Sunteți înscriși pentru a primi o proteză de șold sau genunchi? Aveți de așteptat !

1333
Sunteți înscriși pentru a primi o proteză de șold sau genunchi? Aveți de așteptat ! - proteze2-1563830359.jpg

Articole de la același autor

Bolnavii din județul Constanța care au nevoie de proteze de șold sau genunchi sunt nevoiți să aștepte de la câteva luni de zile până la un an, până când vor putea primi o proteză de picior sau șold gratuită, din fonduri de la Ministerul Sănătății. 


Între timp, adresabilitatea către secția de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța este mare, în continuare. Ne referim aici la bolnavii care au nevoie de o proteză de șold (artroplastie totală de șold) și proteză de genunchi (artroplastie totală de genunchi). 


Precizăm că activitatea de protezare a pacienților este acoperită în totalitate de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. "Listele de așteptare pentru protezare sunt în vigoare. Noi montăm în fiecare săptămână proteze, dar cererea este, în continuare, foarte mare. Boala apare din cauza deteriorării cartilajului, iar majoritatea sunt pacienți în vârstă. Pentru a beneficia de o astfel de proteză, oamenii trebuie să se înscrie pe listele de așteptare și vor primi proteze, doar că trebuie respectată ordinea în care s-au înscris pe liste", a declarat pentru "Cuget Liber", dr. Alexandru Șerban, șeful secției. 
Între timp, bieților bătrâni nu le mai rămâne decât să se trateze la domiciliu, cu diferite unguente sau să ia tratamente antiinflamatoare, care au rolul de a le mai ține sub control durerile.  


Deși s-a prezentat în primăvară la spital ca să primească o proteză, Andra B., o pensionară, a fost pusă pe lista de așteptare în cadrul Programului Național de Endoprotezare, urmând ca abia peste câteva luni să fie programată pentru intervenție. 
Oamenii trebuie să știe că nu plătesc niciun fel de cost suplimentar, costul integral al protezei fiind decontat de programul național. 


De știut că acei pacienți care își cumpără proteze și vor să se opereze mai repede nu își vor mai putea recupera banii. Mai mult decât atât, pacienții trebuie să înțeleagă că CNAS decontează numai anumite tipuri de proteze, în general suficiente pentru a acoperi 90% din patologia medicală existentă. Desigur, câteodată, bolnavii au nevoie de implanturi mult mai complexe și mai costisitoare, care nu pot fi decontate. O altă situație apare atunci când pacientul vrea o proteză mult mai performantă, decât cea existentă în program, în această situație, pacientul fiind nevoit să achite intregral contavaloarea protezei. 
Șeful secției Ortopedie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, dr. Alexandru Șerban ne-a declarat că indicația de protezare apare atunci când durerea este foarte mare. "Oamenii au nevoie de proteze pentru artrozele de șold și genunchi de care suferă. Practic, intervențiile sunt efectuate atunci când articulațiile sunt efectiv distruse și nu mai există cartilaj, iar durerile au devenit insuportabile, singura soluție fiind doar schimbarea articulațiilor. În acest fel, problema lor de sănătate se rezolvă 100%, persoanele operate putând merge foarte bine după intervenții, chiar și bătrânii. Acest tip de operații sunt foarte des efectuate în întreaga lume, iar la noi în spital avem numeroși pacienți cu acest diagnostic", a explicat specialistul. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5235 secunde