Roger Federer cucerește al 6-lea trofeu la Australian Open

237
Roger Federer cucerește al 6-lea trofeu la Australian Open - rogerfederercroppedk2kveky9uznz1-1517143769.jpg

Articole recomandate

Tenismanul elvețian Roger Federer a cucerit duminică la Melbourne al 6-lea trofeu la Australian Open, al 20-lea de Mare Șlem din cariera sa, învingându-l în finală în cinci seturi, 6-2, 6-7 (5/7), 6-3, 3-6, 6-1, pe croatul Marin Cilic, după 3 ore și 2 minute.

Roger Federer, nr. 2 mondial, a dominat aproape total această ediție, cel mai dificil meci al lui fiind chiar finala, unde a pierdut primele seturi anul acesta la Melbourne, după 3 ore de prezență în teren, în timp ce în celelalte 6 partide abia adunase 10 ore și 30 de minute de joc.

La rândul lui, Marin Cilic a făcut unul dintre cele mai bune jocuri ale sale, în fața unui adversar pe care l-a învins o singură dată, în 2014, la US Open, în semifinale, cu acest prilej croatul cucerind și unicul său titlu de Mare Șlem din carieră.

Finala de duminică s-a disputat cu acoperișul Rod Laver Arena tras, pentru a se putea face climatizarea, astfel ca jucătorii să nu aibă problemele pe care le-au avut sâmbătă finalistele de la simplu feminin, în special Simona Halep, care a trebuit să fie spitalizată. Debutul a fost cel așteptat, cu un prim set câștigat relativ ușor de Roger Federer, în doar 24 de minute, grație în special primului serviciu, dar și crispării care l-a dominat pe Cilic.

În manșa a doua, însă, jocul s-a echilibrat, nici unul dintre protagoniști nu a reușit vreun break, astfel că s-a ajuns la ghem decisiv, în care s-a impus Marin Cilic cu 7-5, întregul set acoperind o oră, mai mult decât dublu decât primul.

Un nou set obținut relativ ușor, în doar 29 de minute, iar meciul părea să curgă în direcția unui nou succes pentru elvețian, deținător al titlului, de altfel. Nu a fost astfel, întrucât Roger Federer a avut o cădere pe primul serviciu (care, în schimb, l-a ajutat de-a lungul întregului meci, cu 24 de ași, față de doar 16 ale lui Cilic, altfel considerat specialist), astfel că se ajunge la 2-2.

Aflat în fața unei performanțe extrem de importante în cariera sa, Marin Cilic, care oricum a urcat de pe locul 6 pe 3 în ierarhia ATP, a suferit obișnuita frică de succes, cedând clar în manșa decisivă, cu 1-6, dar după o finală pe care a onorat-o din plin. Curios lucru, ultima minge a meciului a amintit de finala de anul trecut, cu un challenge cerut de învins. La fel ca anul trecut, când în situația lui Cilic s-a aflat Rafael Nadal, hawk-eye-ul a arătat "minge bună", astfel că trofeul a fost ridicat, cu ochii în lacrimi, din nou de Roger Federer.

La 36 de ani, Roger Federer și-a urcat propriul record de titluri de Mare Șlem la 20, fiind al doilea ca vârstă în această situație, după australianul Ken Rosewall, care avea 37 de ani în 1974.

Pentru victoria la Melbourne de anul acesta, Roger Federer a obținut 2.000 de puncte ATP și 4 milioane de dolari australieni. Finalistul Marin Cilic a încasat un cec de 2 milioane de dolari australieni, adăugându-și 1.200 puncte, care îl urcă pe ultima treaptă a podiumului ATP, începând de luni.

Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4422 secunde