Telefonul Vârstnicului sună în continuu. "Este tare greu să fii singur, bătrân și neajutorat"

634
Telefonul Vârstnicului sună  în continuu.

Articole de la același autor

Lună de lună, persoanele de vârsta a treia înroșesc Telefonul Vârstnicului, unde își spun of-ul și încearcă să găsească o rezolvare la problemele pe care le au.

Acest număr de telefon este apelat de bătrânei din toată țara, inclusiv din Constanța. Spre exemplu, până acum au fost înregistrate la Telefonul Vârstnicului 25.000 de apeluri și peste 5.000 de apelanți unici. Dintre aceștia, cei mai mulți sunt din București (45%), 27% din mediul rural sau orașe mici, iar 26% din orașe mari.

Așa cum era de așteptat, aproape 50% dintre beneficiarii acestui serviciu locuiesc singuri, iar cei mai mulți au vârste cuprinse între 70 și 80 de ani. Dintre seniorii care au apelat până acum la Telefonul Vârstnicului, 47% au solicitat diverse informații, 21% au fost interesați de servicii de îngrijire la domiciliu, iar 15% au avut nevoie de sprijin emoțional și socializare.

Cei care le răspund cu atâta răbdare de fiecare dată spun că factorii principali care limitează accesul persoanelor vârstnice la informație sunt izolarea și discriminarea socială, migrația accentuată a familiilor tinere, dar și dificultățile de adaptare la mijloacele moderne de comunicare.

Specialiștii afirmă că circa 470 de persoane folosesc în mod constant serviciul de reapelare numai din nevoia de a avea un partener de discuție.

"Am rămas văduv în urmă cu șapte ani. Copiii sunt deja la casa lor, iar eu nu mai am cu cine vorbi deloc. Vecinii cu care țineam legătura s-au dus și ei, rând pe rând, deci situația nu este bună deloc. Este tare greu să fii singur, bătrân și neajutorat", ne-a declarat Vasile P., un octogenar din județul Constanța.

Precizăm că operatorii specializați în asistență socială ai Fundației "Principesa Margareta" le oferă mereu sfaturi practice, suport de socializare și îndrumare către instituții din comunitatea lor, abilitate să le rezolve problemele.

Din păcate, țara noastră se află la acest moment pe locul al doilea în statisticile europene privind ritmul accelerat al îmbătrânirii populației, persoanele vârstnice reprezentând 17% din populația totală. Mai mult decât atât, pe lângă lipsa banilor și problemele de sănătate cu care se confruntă, ei au un acces limitat la informație, iar singurătatea îi omoară. Studiile realizate de Fundația "Principesa Margareta a României", inițiatoarea acestui proiect, arată că aproximativ 1,5 milioane de vârstnici din România sunt afectați de singurătate. Numărul femeilor afectate este, însă, semnificativ mai mare decât cel al bărbaților, iar persoanele vârstnice din mediul urban sunt cele care resimt cel mai mult singurătatea.

Reamintim că Telefonul Vârstnicului (0800.460.001) poate fi apelat gratuit, de luni până vineri, între orele 8.00 și 20.00, iar sâmbătă, între orele 8.00 și 16.00. Totodată, linia poate fi accesată și pentru semnalarea abuzurilor sau a situațiilor dificile în care se află persoanele în vârstă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 23 Aprilie 2018
Stire din Social : Când se achită pensiile
Pagina a fost generata in 0.5855 secunde