Cartierele se dezvoltă, străzile se sugrumă

Trafic de coșmar pe Baba Novac. Când vin soluțiile salvatoare

1952

Articole recomandate

Zona Baba Novac s-a aglomerat foarte mult în ultimii ani. Pe o parte a străzii s-au construit sute de case, pe cealaltă parte a apărut un cartier nou-nouț cu turnuri la șosea și vile cochete și blocuri elegante mai în spate. Numărul locuitorilor zonei a crescut într-un ritm amețitor, dar artera care leagă cartierul de centrul orașului, adică Baba Novac, a rămas la stadiul de străduță cu două benzi, câte una pe sens, cu trotuare înguste, pe alocuri inexistente, cu stații de autobuz fără alveole și trafic de coșmar aproape permanent.

Mii de constănțeni s-au mutat în ultimii ani în zona de vest a orașului, în cartierul Compozitorilor, în cartierul Baba Novac, chiar și în blocurile noi de pe bulevardul Aurel Vlaicu. Cei mai mulți dintre ei folosesc de cel puțin două ori pe zi strada Baba Novac pentru a ajunge în centru, la școală sau la serviciu. Așa se face că, dimineața și după-amiaza, la orele de vârf și nu doar atunci, este foarte aglomerat, iar coloana de mașini care așteaptă la semaforul de la intersecția cu strada Dezrobirii se întinde mereu pe sute de metri, chiar un kilometru.

Situația s-ar putea agrava în anii următori, mai ales că zona este în continuă dezvoltare, iar soluții pentru a fluidiza traficul nu sunt prea multe. La dezbaterea publică privind transformarea platformei industriale "Energia" în cartier rezidențial, mai mulți constănțeni s-au arătat îngrijorați de modul cum va fi afectat traficul și așa aglomerat pe strada Baba Novac. Reprezentanții investitorilor la dezbaterea publică, firma de arhitectură Usonia SRL, au anunțat că, în cadrul proiectului pentru reconfigurarea și reconversia funcțională a platformei industriale, este prevăzută atât o tramă stradală nouă în incinta amplasamentului, adică pe actualul teren al "Energia", cât și refacerea străzii Baba Novac.

Conform planurilor, în locul fostei fabrici de plastice vor fi ridicate blocuri cu patru etaje și blocuri cu zece etaje. În total, este vorba despre aproximativ 2.500 - 2.900 de apartamente, după cum susține chiar arhitectul Marius Șocarici.

"Pentru rezidenții noului cartier, sunt prevăzute maximum 3.500 de parcări, amplasate pe unul sau două niveluri de subsol, dar și la sol. În ce privește traficul, există un Plan Urbanistic Zonal pentru bulevardul Aurel Vlaicu, care cuprinde și o extindere a arterei Baba Novac de la două la patru benzi de circulație, prin exproprieri de utilitate publică. Însă mare parte a mașinilor celor aproximativ 3.000 de noi locuitori se vor «vărsa» în Aurel Vlaicu", este de părere arhitectul Marius Șocarici, care a lucrat la realizarea proiectului.

"Cu noii vecini, de la Energia, zona se va bloca complet"

Optimismul reprezentanților investitorilor nu a fost împărtășit de unii din locuitorii zonei. Prezente la dezbaterea publică de săptămâna trecută, mai multe persoane s-au arătat sceptice că toate mașinile noilor locuitori vor alege să meargă pe Aurel Vlaicu, către oraș, și nu pe strada Baba Novac.

"Mă îndoiesc că vor prefera să meargă pe acolo, așa cum mă îndoiesc că autoritățile locale vor reuși să extindă strada Baba Novac pe porțiunea de la «blocurile lui Mazăre» și până la semaforul de la intersecția cu strada Dezrobirii. Strada Baba Novac este deja gâtuită, unde să mai încapă și mașinile noilor noștri vecini. Primăria ar trebui ca mai întâi să amenajeze strada și apoi să dea autorizații de construcție. Zona se va bloca complet", și-a exprimat neliniștea unul din constănțenii care locuiesc în cartierul Compozitorilor, în imediata apropiere a străzii Baba Novac.

Prelungirea Delavrancea, așteptată cu sufletul la gură

Proiectul extinderii străzii Baba Novac a fost menționat recent și de primarul Decebal Făgădău, care, de asemenea, a spus că se vor face exproprieri, astfel încât artera să poată fi lărgită. Însă, experiența exproprierilor anterioare arată că soluția nu este întotdeauna una de succes, iar drept dovadă stă chiar strada Dezrobirii, unde ani de zile nu a putut fi lărgită artera din cauza unor proprietari neinteresați de propunerea primăriei de a se muta în altă parte. Iar dacă aruncăm un ochi pe strada Baba Novac, numărul exproprierilor ar fi uriaș, iar lucrările ar putea stagna ani la rândul.

Tocmai de aceea, una dintre soluțiile cele mai viabile ar fi fost chiar prelungirea străzii Barbu Delavrancea. Însă, deocamdată, perspectivele sunt sumbre. Statul Major General a dat aviz nefavorabil pentru prelungirea străzii, însă autoritățile locale spun că nu renunță la idee, ci doar încearcă o reconfigurare a arterei.

"Se va propune un traseu nou pentru prelungirea străzii Barbu Ștefănescu Delavrancea cât mai aproape de limita cadastrală dinspre sud a terenului identificat cu IE 233576 aferent unității militare, în vederea diminuării la minimum a terenului afectat de realizarea străzii prin extinderea amprizei drumului de exploatare existent. Planurile astfel modificate ne vor fi transmise în vederea reluării procedurii de avizare la Statul Major General", a explicat, în primăvara anului trecut, arhitectul șef al Constanței, Mihai Radu Vânturache.

Nici pe Ștefăniță Vodă nu e prea bine

Deocamdată, nu sunt vești proaspete. Însă, urgența realizării acestei străzi a fost subliniată mai ales săptămânile trecute, când a fost în reabilitare strada Ștefăniță Vodă. Atunci, coloanele de mașini ale celor care fie tranzitau zona, dinspre bulevardul Aurel Vlaicu către strada Soveja, fie chiar locuiau în zonă și trebuiau să ajungă acasă, se întindeau la orice oră din zi pe toată lungimea străzii.

"A fost haos, dar nici acum nu se circulă mai bine. Nu mai sunt muncitori și porțiuni blocate. Dar problema străzii înguste, cu trafic intens și stații de autobuz nu a fost rezolvată. Circulăm tot pe câte o bandă pe sens și stăm aproape la fel de mult în trafic. Tot sperăm că se va mai face o stradă, pentru că deja suntem blocați, pe unde am lua-o. Pe Baba Novac e dezastru, pe Ștefăniță Vodă asemenea, ne mai rămâne bulevardul Tomis, dar aceeași sugrumare se produce la intersecția de la Tomis III", ni s-a plâns un locuitor din cartierul Baba Novac.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7853 secunde