodată să vă verificați email-ul sau telefonul chiar înainte să ajungă taxiul și să mergeți la cină și credeți că petreceți 5 minute și dintr-o dată realizați că a trecut jumătate de oră sau o oră? Timpul se modifică atunci când suntem pe internet, pentru că în acel moment intrăm intr-un spațiu extrem de puternic. Creierul nostru este o piesă de tehnologie veche de două milioane de ani și acum interacționează cu o tehnologie extrem de nouă. Este diferit!", spune Mari Aiken, expert mondial în cyberpsihologie.

Impactul tehnologiei este diferit atunci când vorbim despre cei mici.

"Impactul tehnologiei asupra unui copil și asupra unui adult este foarte diferit. Un adult este dezvoltat psihologic și neurologic însă un copil trece printr-o perioadă critică de dezvoltare. Noi știm multe despre dezvoltarea unui copil în lumea reală din cărțile pentru copii: copilul tău ar trebui să stea în picioare la această vârstă, ar trebui să meargă, ar trebui să spună primul cuvânt, ar trebui să se joace cu jucării, însă nu avem niciun ghid cu privire la stagiile de dezvoltare cognitivă cibernetică. Cum ar fi vârsta potrivită la care îi poți oferi unui copil un smartphone", explică Mary Aiken.

Experta în psihologie cibernetică spune că părinții sunt cei care pot controla activitatea copiilor în mediul virtual chiar prin propriul exemplu.

"Cel mai important lucru cu privire la expunerea copiilor la tehnologie nu este neapărat timpul petrecut în fața ecranului, ci părintele. Cât de des părintele se uită la telefonul lui când este în compania copilului. O persoană își atinge telefonul de 2.000 de ori pe zi și îl ridică de 200 de ori. Dacă ești părinte, asta înseamnă că au fost 200 de situații în care nu ți-ai ridicat copilul și alte 2.000 în care nu ți-ai atins copilul și asta e catastrofal", spune Mary Aiken.

Doctorul în psihologie atrage atenția asupra faptului că tot mai mulți tineri vor să reproducă în viața reală filtrele folosite la pozele postate pe internet.

"Am fost recent rugată să vorbesc la o conferință în domeniul stomatologiei. I-am întrebat de ce aveți nevoie de un psiholog la o astfel de conferință. Mi-au spus că sunt îngrijorați de numărul tinerilor cu vârste de 11 și 12 ani care cer ca dinții lor să fie la fel de albi ca în filtrele de pe rețelele de socializare. Aici am ajuns!", a povestit Mary Aiken.

"Tehnologia nu e nici bună, nici rea. Este doar folosită bine sau mai puțin bine de oameni!", este concluzia expertei.


sursa: digi24.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 4.4575 secunde