Jumătate din angajații unui gigant social media vor lucra permanent de acasă

225
Jumătate din angajații unui gigant social media vor lucra permanent de acasă - laptop-1590128179.jpg

Articole recomandate

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat joi că gigantul social media va începe să permită multora dintre cei 50.000 de angajați și celor nou recrutați să lucreze permanent de acasă, adăugându-se unui număr mic, dar în creștere, de companii din domeniul tehnologiei care au adoptat o activitate descentralizată în timpul pandemiei coronavirusului, informează NBC News și Reuters, citate de Agerpres.


El anticipează că, în următorii cinci până la zece ani, aproximativ 50 la sută din forța de muncă a Facebook va lucra de la distanță. Aceasta ar însemna o schimbare semnificativă a concentrării de personal care ar putea modifica radical modul de funcționare a companiei.


Acest proces va începe cu "o deschidere agresivă a recrutării la distanță" - mai întâi în Statele Unite, apoi în afara acestora - dincolo de centrele urbane unde Facebook are birouri.


"Nu mi se pare prea bine să limităm angajarea la persoane care locuiesc în jurul birourilor", a spus Zuckerberg.


De asemenea, Facebook va permite angajaților existenți să aplice pentru a lucra de la distanță. Celor care au demonstrat performanțe bune și sunt capabili să lucreze de la distanță li se poate permite acest lucru permanent. Facebook a spus deja că marea majoritate a personalului poate lucra de acasă până la sfârșitul acestui an.


Anunțul Facebook, pe care Zuckerberg l-a transmis angajaților într-o sesiune de Q&A (întrebări și răspunsuri) la nivel de companie joi, vine după ce Jack Dorsey, șeful Twitter și al companiei de plăți mobile Square, a anunțat că angajații de la ambele companii ar putea lucra de la distanță de acum înainte. Compania canadiană de e-commerce Shopify a anunțat joi o măsură similară.


Chiar dacă la Facebook acest proces se anunță a fi treptat, măsura marchează o schimbare seismică pentru Silicon Valley și afacerile americane în general, mai ales dacă alte companii sunt inspirate să-i urmeze exemplul, apreciază NBC News.


Cercetări recente realizate de Universitatea din Chicago au estimat că 37% din locurile de muncă din SUA pot fi efectuate de acasă. Numărul este însă mai mare în domenii precum Silicon Valley (51 la sută) și San Francisco (45 la sută). Dar doar 2 la sută din forța de muncă americană lucrează de acasă în mod regulat, potrivit Biroului pentru Statistica Muncii.


Nicholas Bloom, profesor de economie la Universitatea Stanford, care a făcut cercetări ample asupra muncii descentralizate, a declarat că anticipează că aceste numere vor fi mai mult decât duble după pandemie. Acest lucru va avea implicații majore pentru angajați, companii și chiar orașe americane.


Bloom a citat un studiu care arată că productivitatea angajaților crește cu 13 la sută atunci când oamenii lucrează de acasă, chiar și atunci când alți factori, cum este creativitatea, scad.


În ianuarie, Zuckerberg a prezis că societatea va primi "ochelari de realitate augmentată" care vor oferi oamenilor "posibilitatea de a fi 'prezenți' oriunde".


"Astăzi, mulți oameni simt că trebuie să se mute în orașe, pentru că acolo sunt locurile de muncă. Dar nu există suficiente locuințe în multe orașe, așa încât costurile locuințelor cresc în timp ce calitatea vieții scade", a scris șeful Facebook la 9 ianuarie într-o postare pe rețeaua socială. "Imaginați-vă dacă ați putea trăi oriunde ați alege și accesa orice loc de muncă oriunde altundeva. Dacă vom duce la capăt ceea ce construim, acest lucru ar trebui să fie mult mai aproape de realitate până în 2030".




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0043 secunde