Sedentarism în loc de sport

"Unde să alergăm? Pe străzi, să ne fugărească și câinii?"

523

Articole de la același autor

Institutul Sportiv Român (ISR) a anunțat că România se află pe locul 2 în privința sedentarismului conform celui mai recent Eurobarometru întocmit de Comisia Europeană. 


Potrivit datelor Comisiei Europene, numărul românilor care nu fac sport a crescut față de anul 2013, țara noastră ocupând locul doi la nivel european din perspectiva sedentarismului, lucru care favorizează apariția unor patologii precum bolile cardiovasculare sau diabetul zaharat. Mai mult, inactivitatea fizică este identificată, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, ca fiind al patrulea factor de risc principal pentru mortalitatea globală. 


Un procent de 51% dintre românii chestionați au răspuns că nu fac sport deloc. Principalul motiv ar fi lipsa timpului (50%), urmat de lipsa motivației sau interesului (18%), prezența unei dizabilități sau boli (12%) sau costurile ridicate. 


Sondajul nu-l surprinde cu nimic pe Alin Larion, președinte al Federației Române Sportul pentru Toți, dar care, în același timp, predă și în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport, de la Universitatea "Ovidius" Constanța. Fostul atlet a depistat un motiv principal pentru care am ajuns în această situație. 


"Fără discuție, principalul motiv pentru care românul nu mai face sport este lipsa infrastructurii. Nu cred că este vorba de faptul că nu avem timp. Putem să ne gestionăm corect timpul și să ne îndeplinim toate obiectivele, însă avem nevoie de infrastructură. Ca fapt concret, mă întreb unde ar putea alerga o persoană care stă în Poarta 6, KM 5 sau Medeea? Pe străzi? Să te mai fugărească și câinii? Dacă nu au la îndemână un loc amenajat, oamenii renunță. Unde să mai facă cei mici sport, dacă curțile școlilor sunt închise? Cu toate acestea, cred că, la Constanța, procentul celor care fac sport este mai ridicat decât media pe țară. Văd lume care încă vine să alerge pe stadionul «Farul». Alții aleargă pe plajă, mai ales primăvara și toamna. Alții prin parcuri, cum apucă. Poate că autoritățile locale ar putea face mai mult pentru comunitate, în această privință. Să le ofere mai multe locuri unde să poată face mișcare. Știu că exista, cândva, un proiect prin care se dorea construirea unei piste pentru alergători, bicicliști, pentru orice doritor de mișcare, în jurul lacului Siutghiol. Din păcate, a rămas doar la stadiu de plan. Sunt orașe în care lumea face sport și alte orașe în care nu se practică mai deloc. Atunci, cum să ne mai mirăm de faptul că am ajuns în fruntea obezității din Europa. Clasamentul este relativ, însă situația este cât se poate de reală și de dureroasă", a declarat Alin Larion. 


România nu stă foarte bine nici din prisma implicării în activități de voluntariat sportive. Așadar, doar 2% din respondenții la Eurobarometrul Comisiei Europene se implică în astfel de acțiuni, procentul fiind în scădere față de anul 2013, când au fost făcute măsurători similare. Același Eurobarometru mai notează că doar 2% din respondenți sunt membrii unui club sportiv, 5% sunt membrii unui centru fitness, 1% sunt membrii unui club socio-cultural, 19% altul, 71% nu sunt membrii niciunui club. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4856 secunde