Vai de picioarele noastre! Trotuarele Constanței, cu bolovani, noroaie și... terase elegante

2603
18

Articole de la același autor

Trotuare de doar câțiva centimetri, trotuare fără asfalt, trotuare pline de gropi, trotuare cu terase, trotuare cu mașini. Constanța are de toate, numai trotuare bune nu. Am ajuns ca în multe zone din oraș să mergem pe stradă, pentru că pe trotuar nu avem loc, riscăm să ne rupem picioarele sau să ne împiedicăm de cabluri și mormane de pământ și pietroaie.

În fiecare zi, constănțenii sunt nevoiți să facă slalom pe trotuarele distruse sau aglomerate ale municipiului. Dincolo de aspectul neîngrijit pe care acestea îl conferă Constanței, oraș cu pretenții de metropolă europeană, ele pun în pericol și sănătatea sau chiar viața pietonilor.

"Acolo unde este puțin loc pe trotuar, se urcă mașinile și se parchează. Iar noi trebuie să circulăm pe șosea. Nu lasă loc nici măcar pentru cărucioarele cu bebeluși. Pe unde să treacă mămicile, trebuie să coboare și să meargă pe șosea. Iar dacă ies cu nepoțelul meu cu bicicleta, până ajungem în parc, pur și simplu nu avem pe unde să circulăm", ne-a povestit, indignat, Marian Pârvu, din Constanța.

Peisaj de lumea a treia

Problema autoturismelor parcate pe trotuar s-ar putea rezolva dacă șoferii ar lăsa suficient spațiu pentru ca să treacă și pietonii. În ceea ce privește trotuarele distruse, cu asfaltul spart, pline de gropi și plombate cu pietre, acestea trebuie luate de la un cap la altul al orașului și refăcute complet, inclusiv cu schimbarea bordurilor.

Totul arată dezolant, când vezi un trotuar cu o bordură spartă, una lipsă, alta strâmbă, peticit de ani de zile, distrus de zecile de intervenții, ba pentru rețeaua de apă, ba pentru rețeaua de încălzire, ba pentru cablu. Trotuarele Constanței nu au aliniament, sunt strâmbe, iar prin cartiere, fiecare proprietar și-a pus în fața porții ce-a vrut. Unii au asfalt, pe care

l-au cumpărat cu trei pachete de țigări de la muncitorii care au peticit strada, acum zece ani. Alții au turnat ciment făcut de ei sau au pus pavele.

"Nu este posibil să mergi și să îți rupi gâtul pe trotuar, pentru că au fost lăsate mormane de pământ de la lucrările la rețele. Sau să vezi cum fiecare proprietar ba și-a înălțat trotuarul din fața curții, ba a pus piloni, ca să nu se urce alții pe trotuarul lui. Mergi și te împiedici dacă nu caști ochii. Iar dacă este noapte, ai toate șansele să aterizezi în nas", ni s-a plâns și Alina Costin.

Cu cafeaua la șosea

Ani de zile, autoritățile locale nu au ridicat nici măcar un deget pentru a reface trotuarele pietonale din Constanța. Acum au început să le facă educație șoferilor, amendându-i dacă nu lasă loc și pentru pietoni, și să mai asfalteze, pe ici pe colo, câte un kilometru doi de trotuar.

De câteva veri au apărut și terasele stradale. Arhitecții primăriei au vrut să copieze modelele occidentale, cu orașele turistice pline de terase pe trotuare. Au omis însă faptul că, în Constanța, trotuarele nu au fost niciodată gândite pentru așa ceva, dar și lăcomia cârciumarilor români de a avea cât mai multe mese, chiar dacă asta însemna ocuparea întregului trotuar. Unde mai pui că tocmai cei care ar fi trebuit să-i amendeze pentru nerespectarea pietonilor își beau cafeaua dimineața, la stradă, pe terasă.

Orar strict de funcționare

Recent, Primăria Constanța a supus dezbaterii publice Regulamentul privind organizarea și funcționarea teraselor sezoniere. Potrivit documentului, terasele sezoniere se vor amplasa în fața suprafeței proprii de vânzare, în limita proprietății, fără să afecteze accesul în curțile imobilelor, în incinta spațiilor învecinate, traficul pietonilor sau al autovehiculelor. Amenajările sezoniere se pot amplasa numai conform unui plan urbanistic de amenajare și a unui memoriu tehnic.

Se interzic închiderile perimetrale și nu sunt permise podestele. Terasele trebuie să respecte legislația în vigoare privind acustica și trebuie să respecte programul impus de regulament. Astfel, în zona cuprinsă între Capitol și strada Traian (Lupoaică), orarul de funcționare al teraselor, cu acordul asociației de proprietari sau locatari, în perioada

1 mai - 31 octombrie, nu poate depăși ora 23,00, respectiv ora 24,00 în week-end, iar în restul anului, ora 22,00. În zona peninsulară, se admite muzică difuzată la un nivel acceptabil, preferabil muzică live, fără sisteme de amplificare, iar programul de funcționare este mai lung cu o oră.

În Portul Tomis, acolo unde constănțenii au inventat o nouă promenadă, prin fața teraselor, orarul de funcționare nu poate depăși ora 24,00, respectiv ora 1,00, în week-end. Iar pe strada Ștefan cel Mare, terasele trebuie să se închidă la ora 23,00, de la 1 mai și până pe 31 octombrie, și la ora 22,00, în restul anului.

În ce privește terasele din parcuri, acestea pot fi amplasate doar dacă permite topografia zonei, fiind exclusă amplasarea pe spațiul verde. Acestea ar trebui să se închidă la ora 23,00 în timpul săptămânii și la ora 24,00, în week-end.

Obligați să lase loc pentru pietoni

Regulamentul mai spune că, pentru trotuarele cu lățimea între 0 și 2,1 metri, nu vor fi aprobate terase. La trotuarele cu lățimea între 2,1 și 2,5 metri, terasa poate avea o lățime de 0,6 metri, restul trotuarului fiind lăsat liber pentru pietoni. Pentru trotuarele cu o lățime între 2,5 și 3 metri, terasele nu pot fi mai late de un metru, iar pe trotuarele între 3 și 4 metri, se pot construi terase de doi metri lățime, dacă nu există vegetație de aliniament, și de 1,5 metri lățime dacă există vegetație. În cazul trotuarelor de peste patru metri lățime, terasele pot avea de la trei metri lățime, iar pentru pietoni trebuie lăsat un culoar de cel puțin 1,5 metri lățime.

Rămâne de văzut și chiar vom urmări dacă agenții economici vor respecta acest regulament și mai ales dacă autoritățile locale îi vor constrânge să se încadreze în condițiile impuse de lege.

Comentează știrea

18 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
autor
13 ianuarie 2016
Pe bune ?

Pe bune , păi cum dracului intrun oraș turistic în plin sezon să ai terasa de scrisă până la ora 24 ? Doar niște idioți pot concepe așa ceva

Naekst
13 ianuarie 2016
Trotuarele Cta

Cu regret trebuie sa recunosc faptul ca orasul nostru este unul din cele mai murdare si neingrijite orase din Romania, nu doar dintre orasele municipii dar si dintre cele mai mici ori din zone mai sarace. Nimic nu scapa de nesimtire, nici bulevardele si strazile, nici trotuarele, nici parcurile, nici plajele. An de an si zi de zi devenim tot mai nesimtiti fata de acest oras.

Mihai
13 ianuarie 2016
Dezvoltare personala

Tot ceea ce vi se întâmplă în viață începe și are loc, mai întâi, sub forma gândului. De aceea, modul de a gândi este o calitate esențială a persoanelor de succes. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea "Succesul în viață". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email:[email protected]

DODO
13 ianuarie 2016
trotuare rulante

Ce ne mai trebuie trotuare cind avem borduri ? mergem pe ele ca Nadia la birna si s-a rezolvat problema. Cu interzierea podelelor la terase , nu vad cum ar arata picioarele meselor ca sa poata sta orizontale si fara sa se balangane ,pe strimbaturile astea de trotuare in panta .Si apropos de trotuare prin anii nouazeci, toti primarii isi incepeau cariera cu schimbatul bordurilor ; a facut cineva (abilitat ) socoteala citi bani s-au papat pentru asta ? bravo Andreea , este un subiect care pina acum a fost ignorat

Mos Ion
13 ianuarie 2016
Cine sunt autorii morali ?

Votantii lui Mazare ! Acum mai au si pretentii , nu-si pot plimba nepotii in conditii civilizate ....decat sa va plangeti prin pressa mai bine mergeti si ocupati rand la pachete !

Gicu
13 ianuarie 2016
Daca vreti sa vedeti cum trebuie sa arate un trotuar , mergeti la Navodari !

Culmea , si acolo tot primar PSD-ist si cu aceleasi probleme cu legea , dar ........ESTE GOSPODAR !

Dan
13 ianuarie 2016
Castiguri part time

Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

ath
13 ianuarie 2016
Primar tunat sau trotuare nonconformiste ?

Ma rog,el si-a spus primar nonconformist,eu l-am numit primarul tunat.Pe strada Th. Burada,in apropierea autogarii Constanta,doi militieni si-au facut obiceiul sa amendeze pietonii care au tupeul sa le jigneasca mandrie de carosabil.Militienii isi parcheaza masina, fix pe trotuarul acupat pana la refuz de alte masini.Acolo stau ei la panda,ascunsi printre masini. Cu mandrie patriotica si revolutionara,cei doi militienii amendeaza pietonii care le strica asfaltul.Spuneti-le militienilor dar mai ales "tutulol" primarilor,ca nicaieri in lumea asta nu exista trotuare tunate,asa cum cred ei.Mai precis,trotuarele au si ele o FUNDATIE ca toate drumurile si cladirile din lumea asta.Fundatia unui drum se calculeaza in functie de trafic si greutatea automobilelor din trafic.Fundatia unui trotuar pietonal este mai mica pentru ca greutatea unui om nu se compara cu greutatea unui automobil.Daca cele doua fundatii ar fi egale pretul de cost ar fi prea mare.Nimeni nu isi permite sa execute trotuare tunate.Nimeni nu isi permite in afara de PRIMARII TUNATI.Din cauza asta nu avem trotuare si nu vom avea niciodata daca nu facem deosebirea intre un trotuar si un carosabil.Starea actuala a trotuarelor din Constanta se datoreaza si dezvoltarii haotice a orasului.Se construieste la intamplare,se sapa la intamplare.Au fost numiti in functii de conducere numai oameni devotati partidului.La naiba cu inginerii.Asa este doctrina la fesenei si in cazul nostru la pesedei.

gogu
13 ianuarie 2016
Nu va mai plangeti!

De ca va plangeti constanteni? Habar n-aveti ca primaria voastra plateste 150 lei/cap de caine ucis! Latraii din oras se "temeau" de caini! Problema rezolvata! Au fost ucisi 10.000 de capete in 2 ani! Socotiti voi cati bani au dat "hedilii" vostri firmelor de casa!!! Acum, ca nu mai sunt caini, n-aveti de ce sa alergati pe trotuare! Mergeti incet! Sa nu va rupeti picioarele!

nvt
13 ianuarie 2016
care trotuare?!?

Trotuare?!? unde ?!?... in Constanta?!? .. .ah! acum inteleg va referiti la acele locuri ce tin loc de parcari ptr. masinile multor constanteni...

18 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3469 secunde