Situație critică la Ambulanța Constanța. Personal puțin, pacienți puși pe așteptare, mașini mai mereu în service

1766

Articole de la același autor

Foarte mulți bolnavi sunt transportați de către rude la spital cu taxiul sau alte mijloace de transport pentru că Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) nu are mașini suficiente pentru a putea răspunde tuturor solicitărilor. La toate acestea se adaugă și deficitul major de personal, dar și numărul foarte mare de solicitări din această perioadă, plus traficul îngreunat, lucru datorat turiștilor sosiți pe litoral.


S-ar putea spune că autospecialele SAJ reprezintă un adevărat pericol în trafic, mai ales că unele dintre ele au chiar și un milion de kilometri la bord. Tocmai de aceea, directorul instituției, Laurențiu Bădescu a solicitat ajutorul Primăriei și al Consiliului Județean Constanța pentru achiziționarea, din fonduri europene, a unor mașini noi. Reamintim că parcul auto nu s-a mai înnoit de circa cinci ani de zile. "La acest moment, mașinile stau mai mult prin service. Sunt duse la reparat și ne descurcăm foarte greu", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al SAJ, dr. Claudia Tătărici. 


La toate aceste probleme se adaugă o alta la fel de importantă: lipsa personalului. Numai într-o singură zi, la ambulanță sună între 250 și 300 de persoane, iar în week-end, când litoralul este sufocat de turiști, numărul acestora ajunge la 350 de solicitări. Tocmai de aceea, cadrele medicale sunt puse în situația de a pune pe așteptare pacienții. "La stația centrală, spre exemplu, avem în funcțiune doar zece mașini, nouă care se deplasează la cazuri doar cu asistenți medicali și doar una cu medic. În afară de acestea, acum, pe timpul verii mai avem două autospeciale la Costinești și Neptun, dar numai până la finele sezonului estival", a completat dr. Tătărici. 


După ce că sunt foarte puține, mașinile ajung destul de greu la pacienți și din cauza traficului încărcat din această perioadă. Situația devine și mai gravă cu cât Serviciul Județean de Ambulanță înregistrează un deficit major și de personal: le-ar mai trebui aproximativ o sută de angajați pentru ca actul medical să se desfășoare în condiții optime, iar bolnavii să nu mai fie nevoiți să aștepte. 


Totuși, din totalul de cazuri, susțin ambulanțierii, o parte dintre acestea nu reprezintă întotdeauna urgențe majore. Spre exemplu, pacienții cu dureri de cap, dureri abdominale sau cu dureri de tip artrozic pot fi tratați cu ușurință în cabinetele medicilor de familie sau policlinici. "Problemele minore ar putea fi rezolvate foarte ușor în cabinetele medicilor de familie, așa că și pacienții ar trebui să se gândească mai bine ce au de făcut înainte de a suna la 112", a mai spus medicul.


Pentru a face față valului de intervenții, în special din week-end, managerul Serviciului de Ambulanță a cerut suplimentarea numărului de personal cu echipaje din țară, dar până acum nu a primit un răspuns favorabil de la colegi. De asemenea, ar mai fi necesară înființarea unei substații la Mihail Kogalniceanu, dar și repararea drumului care face legătura spre Heliportul din Viile Noi. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7011 secunde