Tentația care ucide! Fumători și consumatori de droguri încă din adolescență

de Andreea NĂSTASE Miercuri, 27 Ianuarie 2016 446
22% dintre adolescenții cu vârste între 14-18 ani fumează regulat tutun, iar 8% au consumat cel puțin o dată marijuana, arată rezultatele unui studiu realizat de Open-I Research, la inițiativa Educația Azi.

Mai mult, probabilitatea de a deveni fumători crește în funcție de influența părinților și a problemelor pe care le au în familie,

dar și de modelele sau exemplele de comportament pe care le aleg din jurul lor.

Adolescenții cu probleme în familie sunt mult mai expuși riscului de a deveni fumători. Aproape jumătate dintre tinerii care fumează în mod regulat au părinți absenți (43%) sau au un tată mai puțin implicat în relația cu ei (47%).

Mai mult decât atât, relațiile disfuncționale între părinți și prezența unor situații traumatice în familie sunt legate în proporție de 35%, respectiv 43% de consumul de tutun la adolescenți. Mai mult, dacă adolescenții au cel puțin un părinte fumător, mai bine de jumătate dintre aceștia (61%) ajung să fumeze regulat. În ceea ce îi privește pe cei care nu fumează, doar 36% au părinți fumători.

Studiul arată că nevoia adolescenților de experimentare, curiozitatea, dorința de explorare reprezintă principalul motiv pentru care aceștia încep să fumeze regulat. Majoritatea adolescenților fumători (70%) au cel mai bun prieten fumător, spre deosebire de o mică parte din tinerii nefumători (20%) al căror prieten cel mai bun este fumător.

Semnal de alarmă pentru părinți!

Spre deosebire de consumul de tutun, tinerii români consumă droguri mai degrabă în mod experimental și ocazional, majoritatea celor care au răspuns studiului spunând că nu au consumat droguri în ultima lună. Cea mai mică vârstă la care tinerii încep să consume marijuana este 12 ani, iar numărul acestora crește după 15 ani. Mai mult, 32% din fumătorii de marijuana consumă în casele prietenilor, iar 18% preferă să facă acest lucru pe stradă sau în baruri.

Deși cea mai mare parte a tinerilor nu consumă droguri de niciun fel, 98% dintre aceștia susțin că au printre cunoscuți pe cineva care a consumat droguri cel puțin o dată.

Studiul a fost desfășurat în perioada septembrie-octombrie 2015 și a fost realizat pe un eșantion reprezentativ național urban de 357 de adolescenți cu vârste cuprinse între 14-18 ani. 

Taguri

Alte ştiri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei