VESTE BUNĂ! Cetățenii români nu vor mai avea restricții pe piața muncii din Elveția

170
VESTE BUNĂ! Cetățenii români nu vor mai avea restricții pe piața muncii din Elveția - original1nov2018vizitapresedelve-1541076267.jpg

Articole recomandate

Președintele Klaus Iohannis l-a primit, joi, la Palatul Cotroceni, pe omologul său elvețian, Alain Berset. Șeful statului a salutat faptul că începând cu sfârșitul lunii mai 2019 nu va mai exista nicio restricție pentru muncitorii români din Elveția. În luna aprilie a acestui an, Consiliul federal elvețian a decis să prelungească clauza de salvgardare aplicabilă cetățenilor români și bulgari, prevăzută în Protocolul II al Acordului UE - Elveția privind libera circulație a persoanelor. 


"În mod natural, această chestiune mă interesează foarte mult și am dorit să aflu părerea dlui președinte despre aceste lucruri, mai exact am dorit să știu un pic mai în profunzime care a fost motivația revenirii la un contingent și, respectiv, am vrut să știu de la dl președinte cum este real văzută comunitatea de români în Elveția, fiindcă ne amintim nu neapărat cu plăcere că au existat faze când despre aceste lucruri s-a discutat într-o tonalitate care nu ne-a plăcut în alte țări. Concluzia pot să vă spun că este una foarte bună și foarte pozitivă. Elveția, din motive pur tehnice, a trebuit să revină la această – să nu-i zicem restricție -, la aceste contingente și în condițiile în care mi s-a confirmat că discuțiile în societatea elvețiană sunt într-o notă pozitivă despre România, despre români, nu-mi rămâne decât să salut faptul că începând cu sfârșitul lunii mai 2019 nu va mai exista nicio restricție", a spus șeful statului, la conferința de presă comună cu omologul său elvețian, Alain Berset, cu privire la prelungirea clauzei de salvgardare.

În luna aprilie a acestui an, Consiliul federal elvețian a decis să prelungească clauza de salvgardare aplicabilă cetățenilor români și bulgari, prevăzută în Protocolul II al Acordului UE – Elveția privind libera circulație a persoanelor, scrie libertatea.ro


Această măsură, a comunicat MAE la acel moment, are o valabilitate de un an, până la 31 mai 2019, fără a mai putea fi reînnoită, și vizează eliberarea de noi permise de ședere de tip "B" (durată de ședere între 1 și 5 ani). Măsura nu restricționează eliberarea de permise de tip "L" (durată de ședere sub un an) și nici prelungirea permiselor de tip "B" deja eliberate.

MAE informa atunci că, potrivit Acordului din 1999 dintre Confederația Elvețiană și Uniunea Europeană privind libera circulație a persoanelor (ALCP), extins la România și Bulgaria la 1 iunie 2009 prin Protocolul II la acesta, accesul cetățenilor români și bulgari pe piața muncii elvețiene s-a făcut în limita unor cote stabilite pe o perioadă de 7 ani (2 ani + 3 ani + 2 ani, din 2009 până la 31 mai 2016).

Perioada de menținere a restricțiilor pe piața muncii s-a încheiat la 31 mai 2016, dată de la care Elveția a liberalizat circulația lucrătorilor români și bulgari. Conform Protocolului, pentru ultima dată, la data de 1 iunie 2018, guvernul elvețian poate activa o clauză de salvgardare (lit. d) din Protocol raportată la art. 10.4 din ALCP).



sursa: libertatea.ro




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2759 secunde