Terasele ilegale, beach-barurile și resorturile de pe plaja Tuzla, desființate. "Este un dezastru acolo!"

1036

Articole de la același autor

În urmă cu doar câțiva ani - o plajă sălbatică, ascunsă de câmpurile întinse și de vegetația abundentă de pe faleze, plaja Tuzla a devenit rapid unul dintre principalele puncte de atracție de pe litoral. Din ce în ce mai mulți turiști au descoperit apele turcoaz ale mării și liniștea de pe nisip, iar operatorii economici nu au întârziat nici ei să apară.

Așa se face că falezele împădurite au fost transformate rapid în mici resorturi cu terase elegante, ce nu mai au nicio legătură cu sălbăticia locului, iar micile afaceri ale pescarilor zonei au fost înghițite de investitori puternici.

Comisarii Protecției Consumatorilor alături de reprezentanți ai mai multor instituții de control au ajuns în control, pe plaja Tuzla, pe 4 iulie. Cu acest prilej, au verificat beach-barurile de pe plajă, dar și terasele și mini-resorturile de pe faleze. Așa au descoperit că numeroase unități nu aveau autorizație de construcție și nici autorizație de funcționare. Mai mult decât atât, în bucătăriile improvizate nu erau respectate condițiile de igienă și nici legile privind protecția consumatorilor.

"Au fost depistate locații insalubre, multe construcții ilegale, cu destinație de alimentație publică, haznale săpate lângă izvoarele de apă așa-zis potabilă, cazări încropite printre gunoaie. CJPC a semnat documentul care arăta Instituției Prefectului ce dezastru este acolo, cu ce potențial periculos", explică Horia Constantinescu, comisarul șef ajunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța.

Astfel, la inițiativa prefectului județului Constanța, George Niculescu, acțiunea de pe 4 iulie a fost reluată cu mai multe forțe implicate, precum Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul de Stat în Construcții, Garda de Mediu și reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, în data de 10 iulie.

"Din păcate, pentru toate acele construcții ilegale, unități cu nereguli, Primăria Tuzla oferise un «Certificat de oportunitate», în baza căruia funcționau, transformându-i astfel pe comercianții ilegali în oportuniști", susține Horia Constantinescu.

Dispoziție de dezafectare

Ulterior controalelor, organele de control au cerut desființarea tuturor construcțiilor ilegale și închiderea unităților fără aviz legal de funcționare.

"În urma ultimatumului adresat Primăriei Tuzla, aceasta a hotărât «să vadă» dezastrul de acolo și să emită o «notificare» de dezafectare. În mod ciudat, primăria a «descoperit» zona numai în urma acțiunii noastre", explică șeful OPC Constanța.

Totuși, conform Certificatului de Oportunitate emis de Primăria Tuzla pentru unul dintre mini-resorturile ridicate anul acesta pe faleza din apropierea Farului, reiese foarte clar că activitatea unei societăți comerciale din București are ca punct de lucru subsectorul 4 al sectorului de plajă Tuzla.

"Dacă dai unei construcții ilegale un astfel de «certificat», calificând-o pentru alimentație publică și cazare, fără utilități, fără documente, pare că ești partenerul ilegalităților, nu administrație", este de părere Horia Constantinescu.

Așadar, în urma controalelor, Primăria Tuzla a emis, pe data de 10 iulie, o notificare către toți agenții economici care-și desfășoară activitatea pe plajă și pe faleză.

"Toți deținătorii de construcții cu activitate de cazare, cu activitate de alimentație publică, de campare în corturi și rulote, spații improvizate fără autorizație de construcție, case de vacanță, urmare a controalelor efectuate de către instituțiile abilitate ale statului în zona de plajă, faleză, zona verde de pe raza Unității Administrativ Teritoriale Tuzla, vă somăm, conform legislației în vigoare, începând de astăzi, 10 iulie 2020, să încetați orice activitate comercială în termen de 48 de ore și să eliberați zona, astfel încât toate construcțiile sau orice fel de improvizație să fie ridicate sau demolate de către dvs., în caz contrar, UAT Comuna Tuzla, sub coordonarea și în deplina colaborare cu celelalte instituții ale statului, va proceda, începând cu data de 13 iulie 2020, ora 8.00, la eliberarea zonei de plajă și faleză, urmând să suportați consecințele activității de demolare și aducerea terenului la forma inițială", se arată în notificarea semnată de primarul comunei Tuzla, Taner Reșit, și de insp. Gabriel Panta, reprezentant al Departamentului Disciplinei în Construcții - Comuna Tuzla. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2677 secunde