Transport gratuit cu CT Bus pentru toți elevii care învață în Constanța

1058
Transport gratuit cu CT Bus pentru toți elevii care învață în Constanța - fotofondtransportgratuit1-1583445306.jpg

Articole de la același autor

Începând de ieri, orice școlar sau preșcolar care învață la o unitate de învățământ din Constanța va putea circula gratuit cu autobuzele CT Bus, pe baza carnetului de note, indiferent dacă este din municipiu. Studenții, însă, rămân tot cu reducerea la jumătate a prețului abonamentelor. 


Elevii din învățământul preuniversitar au fost introduși în rândul beneficiarilor de transport gratuit cu compania locală de transport public CT Bus, alături de pensionari și personalul didactic. Măsura a fost votată, ieri, în cadrul Consiliului Local Constanța, la propunerea primarului Decebal Făgădău. Conform calculelor, numărul total al elevilor, inclusiv preșcolari, a fost, în anul 2019, de 44.448. 
"După o analiză atentă a resurselor bugetare, a sosit și momentul mult așteptat și solicitat de reprezentanții elevilor și ai părinților din municipiul Constanța, cel al gratuității pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat pe toate mijloacele de transport în comun ale CT Bus", a anunțat primarul Făgădău. 


Acesta susține că facilitatea este posibilă prin contractul de servicii publice pe care compania CT Bus îl are cu municipalitatea. 
"Din momentul încheierii contractului respectiv, am început să răspundem unor necesități cărora nu le puteam răspunde până acum. Primul pas a fost introducerea rutelor de noapte, pentru că sunt foarte mulți oameni care lucrează și noaptea. Am demarat apoi programul pilot cu transportul școlar, să vedem dacă există solicitări. În fiecare zi, cifrele sunt în creștere, ceea ce îmi dă încredere că vom dezvolta transportul școlar. Bineînțeles, imediat au venit întrebări de ce nu pot beneficia de astfel de transport și elevii mai mari, de liceu. Am avut discuții cu reprezentanți ai elevilor, cu asociații de părinți și cu cadrele didactice. Așa că, începând de astăzi (n.r. - ieri, 5 martie), oricine este din municipiul Constanța și învață are transport gratuit în municipiul Constanța și oricine este din altă parte decât din municipiul Constanța, dar învață la o școală de-a noastră are transport gratuit în municipiul Constanța, indiferent de tipul de învățământ preuniversitar pe care îl urmează", a explicat edilul. 


Legitimare cu carnețelul de note 
Obținerea facilității nu este condiționată de depunerea de documente sau formulare. Legitimarea în mijlocul de transport în comun se va face, în situația unui control, fie cu carnet vizat la zi, fie cu adeverință de școlarizare în care sunt înscrise datele de identificare ale elevului. 


Primarul Constanței a precizat că, din discuțiile avute cu reprezentanții elevilor, a reieșit că tinerii preferă alte mijloace de transport în locul autovehiculelor. 


"Generația tânără înțelege că urban în 2020 înseamnă să folosești transport în comun, mijloace alternative, bicicletă, bicicletă electrică, hoverboard, mersul pe jos și abia a patra opțiune este transportul individual, fiecare cu mașina lui. Asta înseamnă oraș în anul 2020", a completat Decebal Făgădău. 


"Guvernul PNL să dea transport gratuit studenților!" 
În ce privește studenții, primarul a explicat că, deocamdată, pentru aceștia rămâne valabilă doar reducerea de 50% la tariful de călătorie. 


"Noi nu facem lucrurile nesăbuit. Orice pas este calculat, pentru că noi operăm conform unei directive europene într-un mediu economic concurențial. Noi trebuie să analizăm ce putem face și ce nu putem face, la limită să nu impactăm mediul concurențial. În prezent, studenții care astăzi au reducere de 50% la abonament nu totalizează mai mult de 300 de abonamente. Atunci ne întrebăm care ar fi justificarea ca noi să alocăm pentru CT Bus bani pentru 25.000 de studenți în situația în care lunar noi avem 300 de abonamente cu reducere de 50 la sută. Cine, inclusiv dintre curajoșii politici, poate justifica asta, la un control al Consiliului Concurenței? Așa că cei care spun că această măsură este o măsură politică sunt analfabeți. Nu puteam să dăm mai devreme aceste facilități pentru că nu aveam cui, în ce contract să includem această facilitate. Între municipiul Constanța și RATC nu a existat niciun contract, or, toate bonificațiile se regăsesc, atunci când nu sunt prevăzute în legi speciale, în acest contract. Deci, soluția pentru studenți este fie prin lege, fie ca guvernul PNL să-și asume să dea transport gratuit inclusiv în orașe și să ne dea banii. Nu avem nimic împotrivă!", a subliniat Decebal Făgădău. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.561 secunde