Recunoașterea facială poate fi periculoasă. De ce abandonează IBM această tehnologie

237
Recunoașterea facială poate fi periculoasă. De ce abandonează IBM această tehnologie - facerecognition-1591707864.jpg

Articole recomandate

Recunoașterea facială este o tehnologie extrem de controversată. Acum IBM renunță complet la aceasta, avertizând asupra problemelor la care se poate ajunge, conform playtech.ro.


Arvind Krishna, CEO-ul companiei, a anunțat că aceasta nu va mai oferi, dezvolta, cerceta sau vinde nicio formă a tehnologiei. Totodată, susține că este nevoie de un dialog la nivel național al Statelor Unite pentru a stabili dacă recunoașterea facială ar trebui să fie folosită sau nu în general.


Într-o scrisoare adresată Congresului SUA, Krishna explică motivele pentru care IBM renunță complet la oferirea serviciilor care folosesc tehnologia recunoașterii faciale. În aceasta, expune toate problemele care pot apărea în urma folosirii sale.


"IBM se opune ferm și nu va accepta utilizarea niciunei tehnologii, inclusiv tehnologia de recunoaștere facială oferită de alți furnizori, pentru supravegherea în masă, profilarea rasială, încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului sau orice scop care nu este în concordanță cu valorile și principiile noastre de încredere și transparență. Considerăm că acum este momentul să începem un dialog național cu privire la modul în care tehnologia de recunoaștere facială ar trebui să fie folosită de agențiile de aplicare a legii interne", spune CEO-ul companiei în scrisoare.


Compania spune că recunoașterea facială poate fi foarte ușor folosită în scopuri greșite. Potrivit scrisorii  CEO-ului, decizia a fost motivată de potențialul recunoașterii faciale de a facilita supravegherea în masă, a agrava prejudecățile rasiale, dar și de a duce la abuzul de justiție.


Anunțul vine și în contextul protestelor în urma morții lui George Floyd, care au readus în discuție problema discriminării rasiale. Și IBM vede în asta o problemă. Inteligența artificială pe care o folosește recunoașterea facială este predispusă la discriminarea persoanelor pe baza atributelor lor fizic. Astfel, este deosebit de problematică în contextul aplicării legii, pentru că tehnologia ar putea deservi minorițile.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7444 secunde