Vreți să plecați în vacanță? Nu uitați de cardul european de sănătate!

220
Vreți să plecați în vacanță? Nu uitați de cardul european de sănătate! - vretisaplecati2-1561578170.jpg

Articole de la același autor

De când suntem cetățeni europeni, numărul românilor care și-au cerut cardul european de sănătate a crescut considerabil. Așa că, an de an, mii de constănțeni solicită de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) carduri, care sunt valabile timp de șase luni, iar în baza acestuia, ei pot primi îngrijiri medicale de urgență în vacanțele petrecute peste hotare.


Cardul european de sănătate este documentul care îi acordă titularului dreptul de a beneficia de asistența medicală necesară cât timp se află temporar într-un stat al Uniunii Europene.


Documentul se eliberează doar în situația în care cineva dorește să plece temporar într-un stat UE, pentru o perioadă de cel mult șase luni, din motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, și poate fi folosit de cei asigurați în România doar pe teritoriul european. Documentul nu acoperă însă situația în care asiguratul se deplasează într-un stat membru UE cu scopul de a beneficia de tratament medical planificat pentru afecțiuni deja existente. 


Precizăm că acest card poate fi utilizat la orice furnizor de servicii medicale din sistemul de securitate socială din țara gazdă, nu doar la spitalele publice, iar decontarea serviciilor medicale se face între instituțiile din cele două state. 


Persoanele interesate trebuie să știe că acest card european de sănătate se obține de la sediul CJAS pe baza unei cereri, a unei copii a actului de identitate și a documentului care să demonstreze calitatea de asigurat. Ulterior, CJAS verifică dacă persoana este asigurată și dacă a plătit la zi, în ultimii cinci ani, contribuția de asigurări de sănătate și apoi eliberează cardul.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4891 secunde