Spațiile verzi din Constanța, înmulțite pe hârtie, ciopârțite în stradă

1381
6

Articole de la același autor

Constanța a rămas în ultimii ani fără hectare întregi de spații verzi. Au dispărut de sub ochii noștri porțiuni întregi de verdeață, din parcuri, de pe lângă blocuri, școli, grădinițe, de pe faleze. Măcelul nu a fost contorizat nicăieri, iar autoritățile locale nu au nici la această oră un registru al spațiilor verzi, deși se lucrează la el de ani întregi.


Însă, dacă ar fi să ne luăm după datele prezentate în Planul de Acțiune privind Energia Durabilă al municipiului Constanța, ce urmează să fie aprobat în ședința de Consiliul Local de astăzi, stăm destul de bine la capitolul spații verzi, la jumătate față de media de suprafață impusă de Uniunea Europeană pe cap de locuitor. Iată ce se precizează în PAED: "Suprafața spațiilor verzi administrate de către Serviciul Administrare Spații Verzi, din cadrul Primăriei Constanța, este de circa 430 de hectare, conform datelor INS, anul 2014. Suprafața spațiilor verzi amenajate s-a menținut relativ constantă în perioada 2012 - 2014, la cca 13 metri pătrați pe cap de locuitor. În prezent, municipiul Constanța, beneficiază de parcuri și scuaruri, dar total insuficiente pentru numărul de locuitori, dacă raportăm la media impusă de UE, de 26 de metri pătrați pe cap de locuitor". Practic, primăria recunoaște că spațiile verzi nu sunt suficiente în oraș. Însă, este interesantă suprafața pe cap de locuitor, reieșită din calculele lor.


Se măsoară "firul ierbii"
Asta deși, în 2012, din datele Agenției Județene de Protecția Mediului Constanța reieșea că în municipiul Constanța fiecărui locuitor îi revin mai puțin de doi metri de spațiu verde. Între timp, iarba s-a mai împuținat, iar responsabilitatea măsurării "firului ierbii" a trecut, cumva în mod convenabil, chiar în curtea Primăriei Constanța. Cum a socotit însă Institutul Național de Statistică spațiile verzi și a ajuns la concluzia că avem 13 metri pătrați pe cap de locuitor, rămâne de văzut, având în vedere că numărătoarea primăriei încă nu s-a încheiat.


"În prezent, nu există o statistică a spațiilor verzi în Constanța. Este în lucru Registrul Spațiilor Verzi din România. Există unele măsurători prezentante de organizațiile non-guvernamentale, dar datele nu sunt oficiale. O situație oficială nu există la această oră", declara, în urmă cu mai bine de un an, Ani Merlă, director de programe în cadrul Primăriei Constanța.


Și faptul că primăria nu a introdus propriile calcule în Planul recent elaborat, ci a folosit statisticile INS, ne face să credem că ori nu are încă niște cifre finale, ori preferă să le folosească pe cele oficiale ale Statisticii.


Planul conține însă o serie de recomandări pentru a crește suprafața de spații verzi și a ne apropia cât mai mult de media impusă de UE. "Având în vedere degradarea zonelor verzi aferente municipiului Constanța, se impune atât realizarea unor lucrări de reabilitare/extindere a parcurilor, scuarurilor și aliniamentelor, cât și crearea de noi spații verzi, atât prin creșterea suprafețelor reprezentate de spațiile verzi din municipiul Constanța, cât și prin protejarea și gestionarea durabilă a acestora", se precizează în PAED.


Proiecte tardive
La finele anului trecut, un proiect din Senat ar fi trebuit să modifice Legea spațiilor verzi, pentru a proteja, în primul rând, acele porțiuni verzi adiacente blocurilor de locuințe. Însă, deocamdată a rămas la stadiu de proiect. Dar lucrurile sunt deja tardive, pentru că majoritatea grădinilor și curților blocurilor vechi au trecut, acum mulți ani, din proprietatea Primăriei Constanța în cea privată, iar ele figurează ca teren viran, liber de construcție, pierzându-și denumirea de spațiu verde. Un proprietar al unui apartament din Constanța în fața căruia au fost ridicate două blocuri imense ne-a rugat, la un moment dat, să le transmitem tuturor cetățenilor care încă mai au un petic de iarbă în jurul casei sau al blocului să verifice la primărie dacă există vreun certificat de urbanism sau vreo autorizație de construcție pe terenul respectiv. Tocmai de aceea așteptăm cu nerăbdare acel faimos Registru al Spațiilor Verzi din municipiu, dar și planurile autorităților locale de a spori suprafața acestora.


Comentează știrea

Peda Gogu
31 ianuarie 2017
Abuzuri din epoca PSD

"În prezent nu exista o statistica a spațiilor verzi din Constanța ", nici nu s-a dorit așa ceva, excrocul de Mazare și urmașii lui, au făcut și fac tot ce le sta în putință să distrugă Constanța sau ce a mai rămas din oraș. Așa sa le ajute Dumnezeu, la tot clanul mazăre și restul de edili care distrug Constanța

Constantean
31 ianuarie 2017
scarbit

nenorociti. toti, primari, viceprimari, consilieri, beneficiari. au distrus orasul copiilor nostri. avem ce meritam.

Vasile
31 ianuarie 2017
Spatii verzi

Toata lumea vb de obligatia primariei de a intocmi Registrul spatiilor verzi. Daca nu stiti cum arata, uitati aici pe cel din Bucuresti http://regver.pmb.ro/index.aspx?id=4&site=1#id=4&site=1&zoom=1.7587878787881044&lat=338134.34158&lon=556039.13442&layers=BTTTTTTTTTTTTTTT sau Arad http://www.theotop.ro/Cadastrul-verde-al-Municipiului-ARAD-Registrul-Spatiilor-Verzi/

Vasile
31 ianuarie 2017
Spatii verzi

Nea Gogu, o sa fii surprins cite zone verzi sunt cadastrate ca spatii virane.....este o mafie bine organizata.....

Răspuns la: Abuzuri din epoca PSD
Adăugat de : Peda Gogu, 31 ianuarie 2017
"În prezent nu exista o statistica a spațiilor verzi din Constanța ", nici nu s-a dorit așa ceva, excrocul de Mazare și urmașii lui, au făcut...
Liviu Chilian
31 ianuarie 2017
Brrr! Oripilant sadismul jigano-pesedistilor!

Sa cioparteasca ei, aleșii kustengaroilor, spațiul verde! Sa ne imaginam ce tablou apocaliptic e in mintea...suavei doamne Pergaitza. Cum ii vede 'mneaei pe jigano-pesediști secționând spațiile verzi cu barda, cu toporul, cu fierăstrăul mecanic, ca in filmele horror amerikknare! Pai, spatiu' verde e ca un organism uman. Spatiu' verde inspira otrava...produsă de "oameni", si ne daruieste oxigen. Cum de'i mai rabda Iisus Christos pe canibalii pesediști ce'l hăcuiesc pe bietul spațiu' verde, cu mult mai multă furie decât kklaii Harapi Saudiți ce ciopârțesc oameni in public. Io cre'ca merdialqaedana s'a inspirat din arta ciopartirii la Harapi, când a scris aceasta monumentala opera anticiopartire. Propun ca anticiopartismul sa poarte numele etern al doamnei Pergaitza. Trăiască Anticiopartismul Pergaitzist!

Liviu Chilian
31 ianuarie 2017
Republikk Dobre si Tatii in epoka ciopartirii pesediste

Ha! De când Mazăre si Spondilimanul se giugiulesc cu Coana Antijustiție in Tampitopole, tigrul tânăr pesedist Ciopartea Dobre profita de degringolada greilor jigano-pesedisti si a preluat frâiele ultracleptomaniei la malu' marii, chipurile, ca kklau la Turism. Da' in realitate, al a devenit Bulibașa șef al kkpIUDAlistilor kustendilii. N'as vrea sa fiu in...iarba spațiului verde constanțean! Cu Dobre si Tatii in salvari si cagula neagră pe kkp si iatagan in labe, spatiu' verde nu mai are nicio șansa. Va fi ciopârțit si vândut ca...pâinea calda in magazinele celui mai prosper gnom de afuckeri kustendgaroi - Dobre si Tatii. Bre, Coane Fanica! Da' câți tati o avea puradelu'asta, Ciopartzea Dobre?! Ca cu Bulibașa Suprem Iliescu, ne'am lămurit. Are trei mame, baragladina...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7488 secunde