Tone de pește, scoase de la vânzare. Marile lanțuri de magazine, sancționate

239
Tone de pește, scoase de la vânzare. Marile lanțuri de magazine, sancționate - fotofondpeste3-1567629383.jpg

Articole de la același autor

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a oprit, zilele trecute, de la vânzare peste 22 de tone de pește și produse din pește, într-o acțiune demarată de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța și continuată cu ajutorul CRPC Regiunea București - Ilfov.


În cadrul acțiunii de control au fost sancționați mai mulți operatori economici, prezenți în mai multe locații din județul Constanța, și a fost retrasă de la comercializare o cantitate de 20 de tone de pește și produse din pește cu o valoare de 643.186 de lei. Ulterior, au fost demarate controale la furnizorii din regiunea București - Ilfov, unde au fost aplicate 41 de sancțiuni contravenționale în valoare de 460.000 de lei și cinci avertismente. S-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a cantității de 22.733 kg de pește și produse din pește, în valoare totală de 707.156 de lei și oprirea temporară de la comercializare a cantității de 4.410,5 kg de pește și produse din pește, în valoare de 129.706 lei.


În magazinele cu pricina a fost găsit la comercializare pește sau produse de pește congelate, cu gheață suplimentară în ambalaj, produsele având aspect de bloc compact, sau pește ori produse congelate de pește cu acumulare cantitativă de gheață și arsuri de congelare. "În plus, au fost depistate produse în ambalaje depreciate sau pește care prezenta decolorări, miros specific, suprafață acoperită cu mucus și modificări organoleptice, ori cu data durabilității minimale depățită. De asemenea, au fost identificare situații în care depozitarea se făcea fără a respecta condițiile de temperatură menționate pe eticheta produsului și sau fără existența stratului de gheață protector", explică președintele Autorității Naționale și pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu. Nu în ultimul rând, lipseau unele informații privind modul de capturare și denumirea științifică a produselor comercializate ori prețurile erau indicate greșit.


O șansă în plus pentru peștele autohton
Culmea este că mare parte din peștele depistat cu probleme era încă în termenul de valabilitate. Explicația ține de faptul că produsul respectiv provenea din import și, odată cu ambalarea, termenul de consum este prelungit chiar și până la 21 de zile. Așa ajunge să stea în galantare cu zilele, în timp ce peștele românesc, pescuit local, expiră în doar două, trei zile.


"Cel mai important este faptul că, în urma acestei acțiuni de control, a fost abrogat Ordinul nr. 100/2004 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabilește condiții suplimentare privind controlul sanitar veterinar al produselor din pescuit, crustaceelor, moluștelor, gasteropodelor și batracienilor, destinate comercializării directe către consumatorul final sau al procesării în alimente pentru consum uman care stabilea că, pentru peștele provenind din România, timpul scurs din momentul pescuitului și până la comercializarea efectivă va fi de maximum 48 de ore, în sezonul răcoros se poate prelungi la 72 de ore, în timp ce pentru peștele provenind din spațiul intracomunitar este de până la 21 de zile. Peștele este unul din elementele esențiale, susceptibil de alterare rapidă, motiv pentru care condițiile de depozitare și comercializare trebuie respectate cu strictețe, altfel comercianții riscă să pună sănătatea sau chiar viața consumatorilor în pericol. Acesta este motivul pentru care Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor derulează frecvent acțiuni de control care vizează peștele și produsele de pește. Nu vom permite niciunui comerciant nicio greșeală în acest domeniu, viața și sănătatea consumatorilor sunt mult mai importante decât orice pentru noi", mai precizează președintele ANPC.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6319 secunde