ZILE LIBERE 2018: Ce amenzi riscă angajatorii care nu respectă MINIVACANȚELE de Rusalii și 1 Iunie

640
ZILE LIBERE 2018: Ce amenzi riscă angajatorii care nu respectă MINIVACANȚELE de Rusalii și 1 Iunie - descrcare-1527272618.jpg

Articole recomandate

ZILE LIBERE 2018: În cazul în care agenții economici nu se conformează acestor dispoziții imperative sunt pasibili de amendă contravențională de până la 10.000 de lei. Excepție de la această regulă fac acele unități a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Codul Muncii, reglementează, în mod expres, faptul că salariaților care lucrează în unitățile sanitare și de alimentație publică, precum și în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Excepția de la cele menționate mai-sus este stabilită de Înalta Curte de Casație și Justiție in anul 2015 și constă în aceea că fapta angajatorului de a desfășura activități de comercializare cu amănuntul a produselor nealimentare în punctele de lucru din centrele comerciale, în zilele de sărbători legale NU întrunește elementele constitutive ale contravenției, atunci când angajatorul și-a îndeplinit obligațiile prevăzute in Codul Muncii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7275 secunde