NASA declară oficial "decesul" robotului Opportunity, care a cercetat suprafața planetei Marte

293
NASA declară oficial

Articole recomandate

NASA a informat miercuri că a pierdut robotul Opportunity, care a investigat suprafața planetei Marte timp de 15 ani, printre descoperirile sale cele mai remarcabile fiind indiciile privind existența apei pe Planeta Roșie, relatează EFE.

Potrivit cercetătorilor de la Agenția Spațială Americană, aparatul nu a supraviețuit uriașei furtuni de nisip din vara trecută când s-a pierdut complet legătura cu robotul.

Se încheie astfel o misiune a cărei durată a fost complet neașteptată, deoarece robotul a fost creat inițial pentru a rezista pe suprafața planetei Marte timp de trei luni, cum a reamintit administratorul NASA, Jim Bridenstine, care ocupă acest post din aprilie 2018, fiind numit de președintele SUA, Donald Trump.

"Obiectivul era de a ne deplasa de-a lungul mai multor kilometri pe Marte și de a supraviețui 90 de zile. Însă am rămas aici timp de peste 14 ani", a subliniat Bridenstine.

Opportunity a oferit cercetătorilor o privire îndeaproape asupra planetei Marte, cum nu mai fusese văzută până atunci: roci dispuse în straturi care au rezistat eroziunii apei care se presupune că a existat din abundență pe această planetă cu milioane de ani în urmă, o condiție indispensabilă pentru a face posibilă viața.

Datorită acestui aparat și fratelui său geamăn Spirit, care ''s-a stins'' în 2010, NASA a dispus de o prezență robotică continuă pe Marte timp de aproape 15 ani.

Însă miercuri seară, centrul de control al NASA a lansat un ultim semnal spre Opportunity și având în vedere că nu a primit niciun răspuns a considerat acest ultim semnal o declarație oficială de "deces" al robotului și a declarat drept încheiată misiunea spațială a acestuia.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7044 secunde