Șerban Nicolae: Așa cum dvs vă țineți bijuteriile acasă, nu la vecini, România își permite să țină rezerva de aur în propriul teritoriu

222
Șerban Nicolae: Așa cum dvs vă țineți bijuteriile acasă, nu la vecini, România își permite să țină rezerva de aur în propriul teritoriu - nmi1nmyxowy1zwzimmywmdiynmiwmznm-1551357003.jpg

Articole recomandate

Senatorul PSD Șerban Nicolae, inițiator alături de Liviu Dragnea al proiectul legislativ de modificare a Statutului BNR, a declarat, joi, că aașa cum fiecare își ține bijuteriile acasă, și nu la vecini, și România trebuie să își țină rezerva de aur acasă. El a susținut că, pentru această modificare legislativă, nu trebuie notificată Banca Centrală Europeană.


"Dacă era vorba de Statutul BNR în ceea ce privește partea de organizare și funcționare a băncii centrale, da, există niște reguli și niciodată nu mi-am pus problema să modific ceva în organizarea și funcționarea BNR astfel încât să introduc incompatibilități sau zone de conflict cu Banca Centrală Europeană sau cu celelalte bănci centrale europene. În privința rezervei de aur constituită de BNR, nu există niciun fel de restricție, nici nu ar avea cum să ne impună BCE sau băncile centrale ale altor state reguli cu privire la acest lucru", a declarat Șerban Nicolae, potrivit News.ro.

Senatorul PSD a subliniat că "țări europene cu democrație veche, consacrată, Germania, Italia, Belgia, chiar și non-UE, cum este Elveția, au luat asemenea măsuri de repatriere în ultima perioadă a rezervei de aur".

El a precizat că, potrivit proiectului, repatrierea este integrală și nu mai mult de 5% din rezerva de aur poate să fie depozitată în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri.

Întrebat totuși de ce este necesară această repatriere, Șerban Nicolae a replicat: "De exemplu, așa cum dvs. vă țineți bijuteriile acasă, nu le țineți la vecini și nici nu plătiți chirie ca să vi le țină vecinii, eu cred că suntem în situația în care România își poate permite să-și țină rezerva de aur în propriul teritoriu, în condiții de siguranță, să nu mai plătească chirie pentru așa ceva și Banca Națională a României să poată să utilizeze această rezervă, atunci când este cazul, pentru asigurarea acelor operațiuni financiare specifice. Așa cum face de altfel și cu rezerva valutară".

Liderul PSD Liviu Dragnea și senatorul PSD Șerban Nicolae au depus, miercuri, la Senat, pentru dezbatere în regim de urgență, un proiect de modificare a Legii privind Statutul Băncii Naționale a României, prin care stabilesc aducerea în țară a rezervelor de aur ale BNR.

Proiectul prevede că BNR urmărește menținerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacțiilor externe ale României.

"Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului, precum și în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Națională a României prezintă Parlamentului și Guvernului, de îndată, un raport privind situația rezervelor și cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conține recomandările Băncii Naționale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situației", prevede proiectul legislativ.

"Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă", stabilește un alt articol al proiectului.

În prezent, 65% din rezerva de aur este păstrată la Banca Angliei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4727 secunde