Consiliul pentru Combaterea Discriminării și CNA, sesizate în legătură cu acordul dintre LPF și APSR privind acreditarea jurnaliștilor

62
Consiliul pentru Combaterea Discriminării și CNA, sesizate în legătură cu acordul dintre LPF și APSR privind acreditarea jurnaliștilor - cna86604000-1403855775.jpg

Articole recomandate

CNCD și CNA au fost sesizate în legătură cu un acord încheiat între Liga Profesionistă de Fotbal și Asociația Presei Sportive privind condițiile de acreditare a reprezentanților mass-media la partidele din Liga I, considerate abuzive, discriminatorii și anticoncurențiale.


ActiveWatch și CJI au sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) în legătură cu Acordul încheiat între Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) și Asociația Presei Sportive din România (APSR) privind acreditarea reprezentanților mass-media la jocurile din Campionatul Național "Liga I" și Cupa Ligii, sezonul 2014/2015.


Acordul definește regulile acreditării jurnaliștilor la aceste meciuri, acreditările urmând a fi eliberate numai de APSR și exclusiv jurnaliștilor membri ai APSR. Pentru accesul în stadion reprezentanții mass-media acreditați vor prezenta personalului de pază cartea de identitate și acreditarea LPF-APSR, iar, în lipsa unuia dintre aceste documente, nu se va permite accesul în arena sportivă.


Măsura este considerată de ActiveWatch și CJI "excesivă, discriminatorie și anticoncurențială, prin faptul că acordă unei singure entități (o asociație profesională a jurnaliștilor sportivi) dreptul de a elibera acreditări, acordându-i acesteia un privilegiu nejustiticat, atât în raport cu alte organizații profesionale, cât și în raport cu jurnaliștii salariați/colaboratori ai unor entități media sau jurnaliștii independenți (freelance)". În mod concret, se condiționează accesul la exercitarea profesiei de apartenența la o anumită organizație.


Același acord definește condițiile de retragere a acreditării, impunând jurnaliștilor să nu prejudicieze imaginea LPF, a cluburilor membre, a jucătorilor și oficialilor acestora. Această prevedere "limitează abuziv dreptul constituțional la liberă exprimare în chestiuni ce pot fi de interes public și constituie un precedent extrem de periculos pentru libertatea presei", scrie Mediafax.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5307 secunde