Constanța își pierde valorile sportive

Bani pentru "țurca", dar nu și pentru un titlu mondial. "Am fost tratat ca un cerșetor!"

1549

Articole de la același autor

Sportul constănțean parcurge una dintre cele mai nefaste perioade din lunga sa istorie. Infrastructura este, practic, zero, nu există săli, terenuri, bazine de înot, ci doar ruine, gen Triunghi, Badea Cârțan sau cea din strada Primăverii. Ștacheta performanței a fost mult coborâtă și, poate cel mai rău lucru posibil, strategia (dacă mai există așa ceva!) este falimentară. Iar valorile ne pleacă, ultimul exemplu fiind cel al campioanei mondiale la bob Andreea Grecu. 


Încet și sigur, pe acest fundal cenușiu, dar - atenție! - nu neapărat din lipsă de bani, Constanța își pierde valorile sportive. Ultimul exemplu este acela al Andreei Grecu, pilot de bob care are în palmares un titlu de campioană mondială și două participări la Jocurile Olimpice de Iarnă, din 2014 și 2018, și care s-a transferat, săptămâna trecută, la Steaua București. Mai mult decât atât, de numele său se leagă speranțele României la câștigarea, după mai bine de cinci decenii, a unei medalii olimpice la Jocurile "albe". 


Ce s-a întâmplat, cum de s-a ajuns ca o sportivă de asemenea calibru să fie scăpată printre degete de o Constanță incapabilă să-și prețuiască valorile, am aflat de la profesorul Paul Neagu, antrenorul lotului feminin olimpic de bob al României. 
"Pur și simplu, am obosit și nici nu mai doresc să fiu cerșetorul Constanței. Pentru că, atunci când am mers și am cerut sprijin, așa am fost tratat: ca un cerșetor ce întinde mâna după doi euro. Îmi era adresată întotdeauna o întrebare care mă irită: Ce facem cu bob la Constanța? Dar ce-or fi făcând oare cei din Monaco, din Olanda sau Marea Britanie cu bob? Uite că, deși nu avem în țară pârtii, am reușit să învingem echipaje de mare valoare și să aducem rezultate și medalii la Constanța. 


Oare ce ar mai putea face Andreea ca să atragă atenția asupra ei? Ce poți câștiga mai mult decât titlul mondial, la un sport în care munca, ambiția, perseverența trebuie să fie la cote maxime? Sunt extrem de dezamăgit de lipsa de reacție a Constanței, de dezinteres. Avem valori și nu știm ce să facem cu ele", a declarat, pentru "Cuget Liber", profesorul Paul Neagu. 
Aceasta spune că decizia pe care a luat-o a fost una dureroasă, însă necesară pentru viitorul sportivei. 


"Bobul este un sport costisitor, iar strategia pe care am urmat-o a fost următoarea: hai mai întâi să demonstrăm că avem valoare, să avem rezultate, să aducem medalii și apoi vor veni și banii. Am adus titlul mondial la Constanța, n-a interesat pe nimeni. Promisiuni, promisiuni, promisiuni. Acești oameni nu înțeleg că nu se poate face performanță cu o indemnizație de 600 de lei pe lună. 


Nu mă interesează politica, partidele, interesele. Vreau doar să facem performanță și am demonstrat de ce suntem în stare. Cum la Constanța n-am găsit sprijin, a trebuit să îi caut un club capabil să-i plătească salariu, să aibă asigurare medicală, o pensie. Este munca mea și vreau ca, peste ani, această sportivă să aibă șansa de a avea o rentă viageră și să își amintească ce a făcut antrenorul ei pentru ea", a explicat tehnicianul constănțean. 


Paul Neagu a precizat că, în ciuda acestei pierderi, bobul își va continua activitatea pe litoral. 
"Clubul meu, CSSI Mamaia, va exista în continuare, dar va fi foarte greu să mai facem mare performanță. Vom încerca să aducem alți sportivi, vom relua construcția, atât cât se va putea cu forțe proprii. Poate că, dacă nu aveam «ghinionul» de a face bob, am fi fost și noi susținuți. Sunt constănțean, rămân prietenul Constanței și nu trebuie să mă condamne nimeni că am dus o campioană mondială în alt club", a mai spus profesorul Neagu. 


"Nu meritam asemenea tratament" 
În urmă cu trei ani, Mamaia a avut onoarea de a găzdui Campionatele Mondiale de bob pe rotile - starturi, un proiect susținut și de administrația locală, dar în urma căruia clubul profesorului Neagu s-a ales cu un litigiu. 


"Mi s-a făcut deja lehamite. Am adus la Constanța un campionat organizat tradițional de Monaco, au fost sportivi de mare valoare, a fost un eveniment de excepție. Ce a urmat după… Doar un exemplu: mi s-a imputat că nu am trei oferte de cazare. Păi neamțul, pe care abia l-am convins să vină la Constanța, a vrut într-un anumit hotel, nu în altul, în care era cu 5 lei mai ieftin. Nu meritam asemenea tratament", a spus, pe scurt, antrenorul lotului olimpic. 


Și apropo de Germania: Paul Neagu a reușit să o convingă pe Katharina Wick, care activează de 12 ani în atletism, să vină în România, să facă echipă cu Andreea. 


"Cred că este prima nemțoaică din istorie care vine în România să fie campioană alături de o sportivă din țara noastră. A simțit că Andreea poate pilota bobul spre medalia olimpică și ni s-a alăturat în proiect", a explicat profesorul Neagu. 


Bani sunt, dar nu pentru bob!   
Așadar, sportul constănțean pierde o nouă valoare. Așa cum a pierdut-o și pe Eliza Samara, ca să dau un exemplu la întâmplare. Nu s-au găsit câteva mii de euro pentru a le ține aici, la malul mării. Și asta în condițiile în care bani chiar există. 
Peste 4 milioane de euro au fost împărțiți, doar anul acesta, din fonduri publice, de administrația locală, pentru echipe și evenimente sportive. Se cheltuie bani mulți pe "bătut țurca", pe echipe care sunt ciuca bătăilor în campionate obscure, iar pentru o campioană mondială și speranță olimpică nu are nimeni ochi…  


Un palmares impresionant 
Iată, pe scurt, câte repere din cariera sportivei plecată la Steaua. 
În luna ianuarie 2018, pe pârtia de la St. Moritz (Elveția), echipajul format din Andreea Grecu și Florentina Iușco a obținut titlul mondial la juniori. Elevele profesorului Neagu au învins alte 13 echipaje, printre care cele ale Germaniei, Austriei, Rusiei, Canadei, Elveției sau Marii Britanii, țări cu un istoric și un potențial mult mai bogat decât al nostru. 
Andreea Grecu a concurat pentru România, ca împingător, la Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 (Soci/Rusia - locul 17) și 2018 (PyeongChang/Coreea de Sud - locul 15). În 2017, ca împingător, la Campionatele Mondiale de seniori (Königssee), a obținut medalia de bronz pe echipe. 


În 2019, a devenit vicecampioană mondială IBSF (Königssee), la o sutime de titlul mondial. În 2019, la Campionatele Europene a ocupat locul IV, la două sutimi de podium. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5942 secunde