Această țară forțează Apple să închidă afacerea, dacă nu-i permite să spioneze cetățenii

277
Această țară forțează Apple să închidă afacerea, dacă nu-i permite să spioneze cetățenii - aceastatarasursanprorg-1580817612.jpg

Articole de la același autor

Noile legi din Rusia în domeniul tehnologiei vor ajuta statul să-i controleze mai bine pe cetățeni, numai că asta încurcă planurile Apple, informează playtech.ro.

În noiembrie 2019, statul rus a aprobat o nouă lege care vizează o serie largă de dispozitive: de la telefoane și computere, până la televizoare smart. Potrivit legii, toate acestea vor trebui să aibă pre-instalat software rusesc. Asta ar putea oferi Rusiei posibilitatea să obțină mai multe informații despre cetățenii săi, printre care informații legate de locație, finanțe sau conversații private. Va intra în vigoare în iulie 2020.

Acest lucru afectează cel mai mult compania americană Apple. În mod obișnuit, aceasta interzice pre-instalarea de aplicații terțe pe dispozitivele sale. Astfel, odată cu intrarea în vigoare a legii, gigantul tech va trebui să aleagă dacă va permite instalarea de software rusesc pe dispozitivele sale sau va prefera să iasă de pe piața din Rusia. Decizia este una destul de dificilă, pentru că aceasta valorează aproximativ trei miliarde de dolari, bani pe care, cel mai probabil, nu ar vrea să-i piardă.

Autoritățile rusești au publicat o listă cu aplicațiile pe care producătorii de dispozitive vor trebui să le pre-instaleze pe acestea, dacă vor să mai vândă în această țară. Printre acestea, se numără aplicații dezvoltate de guvern pentru plătiri de taxe, amenzi, aplicații bancare, de navigație, dar și platforme de rețele sociale care au legături cu autoritățile. Acestea ar putea fi folosite pentru a colecta date despre utilizatori, fără permisiunea acestora.

Această situație a născut un conflict între autoritățile rusești și compania americană. Aceasta spune că vrea să pună intimitatea utilizatorului mai presus de interesele guvernamentale, indiferent de stat.

Legea nu va însemna că dispozitivele din alte țări nu pot fi vândute cu software-ul lor obișnuit, numai că vor trebui instalate și "alternativele" rusești. Altfel, dispozitivele vor fi interzise.

Este dificil pentru companii să-și mențină principiile în funcție de prerogativele din țările în care operează, în special în state precum Rusia, care urmăresc să capete control total asupra locuitorilor săi. Totuși, asta nu înseamnă că acestea nu încearcă să găsească compromisuri.

De altfel, situația dintre Rusia și Apple reprezintă doar cea mai recentă încercare a statului, care face parte dintr-un efort mai amplu de atingere a unui control digital total. Nu este prima dată când statul rus a făcut ceva similar. În 2016, de exemplu, autoritățile au blocat accesul cetățenilor săi la site-urile LinkedIn și Pornhub pentru că au refuzat să găzduiască date pe servere de pe teritoriul Rusiei. În 2017, a încercat să blocheze și Telegram pentru că a refuzat să ofere statului cheile de criptare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.9072 secunde