Trist. Constanța, orașul în care parcările devin… supermarketuri!

5010

Articole de la același autor

O parcare uriașă din Constanța a dispărut zilele acestea, iar în locul ei se cască acum o groapă, păzită de un morman de pământ. În curând, acolo va fi un nou supermarket, al treilea din zonă, dar cine le mai numără… În tot acest timp, constănțenii se chinuiesc zi de zi, seară de seară, să găsească un loc unde să-și lase mașina, care, evident, în cele din urmă ajunge pe trotuar.

Încet, încet, Constanța și stațiunea Mamaia rămân fără parcări. Cele câteva pe care le mai desenează din când în când autoritățile locale de-a lungul străzilor și trotuarelor vechi sunt doar mici încercări de a rezolva o situație care se acutizează pe zi ce trece. Cu o floare nu se face primăvară, iar cu un loc - două, obținute din desființarea garajelor sau mutarea trotuarelor, nu se rezolvă nicicum lipsa spațiilor în care constănțenii să își poată lăsa mașinile. Este nevoie de soluții urgente, de proiecte mari, care să propună construirea unor parcări etajate sau subterane, cum or fi, altfel, în curând, orașul se va bloca.

Pe de o parte, autoritățile locale spun că se luptă să facă locuri de parcare, pe de altă parte, parcările vechi sunt desființate și transformate în investiții. În cartierele orașului se dă o bătălie seară de seară pentru un loc de parcare, iar regulamentul stabilit de primărie nu ajută aproape deloc, pentru că nevoia de spații este uriașă.

Pe strada Eliberării din Constanța a început, de vreo două săptămâni, ridicarea unui nou supermarket. Vechea parcare din fața bisericii și din fața intrării spre Piața Brick a fost îngrădită, apoi complet distrusă, pentru a face loc noii construcții. Oamenii din zonă sunt revoltați că nu mai au unde să își lase mașinile. Și pe stânga și pe dreapta sunt numai blocuri, iar aceasta era singura parcare amenajată pe care o puteau folosi, astfel încât să nu blocheze trotuarele.

"În fața blocului, chiar pe strada Eliberării, nu sunt parcări amenajate de primărie. În spatele blocului nu sunt prevăzute locuri decât pentru maximum 10 mașini. Eu parcam mereu acolo, chiar dacă aveam de mers pe jos puțin. Acum, ne chinuim în fiecare seară. Stabilim cu vecinii, ne blocăm unii pe alții, astfel încât să încăpem. Nu este normal așa ceva. Nu este civilizație. Nu așa ne dorim să trăim într-un oraș european!", ne-a povestit Marian R., constănțean din cartierul Inel II.

Mașinile pe trotuar, cărucioarele pe șosea

Oamenii au fost nevoiți să-și sacrifice spațiile verzi din fața scărilor și, în locul grădinilor îngrijite, să aducă pietriș și să improvizeze locuri de parcare. Copiii nu mai au nici ei unde se juca. Chiar și așa, trotuarele sunt pline de mașini, la orice oră din zi și din noapte. Strada este una extrem de circulată, fiind pe traseul liniei 51 și legând cartierul și întreaga zonă rezidențială nouă, din Compozitorilor, de centrul orașului.

"Primăria nu ar fi trebuit să permită preluarea acestui teren și în niciun caz distrugerea acestei parcări. Ar fi trebuit să ia ea terenul și să facă o parcare de toată frumusețea. Și era toată lumea mulțumită. Așa, ne face încă un magazin, de parcă nu am avea aici deja atâtea, inclusiv piața agro-alimentară. Parcă toate lucrurile sunt cu susul în jos în orașul acesta. Au asfaltat strada, dar fără să se ocupe și de trotuare și să găsească o soluție și pentru parcarea mașinilor și pentru pietoni. Pe aici circulă autobuzul la fiecare câteva minute, femeile care merg cu cărucioarele pentru copii nu au pe unde să treacă și nu le rămâne decât să coboare pe stradă. Așa ceva este revoltător!", ni s-a plâns un alt locatar al zonei.

Blocuri noi în parcări vechi

Revoltați sunt și constănțenii din cartierul Inel I. Pe strada Biruinței, un investitor urmează să ridice un bloc fix pe locul unde parcau constănțenii care locuiesc acolo dintotdeauna. Astfel, nu doar că nu vor mai avea parcare, dar puținele locuri rămase vor trebui să le împartă cu noii lor vecini.

O situație asemănătoare este și pe strada Primăverii, unde terenul de sub parcarea din apropierea stadionului și a Palatului Copiilor a fost cumpărat de un investitor și acolo va fi ridicat un imobil cu cinci etaje. Black Sea Design va construi la adresa de pe strada Primăverii nr. 59A un imobil cu două niveluri de subsol, parter, cinci etaje și terasă circulabilă.

În aceste condiții, spunem, cu amărăciune: noroc că nu mai sunt evenimente și competiții sportive la stadion, căci altfel nu ar fi avut unde să fie parcate nici măcar autocarele sportivilor, darămite autovehiculele spectatorilor.

Investiții neinteresante în Mamaia

Cât despre stațiunea Mamaia, nu prea mai sunt multe de zis. Noroc cu parcarea supraetajată făcută pe fonduri europene, căci altfel turiștii erau nevoiți să-și ia mașinile cu ei în camera de hotel.

În parcările hotelurilor, de-abia încap 50 - 60 de mașini, deși au sute de camere ocupate. Fostele parcări făcute pe vremea lui Ceaușescu au dispărut demult, în locul lor sunt alte hoteluri. Niciunul nu are, la ora aceasta, parcare subterană, deci, turiștii parchează și ei pe unde apucă. A promis un investitor, la un moment dat, că face o parcare supraetajată, în dreptul pasarelei de la Cazino, dar s-a blocat și el. A desființat o parcare perfect utilizabilă, a îngrădit-o, a ridicat niște betoane oribile și a lăsat-o așa. Dacă făcea un bloc cu apartamente de vânzare era gata de mult. Dar, mare minune ca să nu vină peste ceva timp să spună că schimbă proiectul și vrea să facă și el bloc.

În aceste condiții, turiștii ajung să-și lase mașinile pe unde găsesc câte un loc. Și, dacă acela se nimerește să fie într-un loc nepermis, se trezește și că-i este ridicată mașina. Măcar ca amenzile încasate de primărie să fie puse deoparte pentru a face noi parcări!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 17 Iunie 2017
Stire din Social : Constanța intră în "Era smart"!
Joi, 22 Noiembrie 2012
Stire din Cetățenești : Replici golănești…
Luni, 03 Octombrie 2011
Stire din Cetățenești : Parcare la... liber!
Pagina a fost generata in 0.5399 secunde