NASA a prezentat roverul Mars 2020

216
NASA a prezentat roverul Mars 2020 - 2-1577541616.jpg

Articole recomandate

Roverul Mars 2020, construit de NASA pentru a căuta fosile pe Marte, pregătește terenul pentru misiuni la care să participe oameni, în spațiul cosmic îndepărtat, arată Reuters, preluată de HotNews.

Agenția spațială americană (NASA), a prezentat vineri roverul care deocamdată poartă numele Mars 2020. Denumirea oficială va fi aleasă în 2020. Vehiculul va fi trimis în luna februarie la Centrul Spațial Kennedy, din Florida, unde vor fi asamblate cele trei secțiuni ale mașinii. Aparatul va fi lansat în luna iulie având ca țintă un crater de pe Marte de dimensiunea insulei Manhattan. Potrivit unor teorii, Jezero Crater, cu o adâncime de 250 de metri, ar fi putut fi cândva o întindere de apă de dimensiunile lacului Tahoe. Craterul ar conține sedimente, unele vechi chiar și de 3,5 miliarde de ani, despre care savanții consideră că ar putea oferi informații legate de prezența vieții pe planeta Marte.

"Chestia e, totuși, că noi căutăm urme de substanțe care au existat acum milioane de ani pe Marte", a explicat Matt Wallace, unul dintre cei responsabili de proiect. Roverul va aduna în jur de 30 de mostre de sol care ar urma să fie recuperate și transportate pe pământ în cadrul unei misiuni viitoare planificate de NASA pentru 2026. Ar fi pentru prima dată când mostre de pe Marte ajung pe Pământ.

Misiunea Marte 2020 este esențială pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman pe Marte, având în vedere inclusiv capacitatea de a produce oxigen pe suprafața planetei, a arătat Wallace. Roverul Mars 2020 Rover este dotat cu echipamente care pot transforma dioxidul de carbon, care se găsește din exces, în oxigen.

Mars 2020 ar fi cel de-al cincilea vehicul marțian amplasat de NASA, cel mai recent fiind Curiosity, ajuns pe planetă în 2012 și care continuă să străbată un teren de pe Marte, la sud-est de craterul Jezero.

Uniunea Sovietică a reușit să amplaseze pe Marte primul rover, în 1971. Aparatul a pierdut legătura cu sonda spațială Mars 3 la 20 de secunde după ce a ajuns pe suprafața planetei. Statel Unite au avut succes cu Sojourner, în 1997, care a transmis ceva mai bine de două luni. Mult mai bine au stat lucrurile cu roverul Spirit, ajuns pe Marte în 2003. A transmis vreme de șase ani. În 2004 a ajuns pe planetă Oportunity de la NASA, care a fost funcțional 15 ani pământeni (8 ani marțieni). Misiunea sa a fost considerată încheiată abia în februarie 2019, după șapte luni în care specialiștii au făcut eforturi să îl reactiveze. Oportunity a fost blocat de o furtună de praf în momentul în care trebuia să își reîncarce bateriile cu energie solară. În continuare este operațional pe Marte roverul Curiosity, ajuns pe câmpia Aeolis Palus în noiembrie 2011.

China și Japonia au încercat fără succes să amplaseze sateliți artificiali în jurul planetei Marte. India și Agenția Spațială Europeană au reușit și aparatele lor fiind încă operaționale împreună cu cele amplasate de NASA.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.046 secunde