Venitul minim garantat a fost aprobat în Spania. Iată ce sumă vor primi cei mai săraci locuitori

de Cuget Liber Vineri, 29 Mai 2020 1063
Coaliția guvernamentală din Spania a aprobat vineri introducerea unui venit minim garantat de 462 de euro pe lună, pentru cei mai săraci locuitori, a căror stare financiară fragilă a fost agravată de pandemia de coronavirus, informează Digi24.


Această schemă vizează un număr de aproximativ 2,3 milioane de persoane, a declarat vicepremierul Pablo Iglesias. Persoanele cu vârsta între 23 și 65 de ani și cu active mai mici de 16.614 euro, excluzând locuința și împrumuturile pe termen scurt, vor fi eligibile pentru a fi incluse în noul program.


Potrivit unui decret aprobat la reuniunea de vineri a Cabinetului, Guvernul spaniol va plăti un stipendiu lunar și va completa veniturile de care beneficiază în prezent persoanele care câștigă mai puțin de 462 de euro pe lună, astfel încât persoanele care câștigă mai puțin să primească cel puțin venitul minim garantat în fiecare lună, a spus Iglesias. Acesta a adăugat că noul program va include și stimulente pentru găsirea unui loc de muncă formal.


„Vom avea succes dacă vom fi capabili să ajutăm gospodăriile identificate să treacă la un loc mai bun în societate”, a spus și ministrul pentru securitate socială, Jose Luis Escriva.


Venitul minim garantat va crește odată cu creștere numărului de membri ai unei familii, până la o sumă totală de 1.015 euro pe lună. Noul program este destinat să sprijine 850.000 de gospodării, sau 2,3 milioane de spanioli, și ar urma să coste Guvernul de la Madrid aproximativ trei miliarde euro pe an.


Guvernul de la Madrid a apreciat că odată cu acest program, sumele alocate pentru combaterea sărăciei în Spania vor crește de la 0,1% din PIB, unul din cele mai scăzute nivele din Europa, până la 0,4% din PIB, aproape de media din țările OECD.


În Europa Occidentală, Spania are cel mai ridicat procent, de 21,6%, al populației supuse riscului de sărăcie, conform datelor UE, și este pe locul trei în privința celei mai nefavorabile distribuții a veniturilor în UE.


Consiliul European a recomandat cu fermitate Spaniei să creeze un program de sprijinire a venitului, argumentând că doar 20% din cei care au nevoie de ajutor îl primesc, iar anul trecut a fost statul membru cu cel mai redus nivel mediu al prestațiilor familiale per copil.


Economia Spaniei, a patra economie a zonei euro, s-a contractat cu 5,2% în primul trimestru al anului, comparativ cu ultimele trei luni din 2019, un nivel record, arată datele Institutului Național de Statistică (INE) publicate recent. Este cel mai sever declin de la publicarea datelor, în 1970, și depășește estimările analiștilor, de 4,4%.


Taguri

Alte ştiri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei