Avertismentul YouTube: Noua legislație europeană va afecta negativ internetul

241
Avertismentul YouTube: Noua legislație europeană va afecta negativ internetul - youtubeviolatingchildrennorms-1540277424.jpg

Articole recomandate

Susan Wojcicki, CEO YouTube, a transmis luni o scrisoare deschisă către creatorii de conținut pentru platforma online, în care atrage atenția asupra riscurilor pe care le poate genera propunerea legislativă europeană privind drepturile de autor. Noua legislație ar putea afecta negativ economia creativă susținută de platforme online precum YouTube, spune ea, și, într-un sens mai larg, internetul.


În scrisoare, Wojcicki prezintă prioritățile platformei media și atrage atenția asupra riscurilor la care va fi supusă "economia creativă" dacă Directiva Drepturilor de Autor votată de PE în septembrie devine certitudine.


Votul eurodeputaților a deschis calea negocierilor cu Consiliul Uniunii Europene (reprezentat de 28 de state membre, care au ajuns deja la un compromis pe 25 mai) și Comisia europeană, pentru a conveni asupra unui text definitiv.

"În ultimul an, numărul canalelor cu peste 1 milion de abonați a crescut cu 75%. În fiecare lună, peste 1 miliard de utilizatori accesează YouTube pentru a fi parte din cultura muzicală și pentru a descoperi noi piese și artiști. Am extins YouTube Music în Marea Britanie, Irlanda, Germania, Austria, Franța, Italia, Spania, Suedia, Norvegia, Finlanda, Rusia, Canada, Danemarca, Belgia, Olanda, Luxemburg și Brazilia (...) Toate astea au fost posibile datorită economiei creative alimentate de voi. Cu toate astea, această economie aflată în creștere e în pericol, având în vedere că Parlamentul European a votat Articolul 13, legislația drepturilor de autor, care ar putea schimba drastic internetul față de cum îl știm azi", a spus ea.

Wojcicki avertizează că Articolul 13 amenință să blocheze posibilitatea a milioane de utilizatori - "de la creatori ca voi la utilizatori obișnuiți" - să încarce conținut pe platforme ca YouTube.

"Amenință să blocheze utilizatori din UE, ca aceștia să nu poată viziona conținut care există deja pe canale ale creatorilor din întreaga lume".

Ea a continuat: "Dacă va fi implementat, Articolul 13 amenință sute de slujbe, creatori europeni, afaceri, artiști și pe toți cei pe care îi angajează. Implementată în forma actuală, legislația drepturilor de autor ar putea forța platforme precum YouTube să permită publicarea de conținut doar de la un număr redus de mari companii. Ar putea fi riscant pentru aceste platforme să găzduiască conținut original de la creatori de dimensiuni mici, deoarece platformele vor fi direct răspunzătoare pentru conținutul care se publică. Pe de altă parte, susținem ca fiecare deținător de drepturi de autor să fie recompensat în mod just și, de aceea, am construit funcția Content ID și o platformă care să remunereze pe toți deținătorii de drepturi de autor. Dar consecințele indirecte ale Articolului 13 sunt că vor supune riscului întregul ecosistem. Suntem determinați să colaborăm cu industria pentru a găsi o modalitate mai bună de a face lucrurile".

Pe 12 septembrie 2018, eurodeputații au votat în favoarea reformei dreptului de autor, proiect care a stârnit controverse fără precedent între artiști și editori de presă, pe de o parte, și giganții online, pe de altă parte.

Sursa: News.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 02 Octombrie 2018
Stire din Tehnologie : Google intră pe piața jocurilor
Pagina a fost generata in 0.3941 secunde