Pentru SSC Farul, greul abia începe! De la șampanie și artificii, la bani pentru investiții

5448
Pentru SSC Farul, greul abia începe! De la șampanie și artificii, la bani pentru investiții - pentrussc-1527515183.jpg

Articole de la același autor

Trebuie să o spun din capul locului: SSC Farul merită felicitată pentru promovarea în Divizia B! Efortul din teren, unul semnificativ, a fost răsplătit, dar, trecând peste euforia momentului, pentru clubul constănțean greul abia acum începe.

În numai doi ani de la înființare, Suporter Spirit Club Farul a reușit două promovări succesive, ajungând până în eșalonul secund al fotbalului românesc, iar pentru această din urmă performanță, unul dintre principalele merite îi revine cuplului de antrenori Petre Grigoraș/Marian Dinu, tehnicieni pricepuți care au avut curajul de a se implica într-un proiect ce naviga în ape tulburi.

Așadar, SSC Farul a făcut saltul din Divizia D în Divizia C și mai apoi în Divizia B. A urmat o bucurie firească, stropită cu șampanie, jucătorii au fost plimbați cu autobuzul supraetajat, pe modelul Real Madrid, iar faleza Cazinoului a fost iluminată, în noapte, de focul de artificii. Frumos moment (deși personal nu aș fi asociat performanța promovării cu ruinele Cazinoului), dar pentru SSC Farul, greul abia acum începe.

Rezolvați problema stadionului!

Istoria sportului constănțean a mai consemnat situații în care performanța sportivă a întrecut-o pe cea managerială/administrativă, iar SSC Farul are mari șanse de a se încadra în această categorie.

Pe fondul unui nivel valoric scăzut al întregului fotbal românesc, echipa constănțeană a ajuns în Divizia B, unde rigorile sunt deja mult mai mari. Dacă proiectul este unul serios, iar activitatea una așezată pe o fundație sănătoasă, trebuie rezolvată problema stadionului, ajuns o ruină și care abia a putut găzdui câteva jocuri de Divizia C, SSC Farul disputând mare parte dintre partidele de pe teren propriu tocmai la Techirghiol.

La acest capitol, cuvântul decisiv îl vor avea autoritățile locale, mai exact Primăria și Consiliul Local Constanța, care și-au manifestat intenția de a prelua baza sportivă din strada Primăverii și de a readuce arena, în primă fază, la un stadiu decent. Dar demersurile înaintează cu viteza melcului și ținând cont de disputele din PSD, Constanța nefăcând parte din gașca lui Dragnea, cred că va mai dura până când vom vedea "autograful" pe hotărârea de guvern.

M-a bucurat entuziasmul celor 4-5.000 de spectatori veniți la meciul promovării. E bine că există entuziasm, e cea mai bună dovadă că lumea vrea fotbal la Constanța. Dar cât de urât poate arăta stadionul: practic, o ruină, înconjurată de buruieni, bălării, ruginituri… O imagine deplorabilă, la ani lumină depărtare de arenele europene pe care le-ați vizitat sau pe care măcar le-ați văzut la televizor.

Licența pentru Divizia B se va acorda mult mai greu, iar dacă privim în perspectivă, în eventualitatea revenirii în eșalonul de elită, a vedea pe SSC Farul jucând pe "Farul/Gheorghe Hagi" (nu am auzit ca în acte să fie făcută modificare!) în actualele condiții ține de domeniul SF-ului!

Deci, trebuie rezolvată problema infrastructurii (terenul principal, terenul secund, terenul de zgură, mini-hotelul, sediul administrativ, cantina, centrala, tabela electronică, instalația de nocturnă, sonorizarea etc.). O investiție de milioane de euro, mult mai consistentă decât bugetul alocat unei promovări din Divizia C în Divizia B.

Bătălia pentru sigla și palmaresul FC Farul

O altă chestiune pe care SSC Farul trebuie musai să o rezolve este cea a recuperării simbolurilor și palmaresului FC Farul.

În momentul de față, SSC Farul este o echipă ca oricare alta, născută din dorința unor suporteri inimoși de a duce mai departe spiritul farist. O inițiativă de nota 10, dar care, din punct de vedere juridic, la ora actuală este cam nulă. SSC Farul nu are nimic în comun cu FC Farul, dar poate avea, iar aici trebuie să intervină priceperea și forța financiară a conducătorilor clubului.

Pe 26 iunie, va avea loc o nouă licitație pentru adjudecarea siglei și palmaresului FC Farul. Vor fi condiții mult mai severe decât la prima tentativă, dar despre acest lucru am scris deja într-o ediție anterioară. Conducerea SSC Farul va încerca să câștige - sunt ferm convins de acest lucru! -, semnul întrebării ridicându-se în privința potenței financiare. Bătălia va fi dură: statul român, principalul creditor, va încerca să recupereze cât mai mult din sumele datorate de structura sportivă. Dacă liderii clubului suporterilor nu vor putea cumpăra sigla și palmaresul (ca o paranteză: nu cred că se va reajunge la fantasmagorii de genul milioanelor de lei, precum la prima strigare) pentru, probabil, câteva zeci de mii de euro, cum vor putea oare asigura bunul mers al echipei în Divizia B și să atace apoi promovarea? Se va sta tot la mână întinsă, la banii publici, de la Consiliul Local și Consiliul Județean?

Un club de fotbal presupune cheltuieli semnificative. Și nu numai pentru 11 jucători și antrenori, ci și pentru întregul aparat administrativ, ca să nu mai vorbim de sectorul juvenil.

SSC Farul are nevoie de un lider sau de un Consiliu Director puternic. Conducerea actuală trebuie să atragă investitori, sponsori, agenți economici dispuși să-și direcționeze o parte din venituri către sport. Fără bani în conturi și mai ales fără palmares, SSC Farul nu-și va depăși condiția de "echipă a suporterilor".

Întăriri obligatorii pentru lotul de jucători

I-am privit cu simpatie pe jucătorii de fotbal ai SSC Farul, la finalul meciului cu Chișcani. S-au bucurat, era momentul lor, pentru cei mai mulți, performanța vieții. Câți dintre ei sunt însă conștienți că au șanse minime de a continua în proiect?

Pentru că, dacă dorește să facă cu adevărat performanță, să construiască o echipă puternică, în stare să forțeze revenirea în Liga I, SSC Farul va trebui să-și reîmprospăteze serios lotul. Sunt ferm convins că și Petre Grigoraș și-a făcut bine socotelile pentru perspectivă și că inclusiv cel mai înfocat suporter al SSC este conștient de faptul că actuala echipă va reuși, în cel mai fericit caz, să se mențină în plutonul median al Diviziei B.

De altfel, Petre Grigoraș - pe care nu îl văd lâncezind în autobuzul cu deplasări la Clinceni, Afumați sau Balotești - a mai trecut cu FC Farul printr-o experiență similară, ce-i drept, la un nivel mai ridicat. Acum 17 ani, FC Farul sărbătorea promovarea în Divizia A, după un baraj de poveste cu Bacăul răposatului Sechelariu. Bucurie, șampanie, însă mulți dintre artizanii promovării n-au mai prins multe zile în tricoul alb-albastru…

Acesta este un nou test pe care va trebui să-l treacă personajele din conducerea SSC Farul. Vor avea forță financiară pentru a transfera măcar 4-5 fotbaliști de valoare?

O gură de oxigen

Această promovare era necesară ca aerul pentru SSC Farul. Dacă Progresul Spartac nu se împiedica la Modelu, lăsând cale liberă Constanței către Divizia B, nu cred că viitorul clubului de la malul mării era prea roz. De altfel, primarul Decebal Făgădău chiar anunțase că, în situația în care nu vede performanță la SSC, va opri finanțarea. Și omul chiar avea dreptate. Gândiți-vă puțin: Gică Hagi a adus titlul național pe litoral și nu a beneficiat de niciun leu din partea comunității locale (nu mai vorbesc de sprijin administrativ, dovadă că a investit la Ovidiu), în schimb sunt alocate sute de mii de euro pentru Divizia C.

Așadar, cel puțin pentru moment, SSC Farul este salvată și stă în puterea ei de a-și construi viitorul. Cum va fi acesta? Rămâne de văzut…

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1078 secunde