Terenuri lăsate de izbeliște de proprietari. De la mizerii, la incendii. Cine achită nota de plată?

392

Articole de la același autor

A crescut alarmant numărul incendiilor de vegetație, iar ceea ce era la început o știre banală a devenit treptat o problemă extrem de serioasă. Nu a mai plouat de mult timp, vegetația s-a dezvoltat, gospodarii (oare sunt într-adevăr gospodari?) își fac curățenie prin curți și dau foc la gunoaie, vântul bate cu putere și duce tăciuni de colo-colo. Este "rețeta" tipică pentru incendiile de sezon.

Un asemenea incident s-a petrecut, sâmbătă, 9 martie, după-amiază, pe strada Voievozilor din Constanța. Locuitorii cartierului au alertat autoritățile, prin 112, în jurul orei 14.10, semnalând pericolul de extindere a focului la casele din împrejurimi. Trecând peste întrebările mai mult sau mai puțin inspirate ale operatorului telefonic ("În ce calitate sunați, sunteți proprietarul terenului?" sau "Ce suprafață de teren este afectată?"), trecând și peste timpul scurs până la sosirea pompierilor la fața locului, ora 14.55 (deci 45 de minute!), câteva aspecte ar trebui lămurite.

În primul și în primul rând, acești proprietari de terenuri (actuale maidane) nu au nicio responsabilitate? Parcă ar fi trebuit îngrădite, curățate de bălării și de mizerii. Lăsate de izbeliște, sunt veritabile pericole, din multe puncte de vedere. N-ar strica - zic - ca, după "operațiunea pătrunjelul/leușteanul", Poliția Locală să își îndrepte atenția spre acei nesimțiți proprietari de terenuri, care nu se gândesc că indolența lor poate duce nu numai la un aspect oribil al zonei, ci chiar la evenimente grave.

Apoi, cine achită nota de plată pentru asemenea incidente? S-au deplasat mașini, s-au consumat resurse (motorină, apă etc.), apoi pompierii trebuie plătiți pentru misiunea îndeplinită. Oare nu ar fi o idee ca autoritățile statului să se îndrepte, în asemenea situații, împotriva proprietarilor indolenți? Și să fiți siguri că, cele mai multe ori, terenurile pline de bălării și mizerii sunt în proprietatea unor oameni cu dare de mână.

Apoi, dacă incendiul s-ar fi extins la casele din cartier, cine ar fi răspuns pentru pagubele suferite? Doamne ferește de un incendiu de proporții în cartierul Anadalchioi/Baba Novac, unde fiecare a construit cum l-a dus mintea. Dar despre acest aspect, într-un articol viitor. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4976 secunde