Străzi pline de oameni, la Constanța. "Nu este momentul să ne relaxăm!"

8678

Articole de la același autor

Liniștea pe străzile Constanței a durat doar două zile, în timpul sărbătorilor pascale. Curând, s-a reluat toată agitația din oraș. Este un dute-vino de mașini, copiii se joacă în gașcă, în spatele blocurilor, bătrânii stau la povești pe bancă. Toate acestea, deși sunt în continuare în vigoare toate restricțiile impuse de ordonanțele militare și de starea de urgență. 




Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus continuă să crească, la Constanța. În cursul zilei de ieri, au fost raportate 222 de cazuri de îmbolnăvire în județ. Peste 100 de persoane s-au vindecat deja și sunt externate, însă sunt și pacienți în stare gravă care se află, în prezent, la Terapie Intensivă.




În ciuda tuturor recomandărilor și restricțiilor impuse de ordonanțele militare, constănțenii au început să prindă curaj și ies din ce în ce mai des afară, căutându-și orice prilej.




"Am mers la magazin, să iau lapte. Nu mai aveam deloc. În rest, mai avem mâncare de la Paște, nu gătim, dar ne-am săturat de carne, mai vrem și ceva ușor", ne-a mărturisit o bătrânică pe care am întâlnit-o, ieri, pe stradă, imediat după ce gongul a bătut ora 11. Aproape două ceasuri mai târziu, am regăsit-o stând la povești, pe bulevard, în fața supermarketului, împreună cu două prietene. Sporovăiau de zor, înghesuite toate trei pe o bancă de odihnă. Fiecare avea câte o sacoșică cu câteva mărunțișuri cumpărate, ca pretext de a ieși din casă. 




Oameni care sfidează legea și se pun în pericol 




Nici cei tineri nu dau dovadă de prea mare înțelepciune în această perioadă. Prin cartiere, în fața sau în spatele blocului, copiii stau ciorchine în jurul unui leagăn, la scară sau în parcare, "păziți" de mămici grijulii, care își dau măștile jos de la gură, pentru a putea sparge semințe, la o bârfă. Polițiștii, jandarmii, militarii periază permanent orașul, însă astfel de oameni neînțelegători profită de faptul că este imposibil pentru oamenii legii să ajungă peste tot.




În cursul zilei de ieri, am surprins și noi mai multe echipaje, pe bulevardul 1 Decembrie 1918, care verificau autovehiculele, dar și călătorii care coborau din transportul în comun. Peste 8.000 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 11.102.351 de lei, au fost aplicate de la intrarea în vigoare a ordonanțelor militare, din care aproape 150 în ultimele 24 de ore, cele mai multe tocmai pentru nerespectarea regimului deplasărilor. 




"Nu îi înțeleg pe cei care ies fără un motiv întemeiat!" 




În cursul zilei de ieri, prefectul județului Constanța, George Niculescu, a transmis un mesaj către populație, să respecte în continuare măsurile impuse de autorități și să nu se expună.




"Observ în ultimele zile faptul că traficul din municipiul Constanța se apropie de nivelul unor zile normale, în care nu aveam de-a face cu virusul SARS-CoV-2. Dragi constănțeni, nu este momentul să ne relaxăm! Indiferent că este cald, frig, soare, înnorat, având în vedere că virusul nu ține cont de vreme, nu trebuie să vă expuneți! Cifrele ne arată clar că nu este momentul relaxării! 




Avem peste 200 de infectări în județul Constanța, la nivel național sunt peste 500 de decese, iar trendul încă nu este unul descendent! Înțeleg necesitatea multora dintre deplasări (muncă, urgențe, sprijin pentru părinți și bunici), însă nu-i înțeleg pe cei care ies fără un motiv întemeiat", subliniază George Niculescu. 




"Vom continua să fim prevăzători!" 




Prefectul reamintește constănțenilor mai multe recomandări transmise de autorități în ultima perioadă. "În primul rând, stați acasă! Distanțarea socială ne poate aduce mai aproape de finalul acestui episod negru din viețile noastre. Limitați deplasările strict la cele de necesitate. Acoperiți-vă nasul și gura la ieșirea din casă, cu măști, eșarfe sau alte articole vestimentare. Fiți responsabili! Mulți dintre voi ați dat dovadă de o răbdare și o tărie remarcabile! Cinste vouă și sper să fiți un exemplu și pentru cei care se consideră intangibili.




Cel puțin până pe data de 15 mai, atunci când am putea să ieșim din starea de urgență, respectați toate recomandările și normele Ordonanțelor Militare. După începerea perioadei de relaxare a măsurilor, vom continua să fim prevăzători. Până atunci, îndemn, cu fermitate, să fiți responsabili! Împreună, prin conștientizare și disciplină socială, putem salva vieți!", ne îndeamnă prefectul județului Constanța.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6002 secunde