Universitățile de la Marea Neagră colaborează cu cele din Varna

207
Universitățile de la Marea Neagră colaborează cu cele din Varna - universitatile-1562537408.jpg

Articole de la același autor

O delegație a Secretariatului Internațional Permanent al Rețelei Universităților de la Marea Neagră (RUMN) condusă de prof. univ. dr. Eden Mamut a efectuat, zilele trecute, o vizită de lucru la Varna. Programul a cuprins participarea la atelierul de lucru dedicat implementării Agendei Maritime Comune pentru Marea Neagră adoptate în luna mai 2019, o vizită de lucru la Universitatea Tehnică și o vizită la Universitatea de Medicină și Stomatologie din Varna.


Organizatorii au declarat că atelierul de lucru dedicat implementării Agendei Maritime Comune pentru Marea Neagră a avut ca scop inițierea unui mecanism de consultări cu reprezentanții organizațiilor din țările riverane Mării Negre pentru identificarea unor idei de proiecte concrete care să fie ulterior concretizate în propuneri de proiecte pentru programe de finanțare disponibile. 
În primă fază, au fost alese două teme prioritare formulate, respectiv turismul și conectivitatea rutelor maritime între țările riverane. Totodată, au fost evaluate subiectele de interes din partea organizațiilor reprezentate, s-au definit câteva domenii prioritare și ulterior s-au evaluat prevederile apelurilor de proiecte disponibile. 


În perioada următoare, echipa RUMN va sprijini participarea universităților membre la dezvoltarea unor propuneri de proiecte dedicate dezvoltării de competențe antreprenoriale, la organizarea unui Masterat Regional pe tema Studiilor asupra Mării Negre, la dezvoltarea de competențe pentru utilizarea datelor satelitare, la promovarea colaborării dintre clusterele de inovare și la proiecte care să faciliteze mobilitatea tinerilor între țările riverane.


Vizita efectuată la Universitatea Tehnică din Varna, a permis întâlnirea cu noua echipă de conducere rezultată în urma alegerilor. În acest context, au fost reluate temele de interes comun constând în dezvoltarea unui pilot de parteneriat bilateral între două universități membre RUMN care să conducă la un program comun de licență și constituirea unui consorțiu de universități din orașele situate pe coasta de vest a Mării Negre.


La Universitatea de Medicină și Stomatologie din Varna, vizita s-a desfășurat la sediul Facultății de Farmacie, unde au fost identificate posibilitățile de colaborare în domeniul Riscurilor și Vulnerabilităților legate de utilizarea nanomaterialelor industriale asupra corpului uman și asupra mediului marin și costier.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4254 secunde