O nouă disciplină inclusă în programul Jocurilor Olimpice: Karate

353
O nouă disciplină inclusă în programul Jocurilor Olimpice: Karate - vomaveakarate-1470673867.jpg

Articole de la același autor

Comitetul Internațional Olimpic a decis admiterea disciplinei WKF ca sport olimpic demonstrativ, la JO de la Tokyo din anul 2020. Această decizie vine după o foarte lungă perioadă de timp, în care s-au făcut demersurile necesare. Reușita se datorează în primul rând Co-mitetului Olimpic Japonez, cu sprijinul Guvernului Japoniei. 


Anunțul CIO face dreptate acestei discipline sportive, având în vedere faptul că este practicat în 192 de țări și teritorii, de pe toate continentele, sub conducerea Federației Mondiale de Karate (WKF). În cadrul acestei federații, se află cele patru stiluri majore de Karate: Shotokan, Shito-Ryu, Goju-Ryu și Wado-Ryu. 


În România, mișcarea de Karate este dezbinată, împărțită în Federația Română de Karate WKF, Federația Română de Karate Tradițional ITKF, Federația Română de Karate WUKF și alte ramuri, care au aceeași origine. 


În următorii opt ani, sunt foarte multe lucruri de pus la punct, pentru a da șanse sportivilor români să se califice la Jocurile Olimpice din 2024. În primul rând, se va încerca reunificarea tuturor federațiilor de Karate din țară, ce ar ridica numărul cluburilor de Karate la peste 250, pentru a crește baza de selecție a sportivilor de performanță. 


Vor fi necesare strategii și proiecte pe termen scurt și lung, profesionalizarea antrenorilor, înființarea unui centru olimpic, obținerea de finanțări constante din partea statului și introducerea disciplinei Karate și înființarea de secții la toate cluburile sportive departamentale, de la Ministerul Sportului și al Educației Naționale. 


"Activitatea secției de Karate din Clubul Sportiv Marea Neagră se află mai mult într-un regim de «avarie», chiar dacă în anii anteriori sportivii clubului au fost prezenți la marile concursuri naționale și internaționale. În perioada urmă-toare, vom face o ședință a Consiliului de Conducere al clubului și vom analiza po-sibilitățile pe care le avem, dacă vom mai face investiții majore în Karate și în oameni, dacă se merită un astfel de demers pentru anii următori", a declarat președintele Clubului Sportiv Marea Neagră, Florin Iordănoaia. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3219 secunde