Stop tragediilor transmise live, pe Facebook! Noi sancțiuni pentru șoferii teribiliști

573
Stop tragediilor transmise live, pe Facebook! Noi sancțiuni pentru șoferii teribiliști - fotofondsoseleplinedesange4-1565656103.jpg

Articole de la același autor

Sunt pline șoselele din țara noastră de sângele celor care au pierit în accidente de circulație, transmise live pe Facebook de către șoferi inconștienți. Sunt pline rețelele de socializare de filmulețe ale teribiliștilor ceva mai norocoși. Pe unii i-a amendat poliția, pe alții nu a mai apucat.
 
Autoritățile vor să înăsprească legea și să îi pedepsească sever pe conducătorii auto care filmează sau țin în mână un dispozitiv de înregistrare în timp ce se află la volan. Măsura este binevenită și ar trebui să-i descurajeze pe vitezomanii care vor cu orice preț să-și împărtățească adrenalina cu prietenii de pe Facebook, dar și pe cei care, din plictiseală, folosesc telefonul sau tableta în conversații video cu familia sau amicii. Rămâne de văzut cum anume vor putea polițiștii să-i observe pe șoferii respectivi că folosesc dispozitivele sau dacă amenzile vor fi aplicate, ca și până acum, în urma postărilor virale de pe internet.
Codul rutier va fi astfel modificat prin introducerea de noi sancțiuni în cazul folosirii inadecvate de către conducătorii de vehicule a telefoanelor mobile sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, atunci când se află în timpul mersului.
Conform actului normativ adoptat în ședința de Guvern de ieri, în Ordonanța de modificare a OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, a fost introdusă "interzicerea, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, ținerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto și video". De asemenea, se introduce o nouă sancțiune, de șase - opt puncte amendă (clasa a III-a) și patru puncte de penalizare, pentru "săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier a contravenției indicate".
În plus, este prevăzut și "un mecanism mai aspru de sancționare, raportat la pericolul social al faptei, în situația în care utilizarea telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiții decât cele permise, se realizează concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, în acest caz aplicându-se sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule".


Prea târziu pentru prea mulți… 
Măsura vine însă mult prea târziu pentru victimele acestor inconștienți. Un copil de trei ani, un altul nenăscut și două femei au pierit, în week-end, în județul Tulcea, după ce o mașină a intrat în plin în curtea în care se aflau. Cei trei bărbați din autoturism au scăpat, iar toată tragedia a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook a unuia dintre ei. Tragic este că teribilistul era și băut și a încercat să fugă de la locul accidentului. Tocmai de aceea, polițiștii atrag atenția și pasagerilor care observă că șoferul folosește telefonul să îl atenționeze și, dacă nu reacționează, chiar să anunțe organele de poliție și să ceară ajutorul.
Prea târziu a fost și pentru cei opt români care s-au stins nevinovați în timp ce șoferul microbuzului le transmitea live prietenilor săi de pe Facebook cât de șmecher este el pe șosea.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9965 secunde