Noul Statut al elevului provoacă haos. Mari probleme la LPS Constanța

"Se bat precum chiorii, se înjură de mamă și nu putem interveni!"

8878
13

Articole de la același autor

La începutul anului școlar 2016-2017, un nou Statut al elevului era implementat de către Ministerul Educaței, prin Ordinul nr. 4742/2016 (publicat în Monitorul Oficial), după ce s-a aflat în dezbatere publică timp de șapte luni. La o primă vedere, pare o reglementare menită să apere drepturile elevilor, însă conținutul acestui statut modifică radical nivelul relației elev-profesor. Acest statut a stârnit diverse reacții și a împărțit mediul didactic în două tabere: unii dezaprobă total noul trend, iar alții consideră că toate aceste schimbări sunt venite în avantajul elevilor. 


Unul dintre contestatarii acestui statut este directorul Liceului cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru" Constanța, prof. Andrei Szemerjai. Instituția pe care o conduce a înregistrat, de la începutul anului și până în prezent, zeci de acte de indisciplină soldate cu note scăzute la purtare, unele note chiar de 2! Și când vorbim de indisciplină, ne referim la acte de violență fizică și verbală în perimetrul instituției, absențe peste limita maximă admisă, lipsa uniformei obligatorii și alte probleme. Să nu uităm că LPS "Nicolae Rotaru" este locul unde se naște performanța. Nume mari ale sportului românesc - Horia Tecău, Simona Halep, Elizabeta Samara sau Cătălina Ponor - au învățat aici. 


"Noul Statut al elevului a oferit acestora o libertatea greu de digerat de către profesori. El ne obligă să ne schimbăm percepția despre cum ne putem educa elevii. De exemplu, nu putem interveni între doi elevi care se bat precum chiorii sau care se înjură de mamă, în gura mare. Au fost numeroase cazuri și, din păcate, numărul lor este în creștere. Trebuie să ne facem că nu ne pasă, doar îi consemnăm în caietul cu observații și de acolo aplicăm regu-lamentul de ordine interioară. De asemenea, nu avem voie să-i dăm afară de la ore. Dacă singura menire a elevului este să deranjeze orele, suntem obligați să-l ținem în clasă, alături de alți copii care vor să învețe. Un caz concret - anul trecut, am avut-o la noi în școală pe Iulia Dascăl (14 ani), elevă eminentă, a încheiat cu 9.70, înotătoare calificată la Jocurile Olimpice de la Rio 2016. A fost în clasă cu niște «specimene» care nu știau decât să provoace bătăi și scandaluri. Păi, cum să o ajutăm noi pe Iulia să progreseze dacă este încercuită de astfel de persoane? Soluția este simplă. Aplicăm regulamentul la sânge. Orice abatere disciplinară, nota scăzută la purtare", a declarat directorul Andrei Szemerjai. 


v v v


O altă problemă o reprezintă faptul că nimeni nu mai poartă uniformă, iar limita de 9 absențe admisă de regulament nu mai este luată în considerare. În conformitate cu Legea nr. 35/2007, elevii sunt obligați să poarte un semn distinctiv cu însemnele unității școlare din care fac parte, adică uniforma, indiferent de forma sa. Ce se întâmplă dacă nu o are? Ne spune noul Statut al elevului, care le interzice profesorilor să-i dea afară de la ore pe elevi și să le pună absențe, singura soluție fiind nota scăzută la purtare. 
Îngrijorător este faptul că situația ia amploare și în ciclul școlar, acolo unde elevii au depășit de mult regula bunului simț. Pe lângă faptul că lipsesc de la ore, fumează de la vârste fragede, folosesc și un limbaj de te crucești. 


"Într-o zi, a venit doamna de serviciu în biroul meu plângând. Un puștan o teroriza de fiecare dată când o vedea, folosind niște apelative cu tentă sexuală, pur și simplu grotești. L-am urmărit și după două zile l-am prins. Era un elev de clasa a Vll-a. Cum să nu iei măsuri drastice împotriva lui? Ne asigurăm că astfel de gesturi nu se mai întâmplă", a completat Andrei Szemerjai.


v v v


În momentul de față, LPS "Nicolae Rotaru" ține steagul sus pe plan național, în numeroase discipline sportive. O serie de sportivi extrem de talentați învață la LPS, cot la cot cu astfel de personaje, iar soluții nu prea sunt. Motivul? Ministerul Educației cere "calitate", dar pentru acest lucru oferă finanțare per individ. Astfel, dacă exmatriculezi un elev, renunți la o sumă considerabilă de bani, imperativ necesară în realizarea bugetul instituției. Buget din care trebuie să asiguri salariile profesorilor și, în același timp, cele mai bune condiții elevilor de performanță. 


"Ne simțim legați la mâini în multe situații. Singurul lucru care ne rămâne este să aplicăm regulamentul la sânge. Știți vorba aceea: «Frica păzește bostanul». Este democrație, însă nu este sat fără câini. Dacă altă soluție nu există, îi vom lăsa repetenți. Pe noi nu ne deranjează acest lucru. Îi vom promova doar pe cei care-și doresc să obțină cu adevărat ceva de la viață. De foarte multe ori, elevii indisciplinați sunt cei care n-au nicio treabă cu sportul de performanță", a conchis prof. Andrei Szemerjai, directorul LPS "Nicolae Rotaru" Constanța.


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Liviu Chilian
9 februarie 2017
Răul absolut din Rromarlania, e pretutindenar, omniprezent. E monolit!

A fost importat din Amerikk si Jewropa. Rromarlanii au asimilat ce e RĂU in civilizatzigania occidentalabila; "civilizatie" aflată sub asediul decadentei abisale, violentei sanguinare si lăcomiei everestice produse de babelizare/"globalizare"; babelizare al cărui vârf de lance sunt unulasutasii Jewnglishadisti si ariergarda lor, triada nefasta: unulasutasii Chinezi(din nefericire), urmașii Nazistilor si urmașii bolsevicilor(oligarhia zsidano-rusiskkariota). Impactul Râului Absolut asupra societății din fosta Românie, e devastator. In 27 de ani, au fost exterminați aproape cinci milioane de Romani; copiii fiind cea mai afectată categorie socială, din cauza distrugerii Sănătății si Educației, si exodului "economic"(citește neosclavagist). Parafrazând proverbul românesc "Numai mama sa nu fii", in Nebunistanul-Rromarlanesc, "Numai profesor sa nu fii" ar trebui sa fie cel mai uzitat neoproverb românesc.

Liviu Chilian
9 februarie 2017
Vina, bat'o...vina, e colectivă. Părerea mea

Comentariu postat pe Mediafax. Răul Absolut Monolit din zoomenirea contemporană, vrea ANIHILAREA Omului Uman si înlocuirea lui cu Pseudomul, Subomul, forma umanoida fără nimic uman inlauntru. Unulasutasii plus Merdia asediatori si nouazecisinoualasutasii asediati sunt la fel de vinovați, ultimii, pt ca accepta resemnați manipularea satanica a Merdia stipendiate de bokkti. Asediații au protestat neconvingător in Amerikk - protestele din Zucotti Park, Jew Jerk -, si Rromarlania - protestele din Tampitopole si câteva pestilente "orășenești" provinciale. --- Mi se pare ridicol ca Merdia kustendilii ii "ajuta" pe bieții dascăli sa'si facă auzit plânsetul lugubru. Merdia va distrug, oameni buni, mau mult decât politicastrii satanizati si armatarata-serviciile PARAZITAR-PORFIRICE plătiți sa va "apere". --- Se aude zăngănit de arme patriotice, naționaliste însoțite de strigatul independentei absolute, demnității si dezvoltării umane in Olanda si Franta. Poate si in Jewrmania. Doamne Iisuse Christoase, Ajuta'ne! Amin!

Horia
9 februarie 2017
Felicitari directore

El este singurul director din Constanta care are curaj. Restul sunt pupincuristi si slugile machidoancei obosite. ISJ a distrus toate cancelariile. Profesorii pleaca sa lucreze in mall. Bravo Andrei.

Constanta
9 februarie 2017
Felicitari

Felicitari pentru curajul de a spune ce NU e bine! sper sa afle si decidentii... Felicitari si pentru eforturile pe care le faceti pentru a mentine stindardul sus, faceti cinste sportului constantean si celui care a fost Nicolae Rotaru.

Radu
9 februarie 2017
Singurul DIRECTOR

Un adevarat manager! Nu a cedat niciodata in favoarea celor care au facut presiuni. Felicitation domnule Director!

Alina
9 februarie 2017
ADEVATAT!

Este un Om adevarat! Un parinte pentru elevi si pentru sportivi. A facut tot ce se putea face pentru educatie. Acest o profesor trebuie sa fie INSPECTOR SCOLAR GENERAL! Nu adunatura de trogloditede acum.

profesor
9 februarie 2017
Felicitari si succes Andrei

Acest profesor se chinuie singur sa rezolve probleme LPS. ISJ si Pimaria ne tot mint. Dezinteres al factorilor decidenti. Succes Andrei. suntem multi si te sustinem!

Doru
9 februarie 2017
Da !

In ,,tara lui Andrei'' elevii ,,se bat ca chiorii'' . Trist ! Bre , Andrei , cu spiritul tau adolescentin , de sportiv intarziat , nu gasesti cateva perechi de manusi de box si un arbitru atestat , cu care sa lucrezi la intrarea in normalitate ? Ca se injura de mama , nu-i mare bai , si la case mai mari , legarea de mama celuilalt innobileaza comunicarea ... Problema manageriala suprema care , indubitabil , tine de director , este ce fel de selectie faci , cum o faci , de se intampla sa ai nu numai elevi mediocri , ci si adolescenti care sa nu aiba nimic de-a face cu sportul ... Asta-i intrebarea !

parinte
9 februarie 2017
lps

dar oare stiti ca aici este o politica ca acei elevi problema sa fie lasa-ti corigenti si dupa pusi sa se transfere la alte licee...... un exemplu profil sportiv lasa-ti la greu corigenti la matematica (au 1-2 ore si nu este materie de bac)

Profesor
9 februarie 2017
Bravoo directore !!

Bineinteles cei care au luat bacalaureatul cu spaga si au trecut prin scoala ca " Voda prin loboda " sunt contra dar ceilalti sunt pro, pt ca ei cunosc ce inseamna a fi educat atat acasa cat si la scoala !!!

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.5239 secunde