NASA vrea să cultive cartofi pe Marte

232
NASA vrea să cultive cartofi pe Marte - cartofi-1450807182.jpg

Articole recomandate

NASA a anunțat că va iniția în curând un program de cercetare prin intermediul căruia speră să poată să cultive cartofi, într-un viitor nu foarte îndepărtat, pe planeta Marte, informează Realitatea.net.



În filmul "Marțianul/ The Martian", regizat de Ridley Scott, personajul principal, interpretat de actorul Matt Damon, este un botanist care inventează o metodă ce îi permite să cultive cartofi pe planeta roșie. După acest film, inginerii americani au început să lucreze intens, pentru a transforma acel scenariu într-un fapt real.

NASA și International Potato Centre (CIP) coordonează un experiment ce are potențialul de a-i aduce pe inginerii americani cu un pas mai aproape de visul lor de a obține culturi viabile pe Marte. Cercetătorii vor începe în curând să cultive aceste plante pe Terra, în condiții similare celor de pe Marte, în speranța că specialiștii viitorului vor construi în viitor un dom - cu temperatură și climă controlată -, capabil să întrețină viitoarele culturi marțiene.

Experimentul vizează imitarea în laborator a condițiilor atmosferice de pe Marte și utilizarea unui sol adus din deșertul peruan Pampas de La Joya, a cărui compoziție este considerată de specialiști aproape identică cu aceea a particulelor din scoarța marțiană.

"Concentrațiile mari de dioxid de carbon vor fi benefice culturii respective, a cărei productivitate va fi de 2-4 ori mai mare decât aceea a unei culturi obișnuite, în condițiile de pe Terra. Atmosfera lui Marte este compusă într-un procent de aproape 95% din dioxid de carbon", a explicat CIP într-un comunicat de presă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0346 secunde