Solidaritate! Federațiile sportive renunță la fonduri în favoarea sănătății

259
Solidaritate! Federațiile sportive renunță la fonduri în favoarea sănătății - sport-1587732593.jpg

Articole de la același autor

O serie de federații sportive au returnat voluntar către MTS sume din contractele de finanțare pe anul 2020, care ulterior au fost redirecționate pentru finanțarea cheltuielilor urgente ale Guvernului generate de pandemia de Covid-19, a declarat, într-o videoconferință de presă, ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe.



Șeful sportului românesc, Ionuț Stroe, a precizat că, în acest moment, nu sunt afectate sub nicio formă contractele de finanțare cu federațiile.

"Singurul gest pe care l-am făcut, unul normal, a fost acela de a trimite o solicitare tuturor federațiilor, iar o parte dintre ele și-au refăcut calculele privind cheltuielile și au returnat o parte din sumele din contractul de finanțare. Sume pe care nu le-au folosit în primul trimestru și care erau destinate competițiilor care au fost fie suspendate, fie anulate.

Economiile care au fost făcute la nivelul federațiilor au fost trimise la MTS. Iar noi, la prima rectificare, am returnat către Ministerul de Finanțe o parte din bani pentru a acoperi necesarul în zona sănătății publice", a spus ministrul.

Federațiile care au returnat bani sunt cele de handbal - 1.000.000 lei, bob și sanie - 107.000 lei, paralimpic - 110.000 lei, hochei pe gheață - 560.000 de lei, natație și pentatlon - 150.000 lei, rugby - 830.000 lei.

Ionuț Stroe a subliniat faptul că, la ora actuală, sunt suficienți bani pentru sport, aspect confirmat și de Ministerul de Finanțe.

"Noi nu suntem adepții amputării bugetelor federațiilor, dar considerăm absolut normal să putem reloca banii destinați unor competiții care au fost anulate. Sau banii putem să îi relocăm pe următoarele trimestre, nu este niciun fel de problemă din partea noastră. Și poate chiar de a suplimenta bugetele federațiilor dacă în a doua parte a anului va avea loc o aglomerare a competițiilor la care trebuie să participe", a explicat Stroe.



Teste obligatorii pentru sportivi


Toți sportivii vor fi testați de coronavirus înainte de a reveni la antrenamente sau competiții, aceasta fiind o condiție a reluării activității sportive pe care Ionuț Stroe a discutat-o deja cu reprezentanții Ministerului Sănătății. El a subliniat că organizatorii de competiții și cluburile vor trebui să găsească resurse financiare pentru a susține testarea sportivilor.

"Dorim testarea sportivilor la momentul intrării în aceste baze sportive. Nicio sesiune de pregătire, nicio competiție nu va demara fără o testare. Iar testările se vor relua periodic. Organizatorii de competiții și cluburile vor trebui să găsească resursele financiare pentru a susține aceste testări", a spus Stroe.



Relansarea sportului, gradual


Reluarea competițiilor sportive pe teritoriul României s-ar putea realiza în luna iunie, este de părere ministrul TS, care a adăugat, însă, că este prematur de stabilit o dată, deoarece nu se cunoaște evoluția pandemiei Covid-19.

"Momentul reluării competițiilor încă nu a sosit, iar când se va întâmpla acest lucru, va fi foarte bine și explicit descris de legi și ordonanțe. Acestea vor descrie modul în care se vor desfășura.

Luna iunie este un moment în care, din punctul meu de vedere, s-ar putea realiza reluarea competițiilor, dar e prematur de spus. Ca ministru, mi se pare ușor hazardat să afirm acum o anume lună. Suntem în discuții cu Ministerul Sănătății de ceva vreme pentru a analiza această problemă. Lucrăm la un plan concret privind măsurile pe care trebuie să le luăm pentru relansarea sportului, dar trebuie să o facem gradual și foarte atent", a menționat Ionuț Stroe. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4486 secunde