Situație incredibilă în Constanța: elevi fără alocații de stat, de mai bine de jumătate de an!

1032
Situație incredibilă în Constanța: elevi fără alocații de stat, de mai bine de jumătate de an! - fondalocatiistat18ani1-1576010263.jpg

Articole de la același autor

Situație incredibilă în județul Constanța, în urma căreia au de suferit toți elevii în vârstă de peste 18 ani, înscriși în anul școlar 2018 - 2019 și în anul școlar curent. De luni bune, aceștia nu au mai primit alocațiile de stat! Abia în luna noiembrie, dosarele acestora au ajuns la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța, iar o primă tranșă de elevi au primit, în decembrie, drepturile bănești care li se cuvin, pe ultimele luni! 


Alocația de stat pentru copii este "o formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare", se precizează în legislație. Tot cadrul legal stipulează că de acest drept bănesc pot beneficia, până la finalizarea cursurilor învățământului liceal sau profesional, și tinerii care au depășit vârsta de 18 ani. De menționat că sunt exceptați tinerii de peste 18 ani care rămân repetenți. 


Procedura stipulează că unitățile școlare trebuie să întocmească, lunar, situații cu elevii care au împlinit vârsta de 18 ani și să le transmită către inspectoratele școlare județene, de unde documentele sunt transmise mai departe către agențiile județene de prestații sociale. La Constanța, însă, de câteva luni, acest "lanț" a fost blocat la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, spun surse avizate. 


În vreme ce noul inspector școlar general prof. Sorin Mihai afirmă că nu poate comenta ce s-a întâmplat înainte de începerea mandatului său și face demersuri pentru soluționarea situației, surse din cadrul sistemului ne-au precizat că de vină pentru situația apărută ar fi lipsa unui informatician la Departamentul IT al inspectoratului, care să înregistreze aceste dosare în sistemul electronic și să le transmită, mai departe, instituției abilitate. 


Elevii de peste 18 ani își așteaptă alocațiile! 
Așa se face că, abia în luna noiembrie, sute de dosare ale elevilor de peste 18 ani, din toate școlile din județul Constanța, adunate în ultimele șapte - opt luni, au ajuns în birourile Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială. Unii dintre elevi au absolvit deja și sunt studenți și mai au de primit alocații pe ultimele luni, dinainte de Bacalaureat! 


"Abia în luna noiembrie, am primit fișierul de la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, pentru lunile de vară, cât și dosarele fizice. Venind atât de târziu, sunt multe date de procesat. O parte dintre elevi au intrat în plată în luna decembrie, restul vor lua banii, pentru lunile în care nu au primit alocațiile, în ianuarie 2020. Sunt foarte multe dosare, de la toate școlile din județul Constanța, pe foarte multe luni, și au fost aduse toate odată, în noiembrie. Am alocat mai mulți oameni pentru a lucra aceste dosare și facem cât de mult este omenește posibil. Suntem și puțini angajați, iar în această perioadă suntem aglomerați, fiind și dosarele pe ajutoare de încălzire. Dar vom încheia dosarele privind alocațiile de stat până pe 12 decembrie", a precizat, pentru "Cuget Liber", Laura Constandin, directorul executiv al AJPIS Constanța. 


Reprezentantul AJPIS Constanța a mai arătat că părinții și elevii cu vârste peste 18 ani au posibilitatea legală să "ocolească" filiera școală - ISJ Constanța și să depună solicitările pentru primirea alocației de stat direct la sediul AJPIS Constanța, de pe strada Decebal, municipiul Constanța. 


"Elevii care împlinesc 18 ani trebuie să depună o cerere, la școală, iar unitatea le eliberează și o adeverință din care reiese că frecventează cursurile. Ulterior, dosarul este transmis la ISJ și, de acolo, către noi. Dacă cumva nu a fost realizată această procedură, elevii nu vor primi alocațiile. Dar se pot prezenta la sediul nostru, chiar dacă între timp au încheiat studiile, cu o cerere și o adeverință de la școală, cum că au fost elevi în anul școlar 2018 - 2019. Pot veni direct la noi cu actele, se verifică dacă sunt incluși în situațiile transmise de ISJ, iar ulterior primesc alocațiile retroactiv", a mai precizat Laura Constandin. 


Întrunire între conducerile ISJ și AJPIS Constanța 
Pentru rezolvarea situației alocațiile de stat, inspectorul școlar general prof. Sorin Mihai și directorul executiv Laura Constandin vor avea o întrunire, joi dimineață, pentru a fi puse la punct toate detalii procedurii, astfel încât să nu mai existe întârzieri. 
De asemenea, în cadrul întrunirii, se va pune la punct și procedura privind transmiterea situației absențelor școlare către AJPIS, necesară pentru calcularea alocațiilor de susținerea familiilor. ISJ Constanța va trebuie să transmită această situație până pe 20 ianuarie, astfel încât AJPIS să nu acorde mai mulți bani familiilor cu posibilități reduse, iar ulterior să le treacă pe lista debitorilor, constatând că situațiile școlare arată că elevii au absențe nemotivate, iar alocațiile de susținere ar fi trebuit reduse semnificativ. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5622 secunde