Val de legi pentru votul din diaspora

1974
Val de legi pentru votul din diaspora - cozivot-1560163628.jpg

Articole recomandate

Problema cozilor de la secțiile de vot din Diaspora determină o avalanșă de proiecte legislative pentru modificarea sistemului. Numai în ultima săptămână au fost depuse 3 astfel de proiecte menite să asigure că românii din străinătate își pot exercita dreptul de vot la viitoarele alegeri.


Imposibilitatea exercitării dreptului de vot de către toți cei prezenți la secțiile din străinătate i-a stimulat ca niciodată pe aleși să remedieze problema. Miercurea trecută, senatorul PSD Șerban Nicolae a depus, la Senat, un proiect în care propune ca la alegerile din Diaspora să fie folosită aceeași metodologie ca în țară, adică liste electorale permenante și secții de votare în funcție de numărul celor de pe listă. Asta ar însemna o secție la 1.500-2.000 de alegători. În plus, proiectul mai prevede ca repartizarea geografică a secțiilor de votare să fie stabilită prin consultarea asociațiilor de români din străinătate.

Tot săptămâna trecută, liderul ALDE, Călin Popescu-Popescu Tăriceanu a cerut constituirea unei comisii de cod electoral care să modifice actualele prevederi. Președintele Senatului propune astfel ca românii din Diaspora să poată vota prelungit. Cu alte cuvinte, secțiile din vot din străinătate ar urma să fie deschise permanent timp de o săptămână înaintea votului din țară. 


Formațiunea lui Victor Ponta, Pro România, își dorește o tehnologie descentralizată de vot electronic. În proiectul acestui partid se vorbește despre o urnă digitală publică care ar urma să colecteze fiecare buletin de vot, calculând ulterior independent numărul de buletine, oferind astfel fiecărui cetățean posibilitatea să numere voturile și să confirme independent rezultatul alegerilor.

Tot pentru vot electronic pledează și Partidul Mișcarea Populară, care vrea și introducerea unui registru electronic, în care cetățenii care sunt în afara țării să se înscrie cu 45 de zile înainte de data scrutinului.

În Parlament mai există în acest moment alte două inițiative legislative privind votul prin corespondență. Una aparținând USR, care prevede ca votul de acest gen să fie disponibil chiar și românilor din țară și să fie aplicat atât la parlamentare cât și la prezidențiale, iar cealaltă, aparținând PNL, care propune tot vot electronic doar pentru românii cu domiciliul sau reședința în străinătate, scrie antena3.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3304 secunde