Tainele șahului, dezvăluite de profesorul Claudiu Iordache. "Este bine să știm istoria acestui sport"

262
Tainele șahului, dezvăluite de profesorul Claudiu Iordache.

Articole de la același autor

Imediat după ce ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a anunțat că unele sporturi vor fi reluate, atât în ceea ce privește antrenamentele, cât și competițiile sportive, jucătorii de șah și-au pus întrebarea dacă regula este valabilă și pentru ei.

La Constanța s-a jucat șah până în prezent doar prin intermediul platformelor online, însă se vor relua și antrenamentele în sală. Sportivii vor intra într-un număr mic în săli, iar acest lucru este valabil doar pentru cluburile private.

Profesorul Claudiu Iordache a explicat, pentru "Cuget Liber", că mai multe competiții care ar fi trebuit să aibă loc în luna iunie au fost anulate, însă Campionatul Național se dispută chiar în aceste zile prin intermediul internetului.

"Deocamdată, în această lună, nu se vor relua competițiile de șah. Noi facem antrenamente online, dar există și competiții online. Șahul a avut fericita ocazie să nu întrerupă de tot activitatea. Acum se desfășoară Campionatul Național online și deja s-a ajuns la faza sferturilor de finală. Se vor relua și antrenamentele cu câte cinci sportivi în sală, însă doar la cluburile private. Noi, la Palatul Copiilor, nu putem să reluăm antrenamentele în sală, deoarece instituția aparține de Ministerul Educației. Competițiile care erau programate în iunie au picat toate.

Nu știu mai departe ce se va întâmpla, pentru că încă nu s-a luat o hotărâre definitivă. Aveam Trofeul Litoralului, Campionatul European la feminin, aveam turneul de la Cap Aurora al Clubului Central de Șah, un turneu foarte mare, care strângea câte 500-600 de participanți și mai erau și altele.

Urmează ca Federația Română de Șah să ia o decizie și să vadă ce se mai poate programa și ce competiții oficiale se mai pot desfășura anul acesta. Noi am avut câteva competiții, cum ar fi Campionatul Național de juniori, Cupa României, care ar fi trebuit să se dispute în perioada de izolare. Probabil Cupa României se va disputa, dar Campionatul Național de juniori nu cred că va mai avea loc. Este foarte greu să păstrezi la șah distanța de un metru și jumătate, pentru că sportivii stau față în față la tablă", a declarat profesorul Claudiu Iordache.

XXX

Claudiu Iordache a avut mai mult timp liber în această perioadă de pandemie și l-a folosit pentru un scop bine precis. Tehnicianul a scris mai multe texte despre jocul de șah, astfel încât cei care practică acest sport sau chiar și iubitorii lui să înțeleagă mai bine tainele "sportului minții".

"Am scris despre cărți de șah, despre reguli, despre arbitri, despre jucători, despre șahul prin corespondență. Am încercat să scot în evidență frumusețea șahului. Nu mă adresez neapărat șahiștilor, pentru că ei în general știu cum merg lucrurile. Este bine să știm istoria șahului", a explicat Claudiu Iordache.

De obicei, copiii sunt aduși la șah încă de mici, de părinți. Mulți renunță foarte repede, însă există și foarte mulți care ajung să practice șahul de performanță. Ca șahist nu se câștigă foarte mulți bani, însă acest sport poate fi unul atrăgător, iar practicanții săi sunt mai mult ca sigur oameni foarte inteligenți.

"Atunci când un copil vine la șah, i se predă și istoria șahului. În afară de strategie și de jocul tehnic de șah, lecția trebuie să conțină și un mic istoric al șahului. Eventual, dacă un campion mondial a preferat să folosească o anumită mutare, putem lua acea mutare și să le-o arătăm elevilor. În felul acesta vor înțelege mai bine. Există fel de fel de povești vechi, dar acestea se învață la început pentru a atrage copiii. Dacă le predai lecții rigide și pline de reguli, îi îndepărtezi", a spus Claudiu Iordache. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7981 secunde