Vieți distruse de vicii! "Am renunțat la droguri și la jocurile de noroc, dar…"

1318
Vieți distruse de vicii!

Articole de la același autor

Indiferent dacă viciul distrugător este reprezentat de droguri, de alcool sau de jocurile de noroc, dependența nu afectează o singură persoană, ci toată familia suferă. De aceea, atrag atenția specialiștii, toată familia trebuie să fie implicată în procesul de recuperare. Nu este suficient să fie tras un semnal de alarmă, iar dependentul să fie îndreptat către cabinetul psihologului, ci pentru ca lupta cu viciul să aibă efect, trebuie ca toată familia să facă terapie! 


Cristina este mama unei adolescente consumatoare de droguri. A început cu marijuana și, treptat, a încercat și alte substanțe. Astăzi, cele două urmează terapie pentru ca tânăra să nu recadă în patima consumului. 


"Este important să ne dăm seama. La început, cel puțin în cazul nostru, am crezut că este vorba despre schimbările adolescenței, că vrea să stea mai mult timp pe afară. Dar în timp a devenit agresivă verbal, chiar și fizic, să i se pară că pe stradă va găsi tot ce este mai bun pentru ea. Mi-am dat seama că consumă ceva, așa că am urmărit-o. Cred că suntem un caz fericit, pentru că mi-am dat seama după doar două luni, am surprins-o și am căutat imediat ajutor. Cu greu a acceptat să intre în programul de recuperare, dar cu răbdare, cu mult efort, am reușit. Programul a durat patru luni, iar schimbările sunt radicale", povestește femeia. 


O altă constănțeană, Maria, are lacrimi în ochi când își amintește de toate necazurile prin care a trecut cu fiul ei, un tânăr de aproape 30 de ani, dependent de jocuri de noroc. 


"De mulți ani ne confruntăm cu dependența de jocuri de noroc a fiului meu. Am încercat diverse metode, dar degeaba. În vară, când eram pe punctul să renunț și efectiv să plec de acasă, am zis să mai fac un efort. Familiile chiar au nevoie de ajutor. Dacă există o persoană bolnavă de afecțiune incurabilă, atunci familia are nevoie de suport psihologic. Cu atât mai mult în cazul unei dependențe pe care nu o înțelegem. Avem nevoie de suportul celor care studiază să-i ajute pe dependenți", mărturisește Maria. 


"Persoanele aflate în relații strânse cu un dependent sunt predispuse la sentimente de anxietate, teamă, tristețe, timiditate, paranoia. Dependența ține în suspans întreaga familie, iar viața tuturor devine, peste noapte, un coșmar. De aceea, este recomandat ca întreaga familie să fie implicată în recuperare", ne-a precizat psihologul constănțean Mariana State. 


Disperarea îi aduce la psiholog 
În general, familiile dependenților sunt cele care sesizează problemele și se adresează specialiștilor. Dar, în multe situații, după ce trece disperarea de moment, iar dependentul de droguri, de jocuri de noroc sau de alcool a început ședințele de terapie, familia se retrage, considerând că a făcut tot ce era necesar. Total fals, atrag atenția specialiștii! 


"Sunt familii care vin în momentele de criză, dar când apele se liniștesc puțin, renunță. Fug, consideră că este doar problema dependentului și acesta trebuie să și-o rezolve singur. Noi le explicăm că, de fapt, ei sunt co-dependenți, iar problemele lor sunt asemănătoare cu cele ale dependenților și că, la rândul lor, au nevoie de sprijin. Și ei resimt furie, neputință, vinovăție, depresii, probleme comportamentale, retragere, agresivitate, certuri în familie. Sunt aceleași probleme, în oglindă", a explicat psihologul Mariana State. 


În lipsa unei implicări active a familiei în procesul de recuperare, se poate ajunge la recăderea în patima viciului distrugător. 
"Sunt situații fel și fel. Sunt dependenți care spun: «Eu am făcut o schimbare, dar familia nu, așa că ce rost are?!». Mai ales în cazurile în care dependenților li se reproșează mereu: «Anul trecut, pe timpul acesta, eram îngropați în datorii din cauza ta!», «Dacă nu ar fi trebuit să plătim datoriile tale, acum nu aveam rate la bancă!», «Din cârciuma asta te scoteam seară de seară și mă făceai de râs!». În cazurile acestea, dependentul retrăiește vinovăția, se încarcă din nou cu neputință și durere și riscul recăderii este mai mare", a arătat Mariana State. 


Foarte ușor se poate ajunge la divorț! 


Pe de altă parte, mai sunt și situații când, după ce dependentul devine abstinent, ies la iveală alte disfuncționalități. 
"De exemplu, am avut un caz în care, după ce soțul și-a rezolvat problema cu dependența de jocuri, a realizat că, de fapt, și soția era dependentă. Era greu să meargă acasă și să observe că soția este în negare. În general, cuplurile care vin împreună la terapie rămân împreună, își rezolvă probleme. Dacă nu, se ajunge la separare", a mai arătat psihologul constănțean. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.328 secunde