Vine, vine primăvara….Când vor fi gata locurile de joacă din Constanța?

1297

Articole de la același autor

Afară încă este frig, dar, în calendare, primăvara bate la ușă. Și este, din păcate, a doua primăvară care îi prinde pe copiii din Constanța fără locuri de joacă în aer liber. Spațiile au fost dezafectate în 2017, din cauză că erau neconforme, jocurile prea vechi și periculoase. De atunci, autoritățile locale se chinuiesc să renoveze măcar o parte din ele.


Copiii din Constanța nu au unde să se joace în aer liber. De aproape doi ani, puținele locuri de joacă de prin oraș și din cartiere au devenit mormane de pietroaie și nisip murdar. Toboganele rupte, leagănele și balansoarele ruginite au fost demontate și în locul lor au rămas găuri și bucăți mari de beton aruncate la întâmplare. Primăria Constanța s-a angajat să le renoveze și chiar să creeze spații noi pentru joacă, dar, deocamdată, nici măcar un singur loc nu este gata. Sunt speranțe însă ca, măcar o parte din ele să fie gata cândva, în această primăvară.


"Nu voi da niciun termen de finalizare pentru locurile de joacă, pentru că nu pot. Licitația este exact ca la Cazino, iar dacă la Cazino stăm din februarie 2015 cu 27 de milioane de lei și ne uităm la ele sperând ca, la un moment dat, să avem un constructor, aceeași situație poate fi și la licitațiile pentru locurile de joacă. Așa că nu mă hazardez să spun un termen. Asta nu înseamnă că nu îmi doresc să fie gata cât mai repede. Rolul meu de primar este acela de a asigura banii necesari și de a organiza licitațiile, ori eu am făcut ambele lucruri. În bugetele orașului, din 2015 încoace, au fost alocări fără precedent. Patru milioane de euro înseamnă o sumă substanțială. Ba mai mult, sunt dispus să măresc această sumă, astfel încât să accelerez acest proces de modernizare a locurilor, de fapt, de înființare a locurilor de joacă, pentru că, din cele 75, nu putem spune că mai mult de 50 dintre ele mai erau locuri de joacă", declara primarul Decebal Făgădău, în 2017.


Condiții speciale de lucru
Între timp, autoritățile locale au modificat proiectul inițial și lista locurilor de joacă incluse în prima etapă de reabilitare a fost schimbată și redusă. Din cele 70 pe care le pomenea edilul, primele lucrări, începute în octombrie 2018, vizează doar 25 de spații. Dintre acestea, potrivit reprezentanților Primăriei Constanța, s-au făcut deja unele amenajări la locul de joacă din parcul de la Casa de Cultură, cel de pe aleea Stejarului, blocul G1 - G2, cel de pe strada Primăverii - aleea Lujerului, cel din parcul Tomis II, precum și la spațiul de pe aleea Mălinului - Tomis I, de pe strada Pescarilor, blocurile FRZ15 - FZ17, cel de pe strada Pescarilor, blocurile BM11 - BM12, cel de pe strada Dionisie cel Mic, blocul 50, și spațiul de pe strada Năvodului, din cartierul Palazu Mare.
"La cele 25 de locuri de joacă, unde s-au început amenajările în toamna anului trecut, lucrările vor fi reluate în martie, imediat ce vremea va permite. Există niște condiții de lucru pentru că trebuie să fie cel puțin 10 grade Celsius, timp de 10 zile, ca să poată fi turnat covorul cauciucat special din aceste spații. De asemenea, avem un alt lot de 16 locuri, pe care sperăm să le facem cât mai curând. Sperăm ca, până la sfârșitul anului, să fie gata ambele loturi de spații de joacă", a declarat, pentru "Cuget Liber", Ionela Halciuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța.
Toate spațiile vor avea covor cauciucat, leagăne, tobogane și alte jocuri, precum și aparate de fitness.


"Sunt cartiere întregi unde nu ai unde să ieși cu copilul!"
Din păcate, mulți dintre copiii constănțeni mai au de așteptat, iar părinții sunt revoltați că nu au unde să-i scoată să se joace. "Sunt cartiere întregi unde nu ai unde să ieși cu copilul. În fața blocului nu mai este grădină, sunt mașini parcate una lângă alta, în spate s-a construit alt bloc. Până în parc trebuie să mergi cu mașina, căci cu căruciorul nu ai loc pe trotuar. Nu te poți aștepta ca toți părinții să poată merge o dată pe zi cu copilul în Parcul Tăbăcărie sau pe faleza de la Cazino, pentru a lua o gură de aer curat. Copiii trebuie să petreacă mult timp afară, dar vremea nu ne permite să mergem pe plajă. Iar în cartier trebuie să îi ținem pe pământ, unde găsim un petic gol", se plâng mămicile din Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3101 secunde