Moneda Libra de la Facebook pune în pericol stabilitatea financiară

de Cuget Liber Joi, 11 Iulie 2019 155
Președintele Băncii centrale a SUA (Fed) Jerome Powell a apreciat miercuri că proiectul de criptomonedă al rețelei sociale Facebook ridică „multe îngrijorări serioase cu privire la viața privată, spălarea banilor, protecția consumatorilor și securitatea financiară”.Numărul mare de utilizatori ai Facebook ar duce la o adoptare largă a criptomonedei Libra, fapt care ar pune în pericol stabilitatea financiară nu doar a economiei SUA, ci și la nivel global, avertizează șeful Fed-ului american.

Rețeaua socială Facebook a anunțat recent că intenționează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăților digitale.

Facebook susține că Libra va fi susținută de active reale, precum depozite bancare și obligațiuni guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede precum bitcoin.

Cu prilejul unei audieri într-o comisie a Congresului, Powell a spus că Libra ar putea fi utilizată pentru spălarea banilor și finanțarea terorismului și ar putea pune în pericol stabilitatea financiară având în vedere faptul că numărul mare de utilizatori ai Facebook ar duce la o adoptare largă a criptomonedei Libra.

„Procesul de examinare a acestor îngrijorări ar trebui să fie unul răbdător și minuțios”, a spus Powell, adăugând că Fed își coordonează acțiunile împreună cu alte organisme de reglementare, precum Departamentul Trezoreriei, și alte bănci centrale din străinătate.

Proiectul Libra „nu poate avansa ” înainte ca semnele de întrebare cu privire la riscurile de spălare a banilor să fie examinate cu atenție, a subliniat Jerome Powell.

Anterior, guvernatorii băncilor centrale din Marea Britanie, Franța și Germania au avertizat Facebook că trebuie să se aștepte la o mulțime de întrebări din partea autorităților de reglementare cu privire la Libra.

Până acum, marile bănci centrale s-au abținut să reglementeze monedele digitale, deoarece au eșuat anul trecut să ajungă la un acord cu privire la modul în care ar trebui făcut acest lucru și după ce au concluzionat că monedele digitale sunt prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar.

Însă anunțul Facebook, cea mai mare rețea socială din lume, privind lansarea Libra a readus în atenția autorităților subiectul criptomonedelor, atenția fiind îndreptată acum spre așa-numitele monede stabile, care sunt susținute de active reale.

Taguri

Alte ştiri din sectiunea Tehnologie

Ultima oră

Titlurile zilei