Spitalul Județean și Ambulanța își pasează vina pentru cele cinci ore petrecute de paznicul de la Cafe Cafe pe o targă

855
Consiliul Medical al Spitalului Județean Constanța s-a întrunit, ieri, pentru a analiza modul în care a fost tratat paznicului restaurantului Cafe Cafe, ajuns la Urgență după ce a fost bătut în timpul unui jaf și dacă angajații unității se fac vinovați pentru actuala stare a bolnavului. Reamintim că familia bătrânului de 72 de ani a reclamat că starea acestuia s-a înrăutățit, după ce a fost ținut, cinci ore, pe o targă în Unitatea de Primiri Urgență, în așteptarea unei ambulanțe pentru a-l transporta la Clinica de Chirurgie-Buco-Maxilo-Facială pentru o consultație.
După analizarea fișei de observație și a declarațiilor date de cadrele medicale în grija cărora s-a aflat pacientul, membrii Consiliul Medical au stabilit că "nu este culpă medicală". Astfel, în concluzia comisiei de anchetă se arată că este vorba de un caz complex, care a fost însă investigat corespunzător în Unitatea de Primiri Urgențe, iar complicațiile au apărut ulterior, în timp ce se afla pe Secția O.R.L.
Cât privește motivul pentru care pacientul a așteptat atât de mult sosirea unei ambulanțe, reprezentanții spitalului au concluzionat: "La efectuarea apelului către Serviciul de Ambulanță s-a menționat că era vorba de un traumatism cerebral. Nu este culpă medicală, conduita a fost corectă". Altfel spus, nimeni din Spitalul Județean nu poartă responsabilitatea modului înjositor în care a fost tratat bolnavul și nici a faptului că există posibilitatea ca starea lui de sănătate să se fi agravat și din cauza îndelungatei așteptări și plimbării inutile până la BMF. Vina ar purta-o cei de la Ambulanță care nu ar fi venit mai repede, deși ar fi aflat diagnosticul, care presupune posibilitatea apariției unor complicații.

"Avem înregistrarea convorbirii telefonice. Nu s-a spus că este urgență!"
La rândul lor, reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) Constanța susțin că nu au fost anunțați de gravitatea cazului, iar acțiunile au fost în consecință (având în vedere și numărul redus de ambulanțe, comparativ cu nume-roasele solicitări). "Sunt mai multe aspecte ce trebuie punctate. În primul rând, când a fost solicitată ambulanța, s-a precizat că este pentru un consult de specialitate, nu a fost o solicitare pentru o urgență majoră. Apelantul a spus operatoarei că este vorba de un traumatism al piramidei nazale. Chiar a fost întrebat dacă poate fi trimisă o ambulanță A1, adică numai cu șofer și a încuviințat. Putem pune la dispoziția oricărui organ de anchetă înregistrarea convorbirii telefonice", ne-a declarat dr. Vasile Popescu, directorul SAJ Constanța.
Reprezentantul SAJ a mai adăugat că angajaților serviciului nu li
s-a spus, în niciun moment, că există o oră limită până la care trebuie să ajungă, pentru a mai găsi un medic la BMF. "Nimeni nu ne-a apelat să ne spună că este o urgență. S-a dat un singur apel, după care nu s-a mai revenit și s-a presupus că pacientul a fost transportat cu mașina spitalului, cum s-a mai procedat și în alte ocazii. Ambulanța a fost trimisă la ora 14,00 pentru că am primit semnale din curtea spitalului cu privire la reacția familiei", a completat medicul. Aceleași informații au fost transmise și Direcției de Sănătate Publică Constanța, care a demarat o anchetă.
***
Pacientul Marin Lixăndroiu, în vârstă de 72 de ani, este în continuare în stare critică. Potrivit reprezentanților spitalului, bolnavul a fost detubat în cursul zilei de ieri și respiră singur, dar pericolul nu a trecut încă, medicii fiind rezervați cu privire la evoluția stării de sănătate. Pe lângă traumatismele cauzate de bătaie, bolnavul mai are și afecțiuni asociate, respectiv hepatită și hipertensiune.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3944 secunde