Premieră în alpinismul românesc. Horia Colibășanu a ajuns pe vârful Everest, fără oxigen suplimentar

149
Premieră în alpinismul românesc. Horia Colibășanu a ajuns pe vârful Everest, fără oxigen suplimentar - colibasanu47132800-1494920799.jpg

Articole recomandate

Horia Colibășanu a ajuns marți dimineață, la ora 6.20, pe cel mai înalt vârf al Everestului, fiind primul alpinist român care a reușit această performanță fără oxigen suplimentar.

Ascensiunea finală a durat 12 ore neîntrerupt, Horia atingând cel mai înalt vârf din lume la ora 06.20, ora României. "A fost oribil de greu, foarte, foarte frig. Am reușit. Sunt bine, fac pozele de pe vârf și cobor. De partea cealaltă a vârfului se văd expedițiile care urcă pe ruta sudică", a transmis Horia Colibășanu, de pe Everest. Alpinistul a reușit să facă ascensiunea fără oxigen și fără șerpași.

Everest este cel de-al optulea vârf de 8000 metri din portofoliu lui Colibășanu, din cele 14 care există în lume.

În urmă cu 16 ore, Horia Colibășanu ajunsese la 8.300 de metri, unde a și poposit pentru a se odihni. Apoi a urcat până la punctual final, în 12 ore, la 8.848 metri.

Primul român care a ajuns pe Everest a fost Constantin Lăcătușu, pe 17 mai 1995, încă cu șerpași și oxigen suplimentar.

Marți dimineață, inclusiv premierul Sorin Grindeanu l-a felicitat pe Horia. "Horia Colibășanu a reușit! Acum 2 ore, a devenit primul român care a urcat pe Everest fără oxigen suplimentar și fără șerpași! Felicitări, Horia! Tenacitatea ta e un exemplu pentru noi toți!", a scris Grindeanu, marți dimineață, pe Facebook.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5711 secunde