Profesorul Claudiu Iordache, un adevărat maestru în "sportul minții"

1131
Profesorul Claudiu Iordache, un adevărat maestru în

Articole de la același autor

Se spune că șahul este "sportul minții" și cine a inventat această sintagmă nu a greșit cu nimic. Iar Constanța stă foarte bine la capitolul șah, în sensul că în cadrul secției de la Palatul Copiilor este foarte multă activitate. De fapt, era, până mai de curând…

Chiar dacă ne confruntăm cu această pandemie de coronavirus, șahul nu are prea mult de suferit, pentru că antrenamentele se pot desfășura și de acasă, prin intermediul internetului.

Profesorul Claudiu Iordache a vorbit despre tainele șahului și despre cum se desfășoară antrenamentele în această perioadă.

"Spre deosebire de celelalte sporturi, șahul se apropie puțin de matematică sau de științele exacte. Se poate lucra și de acasă în condiții foarte bune. În mare măsură, antrenamentele online se făceau și înainte cu sportivii de performanță.

Cei care au de suferit sunt oamenii care practică șahul de masă. Cu începătorii nu poți lucra pe calculator. În cadrul șahului de masă, se desfășoară activitatea de învățare a sportului, cu grupe de 10-15 copii, iar după aceea, după ce sportivul ajunge la un anumit nivel, se încearcă individualizarea antrenamentului. Dacă sportivul este de perspectivă, trece la practicarea șahului de performanță. Este mai greu să lucrezi cu cei mici online, pentru că trebuie să fii de față pentru a le explica, iar ei nici nu au programele de șah instalate pe computere și nici nu știu să le folosească", a declarat, pentru "Cuget Liber", profesorul Claudiu Iordache.



Competiții anulate


În această perioadă, erau programate mai multe concursuri importante, naționale și internaționale, care, însă, au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus. Competițiile se vor desfășura atunci când va decide Federația Română de Șah.

"Există mai multe competiții care au fost programate în această perioadă. Campionatul European feminin, în perioada 31 mai - 13 iunie, care s-a amânat pentru toamna acestui an, și mai aveam în septembrie Campionatul Mondial de juniori, de la 14 la 20 de ani. Nu se știe încă oficial, dar Federația Internațională de Șah are de gând să anuleze toate competițiile internaționale, în sensul că un Campionat European se mai poate disputa, întrucât se estimează că această pandemie va trece în Europa în perioada următoare; în schimb, un Campionat Mondial nu ar putea să se desfășoare, deoarece pandemia are un curs de continuitate spre America de Sud, America Centrală și așa mai departe.

Mai aveam și competiții interne, cum ar fi Campionatul Național de juniori, care are fi trebuit disputat la Mamaia, și Campionatul Național de copii, care ar fi trebuit să aibă loc la Băile Felix", a explicat Claudiu Iordache.

Pasiune pe linie de familie

Pasiunea copiilor pentru șah nu a murit, iar Constanța poate fi considerat un centru important în șahul românesc.

"Încă există această pasiune a copiilor pentru șah. Mă ocup de decenii întregi de acest fenomen în calitate de profesor la Palatul Copiilor, dar și de președinte al Asociației Județene de Șah Constanța și am constatat cu foarte multă plăcere că puștii aleg să vină la șah. Chiar și părinții sunt foarte încântați. Majoritatea părinților au avut contact cu șahul.

La Palatul Copiilor, am observat câțiva părinți pe care i-am avut ca elevi, iar acum și-au adus la rândul lor copiii la șah. Este o bucurie că această pasiune se întinde pe linie de familie", a precizat profesorul Iordache.

Bogdan Deac, un mare talent

Șahul de performanță este foarte dificil, iar România visează de foarte mulți ani la momentul când va da un campion mondial. Este visul oricărui copil să ajungă în anii care urmează pe prima treaptă a podiumului mondial și să calce pe urmele marilor campioni, cum ar fi norvegianul Magnus Carlsen.

"Atunci când vom mai avea un campion olimpic la orice sport, putem să sperăm și că vom avea șansa să dăm și un campion mondial la șah. La ora actuală, avem un jucător de șah de mare valoare. Acum are 19 ani, dar la 12 ani a obținut titlul de Mare Maestru Internațional și a fost cel mai tânăr Mare Maestru Internațional din lume. Este vorba despre Bogdan Deac, de la Râmnicu Vâlcea. Un mare talent. Antrenorul său mi-a garantat că va ajunge campion mondial. Până acum nu a ajuns, dar lupta este foarte grea. Pe măsură ce avansezi, se cere mai multă muncă și mai multă încordare psihică. Îți trebuie foarte multe calități. La orice nivel la care ajungi, constați că tot timpul trebuie să faci ceva în plus. Dacă nu reușești să te întreci pe tine, te așezi cuminte în banca jucătorilor mediocri de șah și asta este", a adăugat Claudiu Iordache.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 08 August 2019
Stire din Sport : Regal șahistic la Eforie Nord
Pagina a fost generata in 1.1389 secunde