Stingeți țigările! Unde se mai poate fuma după aplicarea Legii Antifumat

1159
5
Stingeți țigările! Unde se mai poate fuma după aplicarea Legii Antifumat - tigarefumatorfumatinspatiilepubl-1454003722.jpg

Articole de la același autor

În mai puțin de două luni de zile, niciun român nu va mai avea voie să fumeze în spații publice închise. Dincolo de beneficiile interzicerii fumatului în locuri închise, neaerisite corespunzător, noua lege Antifumat lasă loc de multe interpretări. 


Deși primele vizate sunt barurile, restaurantele și cluburile, apar totuși multe întrebări. De la curiozități de genul "Dacă vecinul fumează în baie și fumul urcă la etaj, până la mine în casă, pot să îi fac reclamație?" până la "Cum să ies afară din club, unde este muzică, să fumez pe trotuar?". 


Conform legii, fumatul este interzis "în orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent". 


Interdicția se aplică și în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private. 


Fumatul este totuși permis în camere special amenajate, care să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și amenajate în conformitate cu pre-vederile legale în vigoare privind prevenirea și stingerea incendiilor și să fie marcate la loc vizibil cu indi-catoare precum "Cameră pentru fumat", "Loc pentru fumat". 


Deși au la dispoziție această posibilitate, a amenajării de locuri speciale, agenții economici din sfera cluburilor, restaurantelor, barurilor sunt nemulțumiți și consideră că noua lege le va afecta business-urile. 


"Este o aberație această lege. Cluburile și barurile ar fi trebuit excluse. OK, la restaurant, este de înțeles, nu se poate fuma. Acolo vine lumea să mănânce, mai sunt și copii, dar în club, mai ales în cele de noapte, acolo toată lumea fumează", ne-a spus, indignat, ad-ministratorul unui bar din Constanța. Acesta este de părere că singurele favorizate de aceste decizie sunt cluburile de la malul mării, care, pro-babil nu vor mai fi în cort, ci în aer liber, astfel încât lumea să poată fuma nestingherită.  


Există și păreri care cred că legea ține mai mult de gradul de civilizație al fiecărui cetățean și fumător și care cred că atâta vreme cât nu se va putea fuma nicăieri, afacerile nu vor fi afectate, pentru că oamenii se vor duce tot acolo unde mergeau de obicei. 
Cine va aplica amenzile 


La Constanța, Poliția Locală, adică o mână de oameni, abia dacă face față problemelor importante din oraș, așa că este puțin probabil să înceapă să dea amenzi în stânga și în dreapta, acolo unde vor vedea că oamenii fumează în spații pu-blice. Cel mai probabil, vor acționa fie la sesizări, fie în controale spe-ciale pe această temă. 


Totuși, nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 
500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancționează cu amendă contra-vențională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancționarea complementară de suspendare a activității, la a doua abatere. Săvâr-șirea unei noi contravenții se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității. 




Comentează știrea

DODO
29 ianuarie 2016
si inca ceva !

La citi boschetari sint si cit si ce se bea in Romania trebuie sa se puna si restrictii si la bautura altfel vom avea urmasi dilii facuti la betie.

Cezar
29 ianuarie 2016
Legi tembele

Am inteles,nefumatorii au dreptul firesc sa fie protejati de fumul celor care fumeaza in cluburi. OK ! Se pot face cluburi in care fumatul este strict interzis,doar pentru nefumatori. La fel,locuri in care se fumeaza pot fi evitate de nefumatori,doar nu sunt cretini sa nu vada ca acolo e altceva decat vor ei si niste politicieni tembeli cu capetele in punga ! Pai e ca atunci cand intra musulmanu' in restaurant si se caca pe el si face reclamartii ca acolo se mananca ceafa de porc,nu-i asa? Eu vreau sa mananc sa fumez,si apropos,daca le e asa drag de sanatatea poporului,de ce se fac reclame la margarine,sticksuri,,de ce se importa alimente care de fapt sunt combinatii chimice si le consuma copii si adulti care nu au de unde sa cunoasca chimia alimentara,ca uite asa,nu le-a placut chimia asta sau nu au facut in scoala ?! Niste cretini fac legi abrupte.populimea rabda,asadar se mai pot adauga si alte legi si mai abrupte,in alte domenii,inclusiv cat sa faci sex cu nevasta,nu e de ras....

ungur ioan
29 ianuarie 2016
interditul tigarilor

CEZAR cum te exprimi se vede ca nu prea ai iesit din tigania de ROMINIA.Cretini cum afirmi tu sunt expes de oameni ca tine.si problema ca sunt 80//100 In Rominia ((prostime)) in Franta nu se fumeaza din 01-01-2007..din cauza necivilizatilor care gindesc ca tine au mai scos Francezi o lege care ie ff pozitiva!!!!! cine arunca un muc de tigara sau o hirtie sau orce daca are sansa sal vada un politist il amendeaza....ie foarte bine.. fumati afara ca in tarile civilizate voi va ocupati cu produse alimentare ca sunt chimice dar ca scuipati pe strada si mincati seminte si le scuipati pe strada nu va intereseaza

Radu
29 ianuarie 2016
Legi tembele

Cezar.....esti un mare bou. Atat.

Radu
30 ianuarie 2016
Lege antifumatori

Mie mi se pare foarte bine,chiar daca sotia mea e fumatoare a inteles ca unde-i lege nu-i tocmeala.Asa ca nu o sa moara nimeni daca iese elegant din club si trage o tigara.Am fost in Olanda(tara tigarilor de orice fel)in club si foarte elegant lumea iesea si tragea o paparoasa fara sa comenteze atat.In Anglia se fuma in baruri inainte ca noi romanii sa fi stiut ce-i ala bar,si azi vad ca nu se mai plange nimeni ca fumeaza afara.Bine-nteles ca la noi trebuie sa se gaseasca unul sa se dea de ceasul mortii ca ce "idioti" au votat legea asta.In Occident e data de cel putin 7-8 ani si vad ca se poate.Asa ca nu va mai vaicariti atata.O zi placuta si fara fum.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.48 secunde