Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Social

"Undă verde" pentru demolarea Vilei Dalas! Cine mai poate opri lama buldozerului?

Ştire online publicată Sâmbătă, 20 Aprilie 2019
de Mirabela ȘERBĂNESCU, Sorin MIHALACHE
Click pe imagine pentru a parcurge galeria

Vila Dalas de pe bd. Ferdinand, care a găzduit ani buni Alianța Franceză, una dintre construcțiile emblematice ale Constanței, este foarte aproape de a deveni istorie. La propriu! Primăria Constanța a emis certificatul de urbanism pentru demolare, decizie ce a generat un val de indignare în rândul constănțenilor, care speră să mai existe (oare?) soluții pentru a opri lama buldozerului.

„Cerem respingerea avizului de demolare a vilei Dalas (Bd. Ferdinand nr. 78, Constanța) și clasarea acesteia ca monument istoric. De ce este important?

Pe 17 aprilie 2019, a fost eliberat certificatul de urbanism pentru demolarea vilei Dalas, vilă proiectată de Anghel Saligny în stil neoromânesc, construită la începutul anilor 1900 și reprezentativă pentru arhitectura Constanței.

Vila a fost de multă vreme parte din peisajul urban al Constanței și mulți constănțeni i-au trecut pragul, fie că și-au petrecut parte din copilărie în grădinița ce și-a avut sediul acolo sau că au învățat limba franceză în cadrul Alianței Franceze. În acea vreme, în clădirea întreținută și îngrijită, o adevărată bijuterie, se țineau cursuri și evenimente și era găzduită o frumoasă bibliotecă.

După retrocedarea din 2006, Alianța Franceză, ce își avea sediul acolo, a fost somată să părăsească imobilul, iar vila a fost lăsată în stadiu de degradare până astăzi.

Având în vedere istoria vilei Dalas și reprezentativitatea arhitecturii acesteia pentru Constanța, dar și faptul că nenumărate alte clădiri istorice ale orașului sunt în stare avansată de degradare, cerem respingerea avizului de demolare și clasarea imobilului ca monument istoric! Altfel, Constanța ar rămâne și mai săracă pentru noi și pentru generațiile următoare”.

Acesta este textul incendiarei petiții care circulă în mediul online și care a fost deja semnată de câteva mii de constănțeni. Cei mai mulți dintre semnatari sunt oamenii locului, pentru care fiecare pietricică, fiecare colț al Cetății are o semnificație aparte.

Părerile sunt împărțite pe această speță, este important de văzut cum s-a ajuns la situația de astăzi, dar la fel de important este să vedem ce se mai poate - dacă se mai poate! - face ceva pentru salvarea acestei clădiri odinioară de vis.

În rândurile următoare, vom prezenta opiniile unor specialiști de marcă în materie de cultură, istorie și arhitectură, dar, totodată, și opinia actualului proprietar, pentru că - ne place sau nu - această casă are la ora actuală un stăpân.

Presupusa legătură

cu Anghel Saligny

Teoriile în ceea ce privește construcția Casei Dalas sunt multiple. Sunt voci care spun că ar fi ridicată după un proiect al celebrului Anghel Saligny, la început de secol XX, alții o datează undeva în anii 1925-1935, alții, undeva în „buza” anului 1940.

„Sunt persoane care spun că această clădire ar fi fost proiectată chiar de Anghel Saligny, dar eu mă îndoiesc. Înainte de război, au existat mulți ingineri care au proiectat case fără a avea neapărat un proiect. În general, inginerii puteau face case. După aceea, mai târziu, au venit niște legi, după război, care au schimbat lucrurile. Clădirea cred că a fost ridicată în perioada interbelică. La etajul I, are niște balcoane cu stâlpișori, iar sus, unde se termină stâlpii, nu sunt arcade, ci niște linii frânte, iar capitelele sunt Art Deco, iar acestea au apărut abia după război. După Primul Război Mondial, Constanța și-a lins rănile și nu cred că oamenii au început imediat construcțiile. Eu aș spune că proiectele ar fi putut începe în perioada anilor 1925-1935”, este de părere arhitectul Radu Cornescu.

Acesta consideră că ideea demolării casei este una foarte proastă.

„Aceasta este o casă simbol, are o arhitectură deosebită și ar putea fi salvată. Cum să fie demolată? Are o arhitectură extraordinară, are elemente Art Deco, dar și elemente neo-românești și clasicisme. În general, se spune că este un stil eclectic, pentru că folosește elemente din mai multe stiluri, dar ea arată foarte bine, este unitară, este foarte bine gândită”, susține Cornescu.

Specialistul spune că, în procesul de înscriere pe lista monumentelor istorice, există mult subiectivism.

„Clădirea nu este monument istoric, dar este o clădire istorică a orașului. Nu poți să faci toate clădirile monumente istorice, sunt niște criterii, procedurile durează câțiva ani, vin specialiștii, care spun dacă merită sau nu. Deci, este o chestiune de durată, plus că ești la mâna unor specialiști; unii au niște idei, alții alte idei, depinde pe cine prinzi atunci. Spre exemplu, în Constanța, avem monumente istorice, iar eu pe unele le-aș scoate de pe listă, dar este o părere subiectivă”, explică arhitectul constănțean.

Nu orice casă frumoasă

devine monument istoric

De aceeași părere, că anii de construcție a clădirii ar fi undeva în perioada interbelică, fără a avea legătură cu Anghel Saligny, este și Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă, specialist remarcabil al culturii constănțene. Argumentele sale sunt solide.

„Nu cred că această casă a fost construită în anul 1900. La acel moment, orașul nici nu era întins până acolo, iar bulevardul Ferdinand a fost tratat după această perioadă. După părerea mea, aceasta este o clădire interbelică. Anghel Saligny nu a prea făcut proiecte de case, el se ocupa de proiectare de diguri, de faleză, de port. El nu avea veleități de arhitect. Au fost ingineri, care au trecut în zona arhitecturii, cum a fost Cerchez, spre exemplu, el a început ca inginer, dar apoi a făcut cursuri de arhitect pe la Paris și a trecut pe arhitectură.

Referitor la noțiunea de monument istoric, pentru a fi inclusă în această categorie, o clădire trebuie să aibă o arhitectură specifică, nu trebuie să fie neapărat frumoasă, ci să aibă elemente de originalitate, să fie capăt de serie, să fie o chestie care definește arhitectura României la un moment dat. Nu putem declara orice casă frumoasă monument istoric!”, explică Doina Păuleanu.

La rândul său, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Sorin Colesniuc, confirmă că „această clădire nu este monument istoric, deși ar fi trebuit trecută pe listă”.

Amintirea „Casei cu păuni“

Venerabilul profesor Traian Petcu, atlet veteran care a împlinit, săptămâna aceasta, vârsta de 95 de ani, a trăit în acea perioadă și este omul cel mai în măsură să facă aprecieri.

„Nici vorbă să fie construită la începutul secolului XX. În acea zonă au apărut mai târziu construcții și această casă nu s-a numărat printre primele. Eram elev, casa a apărut undeva în anii 30, chiar mai aproape de 1940”, își amintește atletul veteran.

Printre cei care deplâng situația se numără și Ileana Meheleanu, director de cursuri la Alianța Franceză din Constanța.

„Știu că este o clădire ce a aparținut unui amiral grec, se numea pe vremuri «Casa cu păuni», când locuia el aici. Înainte de Revoluție, a fost consulat al Libiei, iar noi am fost acolo din 1990, până în 2005. La acel moment, ni s-a spus să evacuăm locația în termen de două săptămâni. Grădinița a mai funcționat un an, dar noi am plecat de acolo. Clădirea este foarte frumoasă, au fost acolo ambasadorii Franței, ai Germaniei, primeam ofițerii de la marină, aveam cursuri...”, spune, cu nostalgie în glas, Ileana Meheleanu.

„De ce nu au cumpărat petiționarii sau autoritățile locale?“

Departe de semnatarii acestor rânduri gândul de a fi avocații acestui proprietar. Dar, echidistanți fiind, trebuie să îi dăm și acestuia dreptul la cuvânt.

Ei bine, casa se află în proprietatea lui Viorel Done, un controversat om de afaceri constănțean, care a avut inclusiv probleme cu legea. Acesta a cumpărat-o în anul 2007, după ce, un an mai devreme, fusese retrocedată moștenitorilor. Done spune că a plătit bani mulți pe această casă (nu vom face publică suma, fiind vorba de o afacere privată!) și că totul s-a făcut perfect legal. Mai mult, afaceristul arată cu degetul către autorități, care nu au făcut nimic pentru protecția acestei clădiri, iar aici s-ar putea să cam aibă dreptate…

„Eu am cumpărat casa de la moștenitori, după ce s-a făcut retrocedarea. Și nu am luat-o pe nimic, am împrumutat bani mulți de la bancă, se poate verifica. Încă nu știu ce voi face, poate o demolez, poate o păstrez. Dar îi întreb și eu pe cei cu petiția: de ce nu au cumpărat-o ei, să o conserve, să-i dea destinația dorită. Sau autoritățile locale, de ce nu au cumpărat-o ele, să o pună în slujba comunității?”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Viorel Done.

Amintirea unei „rețete de succes“

Cam există dreptate în raționamentul afaceristului. Omul a cumpărat imobilul (atenție, nu de la statul român!) și este proprietar cu acte-n regulă, fără a avea nicio obligație sau restricție, așa cum se întâmplă în cazul monumentelor istorice.

Dar, totodată, ne aducem aminte de o „rețetă de succes” de pe vremea infractorului refugiat în Madagascar. Se „ochea” un obiectiv, era lăsat în paragină, se accelera chiar procesul de degradare, permițând hoților să fure tot ce se poate fura din interior, retrocedările mergeau anevoie, moștenitorii de drept, în cele mai multe cazuri, fără bani de avocați, se resemnau și acceptau orice condiții, măcar să se aleagă cu ceva după anii petrecuți prin tribunale. Prima terenul aflat sub ruine, poziția.

Oare cât interes a existat din partea administrației locale de a proteja patrimoniul cultural, arhitectural al Constanței? Răspunsul îl cunoașteți cu toții, dragi cititori, pentru că dezastrul urbanistic este vizibil la orice pas.

Gașca măscăriciului pe care îl așteaptă ani grei de pușcărie a mătrășit pe această „schemă” imobile despre care au curs tone de cerneală și care au ținut capul de afiș al ziarelor ani întregi.

Nu spunem că „rețeta de succes” este valabilă și-n cazul Vilei Dalas. Nu avem probe, iar omul spune că este cumpărător de bună credință, achitând prețul pieței, iar investiții nu a făcut mai devreme pentru că a fost afectat de criza economică. Apoi, există instituții ale statului care pot stabili dacă afacerea s-a făcut în limitele legii sau nu.

Nu-i exclus ca, în locul imobilului vechi de vreo opt decenii, să răsară un hotel, un restaurant sau chiar vreun bloc. Ce se va rezolva prin aceste petiții, prin proteste, contestații? Foarte probabil, nimic, proprietarul își va face investiția dorită, mai ales dacă a avut juriști buni, care l-au asigurat că totul este legal. Ar fi chiar culmea ca un „tun” să fie tras chiar la câțiva pași de sediul SRI Constanța… 

PUBLICITATE
Alte ştiri din sectiunea Social
Un val puternic de căldură tropicală lovește iar România, începând de duminică. În urmăoarele zile, aerul va deveni irepirabil, spun meteorologii. Temperaturile vor ajunge la ...
Ministrul Finanțelor a declarat că ar fi bine ca Guvernul să aloce anticipat o sumă de bani pentru pensii, iar după recalculare, aceasta să fie reglată. Ministrul ...
Premierul Viorica Dăncilă subliniază că nu l-a întrebat pe președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, dacă vrea să își dea demisia, ci i-a cerut să facă acest lucru. "Domnul Vulcănescu ...
ieri, ora 08:42 A fost cutremur!
Un cutremur cu magnitudinea 3,7 grade pe scara Richter s-a produs, vineri noapte, în județul Buzău, la o adâncime de 150 de kilometri. Potrivit Institutul Național de Cercetare ...
Perdelele forestiere de-a lungul Autostrăzii A2 încep să crească și deja pe unele porțiuni își arată eficiența. Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a ...
Sâmbătă, la ora 13.00, caravana „România fără gluten” vă așteaptă la Hotel Bavaria Blu din Mamaia, pentru a participa la două sesiuni, de informare și de ...
Copilașii constănțeni și-au dat frâu liber imaginației, săptămâna aceasta, și au realizat o mulțime de lucrări colorate în parcul din cartierul Poarta 6. Practic, acesta a devenit ...
Constănțenii din cartierul Inel II nu beneficiază de curent electric, sâmbătă și duminică, timp de câteva ore. Pentru lucrările anuale de reparații și întreținere instalații ...
La Spitalul Municipal din Mangalia s-au înființat, recent, mai multe cabinete medicale și săli de tratament în domeniile oncologie, medicină internă, pneumologie ...
Coșurile de gunoi stradale sunt indispensabile într-o societate modernă, dar la fel de importantă este și educarea cetățenilor pentru a le ...
Orașul nostru se pregătește de sărbătoare. Simona Halep prezintă mâine trofeul de la Wimbledon în cadrul unui ceremonii care debutează la ora 17:00, la Sala Sporturilor ...
Virusul pestei porcine africane evoluează, în prezent, în 18 localități din județul Dolj, cu un număr de 62 de focare confirmate și 11 focare cu suspiciune de ...
Primul caz de infecție cu virusul West Nile din acest sezon a fost confirmat, joi, în Galați, la un bărbat de peste 80 de ani.Potrivit Centrului Național de ...
Ești o fire dinamică, îți place să scrii, ai un cuvânt de spus?Vrei să faci o carieră în jurnalism? Alătură-te echipei Cuget Liber! Redacția Cuget Liber angajează redactori pentru ...
Coșurile de gunoi stradale sunt indispensabile într-o societate modernă. La fel de importantă este și educarea cetățenilor pentru a le folosi. Prezența ...
Pentru remedierea unei avarii survenite în urmă cu puțin timp la conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 800 mm, de pe strada Soveja, din municipiul Constanța ...
S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49 în valoare de 4.651.706,40 lei. Biletul norocos a fost jucat la o agenție din Comănești, județul Bacău."La tragerea Loto 6/49, de astăzi ...
Loteria Română anunță că s-a câștigat marele premiu la extragerea Loto 6/49 de joi, 18 iulie. Premiul este în valoare de 4.651.706,40 lei, iar biletul norocos a fost ...
În prezent, în România există aproximativ 20.000 de persoane care au virusul imunodeficienței umane (HIV) și, anual, se mai descoperă între 600-800 de cazuri ...
Micuții de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 din Constanța vor avea, în luna septembrie, o surpriză foarte plăcută. Cu sprijinul Primăriei Constanța, au ...
Social Politică Eveniment
Sport Cultură-Educație Economie
Actual Monden Fun
Arhiva