Oina, prezentă la Festivalul Mondial al Jocurilor și Sporturilor Tradiționale

316
Oina, prezentă la Festivalul Mondial al Jocurilor și Sporturilor Tradiționale - oina-1580332023.jpg

Articole de la același autor

Oina va fi prezentă la ediția de anul acesta a Festivalului Mondial al Jocurilor și Sporturilor Tradiționale, eveniment care va avea loc, în perioada 1 - 7 octombrie, la Lisabona (Portugalia). 


După mai bine de trei luni de analiză, comisia de organizare a festivalului a definitivat lista delegațiilor participante. Astfel, între cele aproximativ 100 de delegații participante de pe toate continentele, va participa și o delegație a federației de oină care va prezenta sportul nostru național. 


"Mulțumim mult celor care au decis ca oina să fie prezentă la acest eveniment major al sporturilor și jocurilor tradiționale!", a transmis președintele Federației Române de Oină, constănțeanul Nicolae Dobre.


Oina, în atenția Ministerului Culturii! 
Urmare a demersurilor făcute de conducerea federației, oina a fost pe ordinea de zi a ședinței din luna aceasta a Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. 


Una dintre principalele solicitări ale federației a vizat efectuarea demersurilor necesare pentru înscrierea oinei în Registrul național al patrimoniului cultural imaterial, prevăzut la art. 12 din Legea 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial. 


"În opinia noastră, acest lucru ajută cu ocazia desfășurării unor activități legate de oină în viața comunităților (ziua satului, comunei, localității), alte activități cu caracter cultural. În acest fel, deoarece oina este mai mult decât un sport, este manifestarea sportivă a culturii românești, pot obține finanțări cei care se ocupă de organizarea acestor acțiuni, iar oina poate deveni o prezență tradițională în cadrul acestor manifestări cultural-educative", a precizat președintele Dobre. 
La fel de importantă este constituirea dosarului de candidatură pentru includerea Tradiției Oinei pe lista UNESCO ce cuprinde capodoperele mondiale de patrimoniu cultural imaterial. 


"Membrii comisiei au apreciat aceste demersuri, o decizie finală referitoare la aprobarea acestora urmând să fie luată în ședința din luna martie", a mai spus președintele FR de Oină. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5463 secunde