Japonia interzice echipamentele Huawei și ZTE

371
Japonia interzice echipamentele Huawei și ZTE - huawei-1544199224.jpg

Articole recomandate

Guvernul japonez va interzice la rândul său utilizarea de către administrație a echipamentelor grupurilor chineze Huawei și ZTE, considerate o amenințare la adresa securității, a informat vineri presa japoneză, potrivit Agerpres.


Decizia ar putea fi luată începând de luni, potrivit cotidianului Yomiuri Shimbun și agenției de presă Jiji.


Statele Unite au cerut aliaților lor să evite produsele fabricate de cele două companii, din cauza temerilor că ar avea legătură cu atacuri cibernetice, explică Yomiuri, citând surse guvernamentale anonime.


Produsele japoneze ce utilizează componente ale celor două companii chineze vor fi de asemenea interzise în administrație, adaugă ziarul.


Cu toate acestea, Japonia nu ar urma să numească în mod explicit companiile pentru a nu stârni mânia Beijingului.


Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga, a refuzat să comenteze aceste informații, dar a subliniat că Japonia "cooperează strâns cu Statele Unite" în probleme de securitate informatică.


China s-a declarat vineri "profund îngrijorată" de aceste informații, adăugând că Huawei și ZTE își desfășoară activitățile în deplină legalitate în Japonia de mult timp.


"Sperăm ca Japonia va oferi companiilor chineze prezente în țară condiții de concurență echitabile și nu va face nimic ce ar putea submina încrederea reciprocă și cooperarea bilaterală", a declarat Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez.


Huawei a suferit o lovitură odată cu arestarea în Canada a directoarei sale financiare și fiică a fondatorului, la cererea Statelor Unite, pe 1 decembrie.


Autoritățile americane suspectează că gigantul chinez a exportat cel puțin din 2016 produse de origine americană în Iran și în alte țări vizate de sancțiunile SUA, încălcând legile Statelor Unite.


În general, unii aleși ai Congresului american văd în companiile chineze o "amenințare la adresa securității Statelor Unite".


La începutul anului, guvernul federal a cerut în mod oficial operatorilor de telecomunicații americani să nu se echipeze cu produse chineze. Mai multe țări au închis apoi ușa pentru Huawei, precum Australia și Noua Zeelandă.


La rândul său, ZTE a fost puternic sancționată în acest an de către administrația Trump pentru încălcarea embargoului SUA vizând Teheranul.


ZTE a trebuit să-și oprească majoritatea activităților, punându-și în pericol supraviețuirea. În cele din urmă, compania a plătit o amendă de 1 miliard de dolari.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5078 secunde