Yachtingul românesc, afectat de coronavirus. "Este o situație dificilă"

362
Yachtingul românesc, afectat de coronavirus.

Articole de la același autor

Yachtingul se află în pauză totală, așa cum se întâmplă cu toate sporturile de la noi din țară. Omul care, din aprilie 2019, conduce yachtingul românesc din postura de președinte al federației române de specialitate, Alexandru Micu, este un adevărat profesor în această disciplină deosebit de interesantă.

Alexandru Micu a vorbit, pentru "Cuget Liber", despre situația actuală a yachtingului din România și despre modul de pregătire al sportivilor pe timp de pandemie de coronavirus.

"Este o perioadă foarte dificilă. În momentul de față, toată activitatea noastră este sistată. Trebuie să respectăm ordonanțele militare care au fost date și să ne supunem regulilor, pentru că doar în acest fel vom trece cu bine peste această situație.

Sportivii se antrenează fiecare acasă, iar noi îi supraveghem prin platformele online pe care le avem la dispoziție. O avem pe Ebru Bolat, care în această perioadă se antrenează în Gran Canaria, în autoizolare. Se pregătește pentru participarea la Jocurile Olimpice din Japonia, care, după cum știți, au fost mutate anul viitor", a declarat președintele Federației Române de Yachting, Alexandru Micu.



Chiar dacă eventualele competiții care ar fi trebuit să aibă loc începând cu luna mai a acestui an vor fi amânate, Alexandru Micu spune că una dintre probleme ar fi anularea cantonamentului care ar fi trebuit efectuat la Constanța.
"În această perioadă, nu erau planificate prea multe concursuri. La noi, competițiile încep pe la jumătatea lunii mai. Am avut programat un cantonament care urma să aibă loc în această perioadă, la Baza Nautică a Universității Maritime Constanța, însă a fost anulat. Dar sportivii se antrenează individual", a explicat Alexandru Micu.

Singur în barcă, la 3 ani!

Ca orice sportiv care a cunoscut marea performanță, Alexandru Micu își amintește de perioada în care s-a apucat de yachting. A făcut cunoștință cu această disciplină la o vârstă extrem de fragedă.

"Yachtingul este un sport foarte frumos. Pentru mine, a fost foarte simplu să mă apuc de yachting, pentru că ambii părinți sunt profesori de yachting. Am început sportul la o vârstă foarte fragedă, la 3 ani. Am acasă o fotografie alb-negru, în care sunt surprins în barcă, singur și reușesc să mă deplasez cu acea ambarcațiune", a povestit Alexandru Micu.



În general, copiii aleg să practice sporturi mai comune, cum ar fi fotbalul, handbalul, baschetul. Yachtingul nu este prima opțiune pentru un copil, asta probabil și din punct de vedere al costurilor. Dacă, la început, nu trebuie să investești foarte mulți bani în această disciplină, pe măsură ce avansezi, costurile devin foarte mari.
"În ziua de azi, este foarte greu să facem selecție la yachting. Copiii nu sunt îndreptați către acest sport. Avem foarte puțini copii care vin să se înscrie la yachting. La început, vin din plăcere, dar foarte mulți dintre ei se pierd pe parcurs. Yachtingul este un sport mai complex și îți trebuie mult talent, multă dorință și mult devotament", a spus Alexandru Micu.

Speranțe pentru JO

Ebru Bolat este o sportivă extrem de talentată care a obținut calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Alexandru Micu este rezervat și nu se hazardează în declarații; totuși, speră ca Ebru să facă o figură frumoasă în Țara Soarelui Răsare.

"Îmi este foarte greu să vă spun dacă Ebru Bolat are șanse să cucerească o medalie la Jocurile Olimpice. Acest lucru nu îl poți cunoaște decât atunci când ajungi la momentul cursei. Ar fi o declarație hazardată din partea mea să spun că ea are o șansă la medalie. Îi cunosc foarte bine nivelul de pregătire, știu ceea ce poate. Este o sportivă complexă și sperăm ca această pauză să nu o afecteze", a mai precizat Alexandru Micu.



Președintele FRY nu vede cu ochi prea buni situația yachtingului din momentul actual. Pandemia de coronavirus îi împiedică pe sportivi să progreseze și acesta este un mare dezavantaj pentru un practicant de yachting care avea un program de pregătire bine pus la punct.
Competițiile au fost și ele anulate și astfel se pot pierde foarte multe puncte în clasamente.

"În momentul de față, situația yachtingului românesc este una gri, vedeți și dumneavoastră ce se întâmplă cu acest virus. Competițiile au fost amânate, iar unele dintre ele anulate. Știu că și în Ungaria, și în Bulgaria s-au amânat câteva competiții. Doar așa putem să ne protejăm. Imaginați-vă la o cursă offshore pe care o organizăm de regulă la Mangalia. Ne strângem 400 de participanți. Este de ajuns ca unul dintre noi să fie infectat cu Covid-19 și ar provoca un dezastru", a mai spus Alexandru Micu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3248 secunde